Ředkvičková polévka či pomazánka? Vyzkoušejte netradiční recepty z této zdravé zeleniny

Ředkvičky mají široké využití v kuchyni a jsou zdraví prospěšné. Canva

Ředkvičky známe všichni jako součást salátů nebo ozdobu na chleba. Tato zdraví prospěšná zelenina má přitom v kuchyni mnohem širší využití. Připravili jsme si pro vás 3 netradiční recepty z ředkviček, které jsou chutné, zdravé a hlavně připravené během chvíle.

Přečtěte si také

Biologicky rozložitelné: trend, který postupně ovládá trh. Pro někoho svědomí, pro jiné byznys
Biologicky rozložitelné: trend, který postupně ovládá trh. Pro někoho svědomí, pro jiné byznys

Proč zařazovat ředkvičky do jídelníčku?

Ředkvičky jsou typická jarní zelenina, která je nejen chutná, ale také zdravá. Mají spoustu pozitivních účinků na naše tělo, což je další důvod, proč je do jídelníčku zařadit. Mezi jejich největší benefity patří:

  • Obsahují velké množství vlákniny.
  • Pomáhají regulovat krevní tlak.
  • Obsahují velké množství draslíku, folátu, železa a vitamínu C.
  • Působí proti vzniku ledvinových a žlučových kamenů
  • Mají velmi málo kalorií a nízký glykemický index.

Kam pro ředkvičky?

Krémová ředkvičková polévka

Krémových polévek jste vyzkoušeli určitě už spoustu. Ale ředkvičkovou vaří jen málokdo. Dejte této polévce šanci a uvidíte, že vás její jemná chuť mile překvapí.

Budete potřebovat:

  • 2 svazky ředkviček (včetně listů)
  • 3 brambory
  • větší cibuli
  • 3 pl (polévkové lžíce) másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 700 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • sůl a pepř

Postup:

Ředkvičky očistěte a spolu s cibulí nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo, vhoďte cibuli, po chvilce přidejte ředkvičky a nechte pár minut osmahnout na mírném plameni, aby cibule zesklovatěla.

Následně přidejte důkladně omyté ředkvičkové listy a za stálého míchání nechte zvadnout (stejně jako listový špenát). Přidejte oloupané a nakrájené brambory, zalijte vývarem a nechte cca 15 minut vařit do změknutí.

Nakonec polévku rozmixujte dohladka (můžete přecedit přes sítko), přimíchejte smetanu, nechte chvilku povařit, osolte a opepřete. Polévku můžete servírovat ozdobenou koprem.

Krémová ředkvičková polévka zachutná celé rodině. Canva

Pečené ředkvičky s bylinkami

Přišlo léto a s ním spojené oblíbené grilování. Co takhle servírovat svým hostům trochu netradiční přílohu v podobě pečených ředkviček? Můžete je ale využít i jako teplý základ do salátů.

Budete potřebovat:

  • 2 svazky ředkviček
  • olivový olej
  • tymián – ideálně čerstvý, ale může být i sušený
  • citronovou šťávu
  • sůl a pepř

Postup:

Dejte nahřát troubu na 180 °C a mezitím si očistěte ředkvičky. Odřízněte zelenou nať a překrojte ředkvičky napůl.

Pekáček nebo zapékací misku vymažte olivovým olejem. Vhoďte do něj ředkvičky, osolte, opepřete a přidejte tymián. Pokapejte olivovým olejem a dejte do trouby.

Zhruba po 15 minutách by měly být ředkvičky upečené a připravené k podávání. Pro zvýraznění chuti je můžete promíchat se lžičkou bazalkového nebo rukolového pesta.

Ředkvičková pomazánka

Pomazánky s pečivem jsou skvělé jako rychlá večeře nebo i občerstvení pro hosty. Tuto netradiční zdravou pomazánku z ředkviček a tvarohu si zaručeně zamiluje celá vaše rodina.

Budete potřebovat:

  • 1 svazek ředkviček (cca 200 g)
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 70 g lučiny (kdo má rád, může dát kozí sýr)
  • sůl a pepř

Postup:

Ředkvičky očistěte a nastrouhejte nahrubo. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu a dejte je do misky. Přidejte tvaroh, lučinu a promíchejte. Osolte, opepřete a máte hotovo (pro dodání chuti můžete přidat lžíci majonézy). Podávejte ideálně s čerstvým chlebem.

Vaříte rádi ze zeleniny? Usnadněte si práci

Elektrické struhadlo je skvělým kuchyňským pomocníkem pro všechny, co rádi a často vaří. Je schopné v krátkém čase nastrouhat, nakrájet, rozsekat nebo nadrtit zeleninu, ovoce, sýry, ale i pečivo a mnoho dalších surovin.

Doporučujeme například:

  • SILVERCREST Elektrické struhadlo na zeleninu se spirálovým kráječem SGR 120 A1 – má 3 různé řezací vložky pro 5 funkcí a na lidl-shop.cz ho koupíte za 999 Kč.
  • Concept ES1000 Fresh Salad – elektrické struhadlo disponuje 6 výměnnými strouhacími nástavci, má výkon 200 W a v prodejnách Electro World ho koupíte za 1 599 Kč.
  • Tefal FreshExpress+ MB756G31 elektrický strouhač a kráječ, který má 5 nástavců, koupíte na datart.cz za 1 749 Kč.

V kuchyni elektrické struhadlo nezabere příliš místa a pořizovací cena není vysoká. Určitě ho oceníte, zejména pokud připravujete jídlo pro více lidí.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz