Sirup na svařák

Čas přípravy: 30 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 80 Kč
Redakce Kupi.cz
13. listopadu 2023
Tři lahve se sirupem na svařák Ilustrační foto: Tatiana Vorona / Shutterstock.com

Domácí svařák neodmyslitelně patří k předvánočnímu období. Pokud svařené víno připravujete často a zároveň chcete, aby mělo dokonalou chuť, je nejlepší vyrobit si zásobu kořeněného sirupu podle našeho receptu, který stačí do svařáku přidat.

Recept sirup na svařák vás vyjde na 5 Kč za 1 porci. 16 porcí připravíte za 80 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 80 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Všechen cukr nasucho na středním plamenu rozpusťte ve větším hrnci. Občas promíchejte, aby se nezačal připalovat.

  • 2

    Jakmile zkaramelizuje a získá zlatavorezavou barvu (nečekejte na tmavě hnědou, to už je spálený), zalijte jej půllitrem vody. Buďte opatrní, z hrnce se bude odpařovat velké množství páry.

  • 3

    Tekutinu přiveďte k varu a vařte, dokud se ve vodě ztuhlý karamel znovu nerozpustí.

  • 4

    Poté přidejte všechno koření, kůru z 1 menšího citronu a kůru z 1/2 pomeranče (tu z plodů okrájejte škrabkou, abyste použili jen barevnou část a vyhnuli se bílé hořké vrstvě).

  • 5
    Vše společně nechte cca 5 minut povařit.
  • 6
    Pak hrnec odstavte, přiklopte a nechte do druhého dne odležet.
  • 7

    Následující den vylouhovaný sirup přeceďte, přelijte do čisté lahve a dobře uzavřete. Skladujte v temnu a chladu.

Zajímavé tipy
  • Uvedené suroviny by vám měly stačit asi na 500 ml sirupu.
  • Pro rychlou přípravu svařeného vína zahřejte 200 ml červeného nebo bílého vína – nevařte, aby nevyprchal alkohol. Přidejte dvě velké polévkové lžíce (30 ml) vyrobeného sirupu a užívejte si pohodu Vánoc.
  • Vyzkoušejte také horký vánoční punč nebo svařené pivo.

Líbil se vám recept Sirup na svařák? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.