Jak v obchodě vybrat chutná rajčata? Sledujte zemi původu nebo si k nim čichněte

Zákazník prohlížející si rajče v bedýnce v obchodě Dorde Krstic / Shutterstock.com

Milujete intenzivní chuť lahodných šťavnatých rajčat uzrálých na slunci? Možná vám to přijde na hony vzdálená představa od podivně zbarvených plodů bez chuti, které na vás smutně vyhlížejí v obchodech. Rajčata bez barvy nebo chuti zaplavují mnoho obchodů a vám vrtá hlavou, jaké jsou důvody? Tyto důvody si rozebereme a poradíme vám, na co se při výběru zaměřit, abyste měli jistotu, že budete mít v košíku pouze chutná a zdravá rajčata.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Proč jsou některá rajčata bez chuti?

Chuť rajčat ovlivňuje zejména poměr cukrů, kyselin a aromatických látek. Tyto látky vznikají u tradičních odrůd už během zrání pro intenzivním rozkladu pektinů a hemicelulóz. Jak rajčata dozrávají, získávají chuť a zároveň měknou. Měknutí je ale proces, který se u rajčat putujících ze vzdálených zemí potlačuje. Výsledkem je méně kyselin, cukrů, aromatických látek, a tudíž bohužel i chuti. Obecně lze tvrdit, že z čím větší vzdálenosti rajče pochází, tím větší je předpoklad, že bude bez chuti, protože se taková rajčata často trhají nezralá a dozrávají uměle.

Muž veze vozík s rajčaty, která jsou i okolo něj Depiction Images / Shutterstock.com

Další faktory ovlivňující chuť rajčat

Ztráta chuti rajčat nemusí být nutně přisuzována pouze jednomu faktoru, existuje celá řada důvodů, proč mohou mít rajčata nevýraznou, nebo dokonce žádnou chuť.

  • Odrůda: Mnoho komerčně pěstovaných rajčat je vyšlechtěno pro vlastnosti, jako je jednotný vzhled, trvanlivost během přepravy a vysoký výnos, často na úkor chuti. Některé moderní odrůdy rajčat mohou upřednostňovat jiné kvality než chuť, což má za následek méně chutné ovoce.
  • Postupy sklizně: Rajčata, která se sbírají před úplným dozráním, aby vydržela přepravu a prodloužila trvanlivost, nemusí plně rozvinout svůj chuťový potenciál.
  • Podmínky pěstování: Rajčata pěstovaná v půdě chudé na živiny nebo v prostředí s omezeným slunečním zářením nebo vodou nemusí vyvinout optimální chuť. Chuť rajčat mohou ovlivnit faktory jako složení půdy, teplota, vlhkost a sluneční záření.
  • Skladování a přeprava: Rajčata, která jsou skladována nebo přepravována za nevhodných podmínek, jako je vystavení extrémním teplotám nebo hrubému zacházení, mohou ztratit chuť a kvalitu. Navíc i chlazení může snížit chuť rajčat, protože může narušit proces zrání a změnit jejich strukturu.

Česká, nebo zahraniční rajčata?

I když jsou rajčata plodinou, kterou lze v Čechách snadno vypěstovat, dováží se k nám, v závislosti na ročním období, z různých zemí, ať už jde o Španělsko, Holandsko, Turecko, Maroko nebo třeba Senegal. Pouze zlomek rajčat z obchodů pochází z České republiky. Existuje ale dobrý důvod, proč se zaměřit především na nákup českých rajčat. Díky velkopěstírnám je můžete pořídit v jakoukoliv roční dobu a kromě podpory tuzemské ekonomiky je jejich předností, že jsou na vysoké úrovni. Používá se u nich velmi šetrná ochrana proti škůdcům, díky které se kupující nemusí obávat nebezpečné chemie.

Alice Kouřilová, zástupkyně Zelinářské unie Čech a Moravy, uvedla: „Výhodou našich rajčat je skutečnost, že téměř všichni čeští pěstitelé nepoužívají proti škůdcům chemii, ale šetrnou biologickou ochranu. Navíc na celý proces od pěstování až po sklizeň dohlíží několik kontrolních institucí. A pokud preferujeme českou zeleninu, podpoříme tím naše osvědčené farmáře, naši ekonomiku, a navíc nezatěžujeme životní prostředí.“

Rajčata ošetřená pesticidy andriano.cz / Shutterstock.com

Jak rajčata vybírat?

Ideální možností je kupovat sezónní rajčata od farmářů nebo si pěstovat vlastní. Pokud se vám ani jedna z možností nenabízí a kupujete rajčata v obchodě, sledujte tyto aspekty:

  • Vizuální kontrola: Zhlédněte, jestli se mezi rajčaty nenachází nějaká, která jsou poškozená, plesnivá nebo shnilá. Pokud jde o rajčata ve vaničce, ukazatelem pro vás může být voda na dně nádoby, která poukazuje na to, že je nějaké rajče poškozené.
  • Původ a značka kvality: Podívejte se, z jaké země rajčata pocházejí. Tuto informaci najdete obvykle na cenovce nebo přímo na štítku na vaničce. Pozornost věnujte značkám kvality, pokud jsou rajčata opatřena značkami jako Klasa nebo Regionální potravina, jde o kvalitní produkty.
  • Vůně: Pokud zrovna nemáte rýmu, využijte svůj čichový orgán a k rajčatům si jednoduše přivoňte. Pokud neucítíte žádnou vůni, pravděpodobně nebudou mít rajčata ani výraznou chuť.

Ne každý má čas navštěvovat kvůli rajčatům více obchodů. Pokud si pořídíte taková, která postrádají chuť a barvu, neukládejte je do lednice, ale naopak je nechte volně položená na slunném místě při pokojové teplotě, aby vám mohla dozrát.

Zdroj: dTest, Akademie kvality