Domácí valentýnská bonboniéra. Vyzkoušejte čokoládové pralinky, které chutnají lépe než ty z obchodu

Čokoládové pralinky v bonboniéře photopixel / Shutterstock.com

Dáváte před koupenými dárky přednost těm vlastnoručně a s láskou vyrobeným? Pokud navíc oba milujete čokoládu, vsaďte na domácí čokoládové pralinky. Překvapí vás hned dvakrát – poprvé tím, jak snadná je jejich výroba a podruhé svou senzační chutí a jemnou konzistencí. Úplně se rozplývají na jazyku, takže jakmile ochutnáte jednu, nebudete chtít přestat.

Přečtěte si také

Obchod, kde vše stojí 29 korun, předvádí, co tu ještě nebylo. Je otevřený nonstop, sám se uklidí a zavolá vám pomoc

Vyrobit si domácí čokoládové lanýže (anglicky chocolate truffles) je jednodušší, než jste si mysleli. Ve zkratce – stačí vyrobit čokoládovou ganáž, přidat do ní podle chutí další ingredience, nechat ji ztuhnout, vytvarovat kuličky a ty pak jen obalit v kakau. Zní to snadně, že? A taky je!

Recept na čokoládové pralinky či lanýže

Na domácí čokoládové lanýže vám stačí jen pár surovin. Základem je čokoláda – použijte opravdu kvalitní, která vám chutná. Hodí se mléčná, hořká i bílá – a máte-li rádi ochucené čokolády (s pomerančem, malinami, jahodami, karamelem), klidně použijte tabulku čokolády s příchutí. Projeví se to na výsledné chuti lanýžů. Tak jdeme na to!

Na ganáž použijte svou nejoblíbenější čokoládu

Co na ně potřebujete?

  • 225 g čokolády (2 tabulky) – pokrájené na kostičky
  • 120 ml tučné smetany (33%) – horké
  • na obalení: kakao, kokos, sekané vlašské oříšky, mleté pistácie... nebo cokoli vás napadne
Kuchař zdobí rozpuštěnou čokoládou pralinky stockcreations / Shutterstock.com

Jak si je vyrobit?

  1. Čokoládu na prkýnku nakrájejte na kostičky nebo si pomozte elektrickým sekáčkem. Poté ji nasypejte do středně velké misky.
  2. Smetanu si ohřejte v rendlíku – jakmile začne vřít, stáhněte plamen a nalijte ji na čokoládu.
  3. Nechte 3 minuty odstát a poté vymíchejte metličkou dohladka. Měla by vzniknout tekutá hladká čokoláda – neboli ganáž (francouzsky ganache).
  4. Zakryjte ganáž alobalem nebo fólií a dejte na 1 hodinu vychladit do lednice. Čokoláda by měla zcela ztuhnout.
  5. Nyní kávovou lžičkou tvarujte kuličky a vyskládejte je na talíř. Nemusí být dokonale vytvarované, na to ještě bude čas později. Dejte je opět na 30 minut do lednice, aby ztuhly a dalo se s nimi lépe pracovat.
  6. Z lednice ztuhlým kuličkám lze právě teď finálně poupravit tvar – koulením mezi dlaněmi.
  7. Kuličky obalte v práškovém kakau, skořici, kokosu nebo mletých oříšcích a je hotovo. Pralinky skladujte v lednici.

Tipy navíc

Pokud si věříte a chcete se vrhnout na nefalšované plněné pralinky, přijdou vám vhod formy na pralinky. Prodává je například Banquet – stojí kolem 129 Kč.

Dalším tipem na nákup je forma na pečení ve tvaru srdce. Podívat se můžete na různorodou nabídku obchodů s domácími potřebami.

A pokud nechce kupovat nic navíc, využít můžete i kulatou formu na led.

Domácí pralinky můžete také plnit například domácím slaným karamelem nebo do nich jako překvapení vložit celou mandli či lískový oříšek.