Italské bruschetty jsou perfektní předkrm na grilovačku i rodinný oběd. Jak na ně?

Dvě bruschetty na dřevěné desce Martina Lancingerová

Připravte si kousek Itálie přímo u vás doma s naším receptem na autentickou italskou bruschettu. Tato oblíbená pochoutka, která v sobě ukrývá chuť slunce, je ideální jako rychlá večeře nebo působivý předkrm pro vaše hosty. Stačí pár kvalitních ingrediencí: čerstvý chléb, olivový olej, rajčata, česnek a bylinky, a můžete začít. Přineste si kus italské kuchyně až domů a užijte si chutě, které si zamilujete!

Přečtěte si také

U této polévky našich babiček si popláčete: Už jste slyšeli o staročeské křenové polévce?

Italové si na ní pochutnávají už od 15. století

Pečený chléb zdobený rajčaty, bazalkou a mozzarellou je opravdu vynikající pochoutkou, která si získala srdce gurmánů po celém světě. Popularita sahá až do 15. století, kdy se tomuto pokrmu přezdívalo jídlo chudých, protože farmáři používali většinou starý tvrdší chléb, kterému právě trocha olivového oleje dodávala lepší chuť. Bruschetta se v Itálii stala neodmyslitelnou součástí místní kulinářské tradice a velmi často se objevuje jako lahodný předkrm, avšak není výjimkou, že si na ní místní pochutnávají i jako na bohatou snídani.

Dvě bruschetty na kamenné desce Martina Lancingerová

Recept na italskou bruschettu

Vlastně nic extra, jen si dejte pečlivě záležet na výběru pár ingrediencí, které tvoří tento recept.

Základem jsou dobrá rajčata – vybírejte ideálně masitá, která voní a chutnají tak, jako byste je utrhli na zahradě. Olivový olej používejte výhradně extra panenský, bazalku volte jednoznačně čerstvou a i pečivo vybírejte pěkně čerstvé, křupavé a nadýchané.

Tři bruschetty na dřevěné desce Martina Lancingerová

Ingredience:

  • rajčata
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • bageta
Pravé italské rizoto
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Pravé italské rizoto

Rizoto je tradičním italským pokrmem, kde hlavní roli hraje rýže. Ta by se vždy měla vařit ve vývaru až do krásné krémové konzistence. Pak záleží už jen na vaší chuti, jakými dalšími surovinami si rizoto vylepšíte.

Pravé italské rizoto

Postup:

  1. Rajčata nakrájejte na měsíčky a vyndejte z nich semínka. Osušte je papírovou utěrkou a nakrájejte na drobné kostičky. Přendejte do mísy.
  2. Zakápněte je olivovým olejem tak, aby nebyla suchá, ale zároveň aby neplavala v oleji a příliš nepromáčela pečivo.
  3. K rajčatům přidejte najemno pokrájenou, čerstvou bazalku, ochuťte solí a pepřem.
  4. Bagetu nakrájejte na plátky a nasucho opečte na pánvi nebo na grilu.
  5. Na plátky bagety nandejte trochu rajčatové směsi a podávejte.

Tip na servírování

Italové nechávají stranou misku s rajčatovou omáčkou a olivový olej, každý si pak postupně odebírá a dochucuje olejem podle chuti.

Zdroj: autorka článku