Čtyřčlenná rodina utratila loni jen za pečivo 1 600 Kč měsíčně. Letos pekaři neplánují zdražovat

Žena v pekárně Aleksandar Malivuk / Shutterstock.com

Loňský rok byl, co se týká zdražování, velmi náročný a rodiny jej pocítili obzvláště na pečivu. Podle zprávy, kterou zveřejnil Svaz pekařů a cukrářů v ČR, by letos k tak výraznému zdražení jako v minulém roce dojít už nemělo. Ceny pečiva by letos měly růst jen v řádu jednotek procent. Jen po představu loni od ledna do prosince podle ČSÚ průměrná cena jednoho kilogramu konzumního kmínového chleba vzrostla o 48,6 procenta z 33,71 Kč na 44,32 Kč.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Řetězec s okamžitou platností stahuje vybrané produkty značky Kinder

Výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý už dříve uvedl, že pekárenský průmysl loni výrazně zasáhlo zdražení energií a mouky, což vedlo i k ukončení činnosti desítek podniků. Podle svazu loni platily pekárny za plyn v průměru o 350 procent více než v roce 2021, některým ale náklady stouply i více než desetinásobně. Růst nákladů musely podniky promítnout do cen svých produktů.

Jak rostla cena za pečivo v loňském roce?

Loni od ledna do prosince podle ČSÚ průměrná cena jednoho kilogramu konzumního kmínového chleba vzrostla o 48,6 procenta z 33,71 Kč na 44,32 Kč. Předloni se přitom průměrná cena výrazně neměnila a kilogram chleba stál zhruba 30 Kč.

Co si dáte na snídani v akci?

Kupte se slevou Kaiserka.

Porovnat slevy

Letos by neměly ceny surovin a energií růst výrazně

„Pekaři tak nebudou nuceni dále zvyšovat ceny svých výrobků," vysvětlil Hlavatý s tím, že i přes krach některých pekáren je Česko v produkci pečiva soběstačné. Svaz loni na podzim uvedl, že čtyřčlenná rodina minulý utratila za pečivo 1600 Kč měsíčně, což je o 400 Kč více než v roce 2021.

Ruce hnětou těsto na vále, kde je položená pšenice sweet marshmallow / Shutterstock.com

Hlavatý už dříve uvedl, že loni na jaře zavřelo pět velkých pekáren, které měly problémy už kvůli dopadům pandemie koronaviru. Loni podle něj skončily také desítky malých podniků ze zhruba 800 pekáren v Česku, převážně šlo o malé a rodinné podniky v menších městech a na vesnicích.

Uvedl, že na trhu se to ale výrazně neprojevilo, protože 50 největších firem v ČR ovládá 90 procent trhu. Doplnil, že ve velkých městech vznikají nové malé pekárny, protože lidé v nich mají vyšší ekonomickou sílu než v menších městech.

Ušetřete nákupem v akci

Nejvíce akcí a slev z akčních letáků na jednom místě najdete na Kupi. Nákupní seznam a hlídač akčních cen vám umožní výhodnější nákupy. Akční letáky si můžete pohodlně prolistovat online nebo v mobilní aplikaci Kupi.