V drogeriích a na benzínkách koupíte nově od ledna další léky, třeba proti alergiím, refluxu i oparům

Léky v malé nákupním vozíku Studio217 / Shutterstock.com

Od nového roku se na seznam volně prodejných léčiv mimo lékárny zapsaly další přípravky. Ve vybraných drogeriích, na benzínkách nebo v jiných prodejnách s potravinami a smíšeným zbožím se tak budou moci prodávat také léky na reflux, bolest kloubů, opary, alergie nebo záněty spojivek. Kterých přípravků se novinka konkrétně týká?

Přečtěte si také

Droždí, cukr a voda jsou doslova elixír pro rajčata. Příprava kvasnicového hnojiva je jednoduchá

Vyhrazená léčiva už čítají 16 skupin léků

Dosud mohly obchody, trafiky nebo čerpací stanice prodávat medikamenty z osmi skupin léků, tzv. vyhrazených léčiv. Patřily mezi ně přípravky proti bolesti a horečce obsahující paracetamol a ibuprofen (např. Panadol, Ibalgin, Paralen, Nurofen či Brufen), dále léky na nevolnost, průjem, překyselení žaludku, odvykání kouření nebo léčivé čaje a dezinfekce.

Od ledna přibylo na seznam dalších osm skupin, mimo jiné se jedná o volně prodejné léky na opary, reflux jícnu, klouby či alergie. Na popud farmaceutických firem o tom rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví ČR, které koncem prosince minulého roku podepsalo vyhlášku č. 460/2023 Sb., o registraci léčivých přípravků.

Žena si vybírá léky BearFotos / Shutterstock.com

Které další léčivé přípravky se smí od ledna 2024 prodávat i mimo lékárny?

  • aciklovir, lokální antivirotikum pro topickou léčbu oparů na rtech a obličeji;
  • diklofenak, léky proti bolesti pro lokální aplikaci;
  • dimetinden, lokální antihistaminikum proti alergiím, ke zmírnění svědění;
  • difenhydramin, lokální antihistaminikum proti alergiím;
  • azelastin, lokální antihistaminikum proti alergiím, zejména alergickým rýmám a zánětům spojivek;
  • cetirizin, systémové antihistaminikum proti alergiím (v nejvyšším množství 10 mg, nebo 30 tablet v balení);
  • levocetirizin, systémové antihistaminikum proti alergiím (v nejvyšším množství 5 mg, nebo 21 tablet v balení);
  • pantoprazol, inhibitor při krátkodobé léčbě žaludečních vředů, refluxní choroby jícnu či zánětu sliznice jícnu (v nejvyšším množství 20 mg, nebo 14 tablet v balení).

Večerky i drogerie doplňují služby lékáren

Povolené skupiny léků se budou v obchodech objevovat postupně. Výrobci musí počkat na schválení Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL), který také eviduje registrované prodejce (fyzické i právnické osoby) vyhrazených léčiv. Aktuálně jich je v celé České republice podle databáze SÚKLu na 3 500.

Ministerstvo zdravotnictví chce nabídkou volně dostupných léčivých přípravků, které lze zakoupit i mimo lékárny, zvýšit jejich dostupnost. Například i nad rámec otevírací doby lékáren, nebo v menších obcích, kde lékárny úplně chybí.

Muž se dívá na zásobu léků Elnur / Shutterstock.com

Zakoupené vyhrazené léky by měly být dočasnou pomocí

Lékárníci a odborníci nicméně varují, že i přesto by lidé měli k volně prodejným vyhrazeným lékům přistupovat zodpovědně a uvědoměle. Jak například pro ZdravotnickýDeník.cz upozorňuje v souvislosti s novou vyhláškou předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel, léky zakoupené mimo lékárnu by měly sloužit ke krátkodobému užívání. Při dlouhodobém doporučuje konzultaci s odborníkem.

I paracetamolem se může člověk předávkovat. Konzultace s lékárníkem, případně s asistentem, je nezbytná,“ doplnil Hampel s tím, že dlouhodobé a nekontrolované užívání látek ze skupiny vyhrazených léčiv může zvyšovat riziko nežádoucích účinků včetně špatného vstřebávání některých vitamínů a minerálů.

Pokud tedy koupíte volně dostupné léky v jakékoliv prodejně mimo lékárny, dobře si pročtěte příbalové letáky, případně se o jejich užívání dodatečně poraďte s lékárníky nebo lékaři.

Zdroje: zdravotnickydenik.cz, zakonyprolidi.cz, sukl.cz, sukl.cz, zboziaprodej.cz