Jedlé svíčky jsou hitem internetu! Jednoduše si je zvládnete doma vyrobit z 1 suroviny

Člověk drží slupku od banánu a v něm svíčku matteo fabbri / Shutterstock.com

Představte si tu romantiku. Nachystáte si stůl plný lahůdek, zapálíte svíčku a ve světle plamínku si do rozehřáté hmoty namočíte čerstvě upečenou bagetku a s chutí se zakousnete. Jedlé svíčky ovládly Tik Tok a Instagram, a pokud jste o nich ještě neslyšeli, pak je načase tento hit doma vyzkoušet. Jak si jedlou svíčku vyrobit a ozvláštnit každou večeři nebo párty?

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Plně hořlavá, plně jedlá

Příprava jedlých svíček je vlastně velmi jednoduchá. Potřebovat budete jakýkoliv jedlý tuk – nejčastěji se používá máslo, které se dá libovolně dochutit. Po zapálení se máslo začne krásně rozpouštět a vy si do něho můžete namáčet nejrůznější dobroty.

  • Svíčka naslano: do máslové hmoty přidejte sůl, uzenou papriku, bylinky nebo velmi oblíbený pečený třený česnek (ten bychom ovšem při romantické večeři radili vynechat). Podávejte s kousky pečiva, zeleniny, brambor, mořských plodů nebo masa.
  • Svíčka nasladko: do másla přimíchejte cukr a skořici a podávejte s opečeným toustovým chlebem, sladkými brioškami, palačinkami nebo jinou dobrotou. Výborná je také varianta s přimíchaným javorovým sirupem, rozmačkaným banánem nebo medem, případně s najemno pomletým lyofilizovaným ovocem, který svíčce dodá i hravou barevnost.

Návod: Výroba máslových jedlých svíček krok za krokem

  1. Na mírném ohni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a dochuťte podle vlastních preferencí.
  2. Trochu čistého másla si dejte stranou a vymáchejte v něm kousek přírodního provázku –⁠ tak si připravíte knot (hotový můžete speciálně koupit také v domácích, výtvarných či cukrářských potřebách).
  3. Knot připevněte ke špejli nebo špachtli a tu položte doprostřed přes hrdlo formy, kelímku nebo hrníčku tak, aby jeden konec knotu dosahoval úplně na dno a druhý vyčníval nahoru.
  4. Do formy nalijte rozpuštěné máslo a srovnejte knot. Dejte na několik hodin do lednice.
  5. Ztuhlou svíčku opatrně vytáhněte z formy nebo hrnku (pomůže trochu zahřát stěny, aby povolila) a postavte na tácek nebo do misky. Zapalte a vychutnejte si pomalu se rozpouštějící máslo.
Hovězí na banánovém listu se svíčkou uprostřed Alrandir / Shutterstock.com

Inspirací byly lojové hovězí svíčky

Nápad máslových svíček je pravděpodobně moderní domácí verzí tradičních hovězích lojových, které se používaly již v dobách starověkého Říma. S rostoucím trendem tohoto zajímavě servírovaného tuku se lojové svíčky začínají hojně používat i v restauracích, podávají se například k pokapání steaků a brambor.

U nás na ně narazíte ve vybraných pražských podnicích, případně si je domů dokonce můžete koupit v e-shopech specializujících se na řeznické, farmářské a jiné řemeslné potraviny.