I když se to na první pohled může zdát jednoduché, správné skladování potravin v ledničce je ve skutečnosti docela věda. Zamyslete se nad tím, kolik zkaženého, shnilého nebo okoralého jídla jste v poslední době museli vyhodit. Ať už kvůli zbytečně velkým nákupům, které jste nestihli spotřebovat, nebo proto, že se potraviny v ledničce navzájem znehodnotily.
Pokud se naučíte potraviny správně skladovat, nejen, že jim zaručíte delší trvanlivost a čerstvost, budou i po několika dnech chutné a plné živin a vitamínů, ale významně tím přispějete ke snížení plýtvání jídlem.
Nejčastější chybou bývá to, že lidé do chladničky dávají i takové potraviny, které do ní nepatří. Rychleji se zde kazí, nebo naopak urychlují zkažení okolního jídla. Dalším prohřeškem je skladování surovin v nevhodných obalech a jejich vzájemná kontaminace.
Bobuloviny jako maliny, jahody nebo borůvky před uskladněním propláchněte vodou s octem (poměr 10 : 1), čímž zbavíte ovoce případných zárodků plísně. To je však jediný případ, kdy se omytí plodů před uskladněním doporučuje. Všechnu ostatní zeleninu, ovoce i houby umývejte až při jejich přípravě a do lednice vkládejte vždy suché.
Stejně tak nikdy nedávejte do chladničky ovoce a zeleninu v igelitovém sáčku z obchodu. Vlivem rozdílných teplot se sáček v chladu rychle zapaří a urychlí zkažení svého obsahu. Ideálně je skladujte v papírových sáčcích, které budou navíc okolní vlhkost částečně pohlcovat.
Inspirujte se naším receptem, který se skvěle hodí pro horké letní dny. Studená melounová polévka s jahodami a bílým vínem je skutečnou delikatesou, kterou připravíte za pár minut a v lednici ji můžete mít pro nečekanou návštěvu v zásobě.
Koláč z lesního ovoce s krémovou náplní je neuvěřitelně vláčný a chutná přímo božsky. Na jeho přípravu můžete použít jakékoli drobné ovoce, které máte zrovna po ruce, a upečený jej budete mít do hodiny.
Pokud chcete v ledničce ušetřit trochu místa, ven můžete dát i některé potraviny, kterým sice chlad neubližuje, na druhou stranu vydrží bez problému při pokojové teplotě. Řeč je o oleji, medu, kečupech, hořčici nebo nakládané zelenině.
Med patří mezi oblíbená přírodní sladidla. Pobyt v ledničce mu příliš nesvědčí, v chladu totiž rychle mění strukturu a krystalizuje, což znesnadňuje další použití a ztěžuje roztírání. Aby med zůstal co nejdéle tekutý, uchovávejte ho v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Nemusíte se bát, že by se zkazil, kvalitní med má téměř neomezenou trvanlivost díky nízkému obsahu vody a vysoké koncentraci cukrů.
Maso a ryby ukládejte do spodních polic v lednici. Je zde největší chlad a nehrozí, že by šťáva z masa případně stekla na potraviny uložené níže. Pokud není maso zabalené v původním obalu z obchodu, ale jen v sáčku nebo fólii, vždy pod něj dejte ještě talířek nebo misku. Doporučujeme také masu vyhradit v ledničce stálé místo. Nebudete tak riskovat, že případné bakterie kontaminují více prostoru, a tím pádem i více potravin.
Rozhodně nedoporučujeme potraviny příliš vrstvit. Může se stát, že se u nich vlivem tlaku dříve vyskytnou plísně či hniloba a rychleji se zkazí i okolní jídlo.
Pokud máte malou lednici nebo vám v menším bytě chybí prostorná spíž, do které byste mohli mnohé „rizikové“ potraviny uskladnit, nevěšte hlavu. Kupte si krabičky a dózy, které vám umožní v chladničce skladovat potraviny bezpečně a po delší dobu.
Ideální jsou v tomto ohledu vakuové dózy. Mají na víčku speciální ventilek, kterým lze ručně nebo speciální pumpičkou vytlačit a odsát přebytečný vzduch. Uvnitř se tak vytvoří vakuum, které zajistí, že potraviny zůstanou déle čerstvé. Dózy vám navíc pomohou udržovat vnitřek lednice čistý, vše budete mít úhledně uspořádané a nedojde k tomu, že by se jednotlivé druhy surovin navzájem kontaminovaly.
Zdroje: NZIP, Bezpečnost potravin