Apple Vision Pro: Revoluce v AR/VR, nebo jen drahá hračka za 80 000 Kč?

Žena, která má na očích brýle Apple Vision Pro Apple

Se zahájením prodeje Vision Pro, prvního setu brýlí pro rozšířenou a virtuální realitu od Apple, se rozvinula diskuse, zda jejich cenovka, sahající k hranici 80 tisíc korun, odpovídá nabízené hodnotě. Toto téma není v kontextu produktů od Apple žádnou novinkou, avšak Vision Pro vybízí k podrobnějšímu zamyšlení nad opravdovým přínosem takových zařízení. Z prvních recenzí vyplývá, že odpověď není zcela jednoznačná.

Přečtěte si také

Hormon štěstí z lékárny: Tryptofan dokáže zlepšit psychiku a spánek. Potřebujete ho i vy?

Novinka se objeví na trhu už v pátek 2. února a její pořizovací cena je 3 500 $, tedy zhruba 80 000 Kč. Na první pohled se brýle Apple Vision Pro liší od jiných AR/VR brýlí, jako jsou Meta Quest 3 nebo Oculus Quest 2, velkým masivním sklem s průhledem, jdou tedy vidět oči jejich uživatele.

V předprodeji se brýle Vision Pro vyprodaly během několika hodin

Na jedné straně stojí nadšenci pro AR/VR technologie a ti, pro koho není cena limitující faktor. Pro ně mohou být brýle Vision Pro dalším zajímavým přídavkem k jejich technologické výbavě. Podle informací serveru MacRumors se brýlí Vision Pro v předprodeji udalo přes 200 tisíc kusů během prvních hodin, což naznačuje značný zájem, ačkoli se nejedná o rekordní počty.

Jaké funkce mají brýle Apple Vision Pro?

Významnější je však otázka, zda Apple Vision Pro skutečně přichází s revolučním produktem, nebo pouze s dalším doplňkem do již rozsáhlého portfolia AR/VR zařízení. Vision Pro zastává ambiciózní cíl předefinovat způsob, jakým interagujeme s digitálním světem, s větším důrazem na rozšířenou realitu. Díky inovativním funkcím, jako jsou transparentní mód, sledování pohybu rukou a očí, spolu s vysokým rozlišením dvou displejů ve více než 4K kvalitě, se zdá, že Vision Pro je na dobré cestě k dosažení těchto cílů.

Vision Pro čelí řadě výzev

I když poskytuje výrazně lepší rozlišení než jeho konkurenti, omezení související s velikostí a umístěním displejů nebo s kvalitou kamer v určitých světelných podmínkách mohou způsobovat, že celkový zážitek z používání není ideální. Přestože inovativní ovládání pohledem a gesty představuje pokrok, může se v některých případech jevit jako nepřesné nebo frustrující. Brýle se totiž obejdou bez externích fyzických ovladačů a vystačí si s pohyby očí a rukou uživatele. Ohromující je podle recenzentů i virtuální klávesnice, která je však zcela nevhodná pro psaní delších vět.

brýle na virtuální realitu Apple

Systém visionOS

Systém visionOS nabízí zajímavé možnosti pro multitasking a integraci s Apple ekosystémem, avšak stále chybějí efektivnější nástroje pro správu aplikací. Ačkoli Vision Pro otevírá nové cesty zábavy, jako jsou 3D filmy nebo prostorové video, jeho hmotnost a omezená výdrž baterie mohou omezit pohodlí při delším nošení. Američtí novináři měli možnost otestovat novinku ještě před uvedením do prodeje a například Joanna Stern z The Wall Street Journal negativně hodnotila velikost brýlí, jejich hmotnost i výdrž baterie. Zajímavý je také postřeh Marka Spoonauera z Tom’s Guide, který zjistil, že brýle se navíc citelně vybíjejí i v režimu spánku.

Recenze na Vision Pro od Apple

Z prvních recenzí vyplývá, že Vision Pro vyniká jako zábavní zařízení, ale v mnoha dalších aspektech zatím zůstává spíše příslibem budoucnosti než plnohodnotným inovativním počítačem. Otázka, zda cena odpovídá nabízené hodnotě, je proto složitá a závisí na individuálních preferencích a očekáváních každého uživatele. Vision Pro nepochybně posouvá hranice možného v AR/VR technologiích, ale zda se stane nedílnou součástí našich digitálních životů, to ukáže až čas.