Ančoviček se plno lidí bojí, připravují se přitom o chuťový zázrak. Jak se s nimi vaří?

Otevřená konzerva s ančovičkami MaraZe / Shutterstock.com

O ančovičkách se říká, že je milují všichni. Jen někteří o tom ještě nevědí. Tyto drobné rybičky se totiž vyznačují zajímavou a návykovou chutí. Snadno z nich vykouzlíte vše od univerzálních dochucovadel, omáček, zálivek, dresinků, pomazánek až po másla. Pokud jste s nimi neměli v kuchyni doposud tu čest, doporučujeme při dalším nákupu sáhnout po jedné konzervě a tyto rybičky vyzkoušet. Máme pro vás několik tipů, jak je ve studené i teplé kuchyni využívat a párovat s dalšími surovinami.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Ančovičky: Zázrak z konzervy

Ančovičky jsou na trhu k dostání ve dvou podobách. Jako čerstvé rybičky, které se typicky praží dokřupava a podávají jako chuťovka namáčená do dipů a omáček.

Mnohem běžnější jsou ovšem nakládané v oleji či slaném nálevu, kdy se u nich rozvíjí jejich typická chuť, pro kterou jsou tak oblíbené. Právě jim se také budeme věnovat v našem článku, jenž vám poradí, jak s nimi v kuchyni pracovat.

  • Tip: Ančovičky mají opravdu výraznou chuť a z počátku budete možná chvíli jejich dávkování ladit. Z toho důvodu je vhodnější kupovat nakládané rybičky ve sklenici, která jde po odebrání určitého množství snadno zavřít a uschovat. Na rozdíl od podlouhlé konzervy či plechovky.
  • Případně je doporučujeme do sklenice přelít. Filety by měly být vždy ponořené v oleji, pokud je ho v nádobě méně, můžete přilít nějaký z vlastních zásob.
Salát Caesar s ančovičkami Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

Jak ančovičky chutnají?

Lidé se těmto rybičkám často zbytečně vyhýbají, protože se bojí typické rybí pachuti. V tomto případě je to ovšem jinak. Výrazně slaná, lehce pikantní, masitá chuť nakládaných ančoviček se popisuje jako tzv. umami. Tedy intenzivní a návyková, která dodá zajímavou jiskru každému jídlu, do kterého je přidáte.

S jakými surovinami jdou ančovičky chuťově dobře dohromady?

S bílým pečivem, česnekem, rajčaty, bazalkou, mozzarellou a kozím sýrem, s jehněčím masem, vejci, ananasem, květákem, brokolicí, zelím či růžičkovou kapustou.

Jídla, ve kterých ančovičky vyniknou

  • Míchaná vajíčka, sendviče, jednohubky, chlebíčky,
  • pomazánky, tapenády, dipy, dresinky a salátové zálivky,
  • pizza, těstoviny, středomořské pokrmy,
  • slané koláče, quiche.

Při vaření k nim můžete přistupovat podobně jako k ostatním umami dochucovadlům, jako je třeba miso pasta, sójová, rybí či ústřičná omáčka. Ať už celé filety, nebo drcené, hodí se pro dochucování omáček a polévek, masových směsí apod. Výborné jsou ale i jen tak, s čerstvým chlebem a máslem nebo opečenou bagetou a rajčaty.

Existuje také celá řada způsobů, jak z ančoviček různá dochucovadla připravit. Inspirovat se můžete našimi tipy na dresink, pomazánku, máslo či omáčku níže.

Ančovičková pizza na talíři marco mayer / Shutterstock.com

Recepty z ančoviček

Zálivka (dresink) z ančoviček

Ve vyšší nádobě smíchejte 1 lžíci dijonské hořčice, 2 lžíce citronové šťávy a cca 6 plátků podrcených naložených ančoviček. Tyčovým mixerem začněte míchat a po troškách přilévejte cca 80 ml olivového oleje. Směs by měla pomalu houstnout podobně jako při přípravě majonézy. Na závěr dochuťte česnekem, pepřem, čerstvě nasekanou petrželkou a dalšími bylinkami. Dresink se hodí na saláty (včetně Caesaru a dalších), jednohubky a chuťovky, do sendvičů i jako dip k namáčení.

Umami „máslo“

Ančovičky vidličkou rozmělněte, vložte na pánev, zakápněte trochou olivového oleje a nechte vyškvařit. Takto ochucený tuk je výborný na polévání brambor nebo zeleniny, pod maso či ryby i do gulášů.

Grilovaný candát na ančovičkovém másle
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Grilovaný candát na ančovičkovém másle

Grilovaný candát na ančovičkovém másle vás jednoduše ohromí svou chutí i vůní. Podávaný s vařenými brambory nebo listovým salátkem vykouzlí skvělý lehký oběd nebo večeři.

Grilovaný candát na ančovičkovém másle

Pomazánka

Rozmačkané ančovičky smíchejte s povoleným máslem, trochou citronové kůry a šťávy, prolisovaným česnekem a pepřem. Vyšlehejte do hladka a používejte ve studené kuchyni namísto pomazánky nebo v teplé podobně jako máslo výše.

Omáčka

Jedná se vlastně o domácí napodobeninu worcesterové omáčky. Připravuje se z mixu ančoviček, bílého octa, zázvoru, cibule, česneku, vody a koření dle chuti. Vše se společně povaří a následně používá do asijských jídel, masových pánví, polévek a omáček, do pokrmů z mletého masa apod.

Zdroje: Finedininglovers.com, irozhlas.cz