Co si vzít s sebou na hory? Seznam věcí, které by vám rozhodně neměly chybět

Mladá rodina balí kufr v ložnici Ground Picture / Shutterstock.com

Chystáte se užít si poslední záchvěvy zimy před příchodem jarního období? Než vyrazíte na hory, ujistěte se, že jste doma nenechali nic potřebného. Podívejte se na náš seznam a užijte si horské zážitky naplno!

Přečtěte si také

Čaj, mast nebo sirup z šeříku pomáhají při bolestech hlavy, stresu i špatném zažívání

1) Oblečení

Jaké oblečení sbalit do kufru? Ať už balíte sebe nebo děti, nezapomeňte na dostatečné množství spodního prádla. Na horách oceníte i nátělníky a v zásobě by vám neměly chybět ponožky – volte teplé, ale i běžné.

Nohy by měly být neustále v suchu, což vzhledem ke sněhu a mrazu může být problém. Když si vezmete pár párů ponožek víc, nebudete litovat.

Do zásoby se hodí i nepromokavé kalhoty, tepláky, případně termo legíny, kterých existuje mnoho značek – Oyanda, Esmara a další. Skvělé termo komplety pořídíte i v prodejnách Lidl nebo Tesco za výhodné ceny. Volte takové, které vám nejlépe sednou. Měly by dokonale přilnout, jen tak budou stoprocentně funkční. Na vršek těla neprohloupíte s kvalitní mikinou či svetrem. A samozřejmě oceníte i rukavice, čepice a šálu.

V blízkosti hor se často nachází termální prameny, aquaparky či koupaliště. Zvažte proto, zdali s sebou nesbalit i plavky, ručník a další koupací potřeby, jako jsou plavecké brýle či sada na šnorchlování.

Kufr s věcmi na hory New Africa / Shutterstock.com

2) Jídlo

Jaké jídlo vzít s sebou na hory? Záleží samozřejmě na tom, jaké ubytování jste zvolili. V hotelu o vás bude dokonale postaráno, ale i tak oceníte menší svačinky na svah. Pokud hledáte něco, co vám dodá energii, zkuste sušené ovoce nebo oříšky. Zastánci zdravé stravy ocení i energetické tyčinky či sušené maso. Méně zdravou alternativou, za kterou vám poděkují hlavně děti, pak mohou být sušenky, bonbony, čokoláda atd. A jelikož jsou zimní sporty fyzicky náročné, přibalte si i minerální vody, sirupy a vitamíny.

Pokud jste zvolili ubytování v apartmánu či jinde, kde si musíte vařit sami, doporučujeme přibalit hotovky, těstoviny nebo rýži. Nikdo nechce na dovolené trávit hodiny v kuchyni, ulehčete si proto práci a vsaďte na snadná jídla.

3) Doklady a slevové kartičky

Nejdůležitější a také nejvíc zapomínané věci, které patří na každou dovolenou, zdůrazníme obzvlášť. Zkontrolujte si, zda máte platný občanský průkaz, případně pas. K této sadě přidejte ještě průkazy pojištěnce a slevové kartičky (např. ISIC). Při cestě do zahraničí se doporučuje vybrat si i přiměřeně velký obnos v hotovosti. Při cestách po Evropské unii může být tento obnos klidně menší, téměř všude zaplatíte kreditní nebo debetní kartou bez dalších poplatků.

Rodina sedí v zimním oblečení v autě FabrikaSimf / Shutterstock.com

4) Powerbanka i lékárnička aneb co se může hodit

Pro uchování zážitků si s sebou přibalte fotoaparát nebo alespoň mobil s dobrým foťákem a nabíječku. Nezapomeňte na cestovní doklady a hlavně na osobní léky. Pokud je vaše dovolená trochu více zálesácká, nezapomeňte i na nádobí, hrneček, příbory, utěrky, baterku, náhradní baterie, kapesní nůž, turistickou mapu. Téměř všude oceníte zapalovač, kapesní lékárničku, šitíčko, šňůru a kolíčky na prádlo či igelitové sáčky. Ve výbavě každého výletníka by neměla chybět ani kvalitní, nabitá power banka.

5) Deskové hry, knížky a časopisy

Na dovolené chcete relaxovat. Ne jezdit hodiny na svahu a pak ještě zabavovat potomky. Sbalte jim deskové hry, které zabaví velké i malé hráče. Jistě ocení i knihu, časopis a psací potřeby.

Zdroj: kupi.cz