Uvádění cen v haléřích nelze považovat za protiprávní, hájí obchodníky před veřejností ČOI

Kuřecí gyros v obchodě Albert Kupi.cz

Česká obchodní inspekce (ČOI) reaguje na dotazy veřejnosti týkající se uvádění cen v haléřích a potvrzuje, že tento způsob uvádění cen není v rozporu s platnými předpisy, na které inspekce dohlíží.

Přečtěte si také

Tradiční jídlo slovenské kuchyně: Luxusní brynzové halušky připravíte za půl hodiny

Proč je uvádění cen v haléřích v pořádku?

Je důležité si uvědomit, že česká měna, koruna, se dělí na 100 haléřů, a proto uvádění cen v haléřích je podle ČOI plně v souladu s právními normami.

Vychází při tom ze zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance. Ten definuje, že oficiální měnou České republiky je česká koruna, rozdělená na sto haléřů. I když haléřové mince již nejsou v oběhu, jejich použití v cenách není vyloučeno a je stále možné.

Jak se zaokrouhlují ceny při platbě kartou a v hotovosti?

Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve svém § 3 odst. 1 písm. c) specifikuje pravidla pro zaokrouhlování konečných částek při platbách v hotovosti. Podle tohoto zákona se musí celková suma zaokrouhlit na nejbližší platnou nominální hodnotu zákonného platidla v oběhu.

„Při konečném účtování prodávaných výrobků a poskytovaných služeb v hotovosti se celková částka zaokrouhluje vždy k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu,“ píše se v tiskové zprávě ČOI.

Je potřeba zdůraznit, že zaokrouhlování je přípustné pouze při platbě v hotovosti, při bezhotovostní platbě prodávající celkovou částku zaokrouhlit nesmí.