Jednoduché recepty na domácí sirupy, které skutečně fungují na chřipku a nachlazení

Domácí sirup ve sklenici a kolem česnek, citrony a zázvor Olesia Bech / Shutterstock.com

Sirupy, které znaly už naše babičky. Jejich recepty vás mohou ochránit před bacily – stačí, když vsadíte na oblíbené bylinky, ze kterých hravě vykouzlíte lahodné sirupy pro malé i velké, vhodné coby prevence i léčba. Připravíte si rýmovníkový, meduňkový nebo třeba česnekový?

Přečtěte si také

Od kočárů po Dreamlinery: Čedok slaví 104 let od založení. Jak se cestovní ruch za ta léta změnil?

1. Rýmovníkový sirup

Rýmovník je poslední léta nesmírně oblíbeným. Není to jen aromatická rostlinka, která zaručeně odpuzuje komáry, nýbrž i bylina, která pomáhá při rýmě a nachlazení – jak již samotný název napovídá.

Jaké má účinky? Podle zastánců bylinek rýmovník mírní kašel, čistí dýchací cesty a uvolňuje rýmu. Z jeho listů si snadno uvaříte příjemný čaj, ale v tomto případě vsaďte raději na osvědčený sirup.

Recept

  • cca 30 lístků rýmovníku
  • citron (ideálně BIO)
  • 1 kg cukru

Výroba

Citron nakrájejte na kolečka a ty spolu s listy rýmovníku vložte do hrnce a zalijte malým množstvím vroucí vody. Zakrytou směs nechte vylouhovat přes noc. Následující den do výluhu vymačkejte zbytky citronu, přidejte cukr a vařte, dokud sirup nezhoustne. Ještě horkým sirupem pak naplňte připravené sklenice, nechte vychladnout a skladujte v lednici. A jak jej užívat? Při nachlazení si dejte 3x denně 1 čajovou lžičku a jako prevenci si sirupem oslaďte svůj oblíbený čaj.

Sirup a kolem pomeranč, česnek a zelený list Nadejda Zaharevskaja / Shutterstock.com

2. Česnekový sirup

Kdepak, nespletli jsme se, myslíme to naprosto vážně. Česnek je totiž účinné přírodní antibiotikum, tak proč z něj neuvařit sirup? Díky octu a medu bude jeho užívání snesitelné. Jaké má účinky? Česnek nakopne imunitu, podpoří duševní pohodu a zažene jakýkoli bacil.

Recept

  • 200 ml jablečného octa
  • 8 stroužků česneku
  • 200 g medu

Výroba

Příprava česnekové směsi je naprosto jednoduchá – vylisovaný česnek zkrátka důkladně promíchejte s octem a medem. Takto připravený sirup uchovávejte ve sklenici s víkem: směs však nejprve nechte odpočívat v lednici po dobu 1 týdne. Každý den promíchejte a za týden již můžete podávat: 1 až 2 lžičky rozmíchejte ve sklence vody a pijte ráno nalačno. Neužívejte neředěnou směs.

3. Tymiánový sirup

Tymiánový sirup je dalším osvědčeným lékem z lékárniček babiček a bylinářek. Bylinka je silně dezinfekční a pomáhá při nachlazení, kašli či zánětech dýchacích cest. Potřebujete usnadnit vykašlávání, nebo vás obtěžuje suchý dráždivý kašel? I sušený tymián může pomoci.

Recept

  • 12 g sušeného tymiánu
  • 100 g cukru
  • 110 g medu

Výroba

Nejprve 250 ml vody svařte s cukrem, přidejte tymián a nechte vše louhovat do dalšího dne. Následně směs sceďte, přidejte med a přelijte do sklenice. Uchovávejte v chladu a užívejte dle potřeby 3x až 5x denně 1 lžíci sirupu.

Čaj s citronem, zázvorem a meduňkou Chatham172 / Shutterstock.com

4. Meduňkový sirup se zázvorem

Spojení, které efektivně popostrčí vaši imunitu. Řeč je o úžasné meduňce a silákovi jménem zázvor. Meduňka lékařská zklidňuje, eliminuje stres, navozuje lepší spánek a pomáhá také při kašli, rýmě a bolesti hlavy. Díky zázvoru sirup navíc zahřeje a působí protizánětlivě. Vyzkoušíte jej i vy?

Recept

  • 300 g čerstvých lístků meduňky
  • 150 g strouhaného zázvoru
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 1 balení cukru na sirupy

Levandulový sirup
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Levandulový sirup

Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.

Levandulový sirup

Postup

Do vlažné, převařené vody (500 ml) vložte meduňku, zázvor, pomerančovou šťávu a sirupový cukr. Promíchejte a nechte směs pod poklicí stát 24 hodin v lednici. Po uplynutí doby macerování směs sceďte a 4 minuty vařte. Nakonec naplňte sklenice, nechte do vychladnutí odpočívat naležato a skladujte na chladném a tmavém místě. Užívejte lžičku 3x denně a poslední dávku si dejte před spaním – bude se vám snadněji usínat.

  • Tip: Potřebné vybavení pro přípravu domácích sirupů najdete v obchodech s domácími potřebami Kitos, Orion či Tescoma. Estetické i praktické lahve na sirup udělají z vašich výtvorů adepty na krásný dárek pro vaše blízké.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com,