Řasy kombu: Proč chcete mít toto superzdravé dochucovadlo s umami chutí i ve své kuchyni?

Řasy kombu nakrájené na kousky v misce a větší kusy vedle bonchan / Shutterstock.com

Mořské řasy jsou považovány za nejzdravější zeleninu a nejhodnotnější potravinu vůbec. Prodávají se jako doplňky stravy i jako suroviny pro přípravu pokrmů se zajímavou chutí. O řase nori nebo wakame jste už pravděpodobně slyšeli, co ale taková řasa kombu? V poslední době se čím dál častěji skloňuje ve spojení s nejrůznějšími zdravými i alternativními výživovými směry. Jak kombu správně tepelně upravit a do jakých pokrmů se hodí?

Přečtěte si také

Upozornění na kontaminované fazole z Tesca. Obsahují zvýšené množství nebezpečného herbicidu

Kombu: Zelený zdroj dlouhověkosti

Hlubokomořské řasy kombu jsou extrabohatým zdrojem jódu. Navíc obsahují celou řadu vitamínů, minerálů a aminokyselin, díky kterým jsou výborné pro správnou činnost sliznic, ledvin, močového ústrojí i lymfatického systému, dále také pro podporu mozkové činnosti, udržování vyrovnané hladiny cholesterolu i celkovou dlouhověkost a vitalitu.

Kombu v misce se solí a citrony, vedle je sezam a česnek Viktor Kochetkov / Shutterstock.com

Jak řasy kombu chutnají?

To hlavní, proč na ně nedají asijští kuchaři dopustit, je ale jejich chuť. Ta se popisuje jako návykově, přesto příjemně slaná a kořeněná. Jinými slovy jako chuť umami. Právě proto je kombu často doporučována jako zdravější alternativa glutamátu sodného. Stačí troška a jídlo dostane úžasně zajímavou a výraznou chuť a vy nebudete muset použít tolik soli.

Řasy jsou navíc přirozeně bezlepkové, mají velké množství vlákniny, jsou vhodné i do vegetariánských a veganských jídelníčků a přisuzuje se jim schopnost podporovat hubnutí a spalování tuků.

Mořské řasy na přípravu sushi pořiďte se slevou

Dají se tyto řasy koupit i u nás?

Kombu dnes již běžně koupíte ve zdravých výživách, ve větších supermarketech s oddělením zdravých nebo asijských potravin a na internetu. Nejčastěji se prodávají jako celé sušené plátky řas (výjimečně také drcené) a stogramové balení obvykle vyjde na 150–250 korun.

Vývar s tofu, houbami enoki a řasami kombu DronG / Shutterstock.com

Jak používat kombu v kuchyni?

Doma můžete sušené řasy nadrtit a sypat všude tam, kam byste obvykle dávali vegetu, maggi a jiná dochucovadla pro zvýraznění chuti, např. do polévek, omáček, pomazánek, rizot, masových a zeleninových pánví či salátů.

Nebo je do jídel přihoďte celé. V takovém případě se doporučuje řasy před tepelnou úpravou nalámat na menší kousky a namočit na 20–30 minut do studené vody, poté vařit do úplného změknutí, což může trvat i 60 minut. Pak je přidávejte do libovolných jídel podobně jako ty drcené.

  • Kombu se chuťově dobře páruje s: kořenovou zeleninou, dýní, mořskými rybami a plody, miso pastou, sójovou omáčkou, fazolemi, cizrnou, čočkou, rýží nebo tofu.

Kombu usnadní vaření i trávení luštěnin

Výbornou dvojici tvoří tyto řasy také s rýží nebo luštěninami – těm jednak dodají příjemnou novou chuť, urychlí měknutí a dobu vaření, ale také sníží nadýmání.

V Japonsku jsou kombu zase nedílnou součástí vývaru dashi. K řasám a vodě se přidávají ještě vločky sušeného tuňáka, čímž vzniká jedinečné spojení dvou umami chutí.