1/0
Tento lahodný perníkový závin s povidlovou a ořechovou nádivkou je tradiční moučník, který můžete konzumovat ihned po upečení nebo ho nechat několik dní uležet pro ještě výraznější chuť. Připravte ho jako klasický závin nebo v menších verzích jako cukroví. Jakmile ho ochutnáte, stane se neodmyslitelnou součástí vašich oblíbených receptů.
Smíchejte pšeničnou a žitnou mouku s kypřícím práškem a kořením ve velké míse.
Přidejte cukr, med, jedno lehce rozšlehané vejce, změklé máslo a rum. Pokud je těsto příliš hutné, nařeďte ho mlékem.
Zpracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte přes noc ztuhnout v lednici.
Rozválejte těsto na obdélník o tloušťce asi 5 mm.
Odeberte 2–3 lžíce mletých ořechů a zbylé smíchejte s povidly.
Na těsto naneste povidlovou směs, posypte odloženými ořechy a srolujte do rolády. Umístěte závin na plech s pečicím papírem.
Závin potřete rozšlehaným vejcem a posypte sekanými ořechy.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–40 minut, dokud nezezlátne.
Po upečení jej potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a nechte vychladnout. Před podáváním můžete závin pocukrovat.
Líbil se vám recept Perníkový závin s povidly a ořechy? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.