Domácí slaný karamel potěší na Vánoce všechny mlsouny. Vyrobte si ho i vy

Domácí slaný karamel Anna Kolásková

Máme pro vás bezva tip na vánoční dárek, který potěší všechny milovníky sladkého. Domácí slaný karamel chutná stejně tak skvěle, jako zní – vtip je však v tom, že si ho vyrobíte sami. Potřebovat budete jen 3 ingredience a 30 minut času.

Přečtěte si také

Mikuláš letos vyrazí hlavně do domácností. V nadílce děti najdou ústenky i dezinfekční gely
Mikuláš letos vyrazí hlavně do domácností. V nadílce děti najdou ústenky i dezinfekční gely

Domácí slaný karamel je hitem posledních let

Příchuť slaného karamelu si v posledních letech našla cestu do mnoha kaváren. Připravují se s ním cappuccina, cheesecaky nebo třeba francouzské makronky. Slaný karamel je neskutečně dobrý, a přestože jde o kalorickou bombu, čas od času je fajn si stylově zahřešit. 

S čím ho kombinovat

Slaný karamel můžete ujídat jen tak lžičkou nebo ho přidávat do těchto receptů:

  • polevy na dorty, palačinky, vafle, zákusky, koblihy...
  • náplň do vánočního cukroví (linecká kolečka, slepované cukroví...)
  • příchuť do kávy (přidejte lžičku karamelu do cappuccina nebo latté)
  • sladidlo do ovesné kaše, jogurtu, na granolu...

Možností, jak a s čím kombinovat slaný karamel, je nepočítaně – a i vy určitě přijdete na další z nich. 

Konzistence karamelu je akorát na lžičku Anna Kolásková

Recept na domácí slaný karamel

Ingredience (na 3 malé skleničky):

  • 280 g cukru krystal – bílý cukr, ale můžete použít i třtinový
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 30%) – horké
  • 80 g změklého másla – v pokojové teplotě
  • špetka soli – množství podle chuti

Postup výroby:

  1. Připravte si všechny ingredience, hrnec s tlustým dnem, dřevěnou vařečku a kovovou metličku.
  2. Do hrnce nasypejte cukr a míchejte vařečkou. Bude trvat asi 5 minut, než se rozpustí – nikam ovšem neodcházejte a míchejte, aby se vám nespálil. 
  3. Až je cukr rozpuštěný, ztlumte plamen a přidejte povolené máslo. Míchejte metličkou, dokud se nespojí s cukrem.
  4. Plamen nechte ztlumený a přilijte horkou smetanu. Míchejte metličkou, dokud nebude karamel krásně tekutý. 
  5. Ještě horký karamel dochuťte malou špetkou soli a ochutnejte, zda je dost slaný. Pozor, karamel je extrémně vařící
  6. Horký jej plňte do čistých sklenic a zavíčkujte. Uchovávejte v lednici.

Darujte slaný karamel v krásných skleničkách

2 tipy, aby se vám domácí slaný karamel povedl

Vyrobit domácí karamel není těžké. Je však pár věcí, které se mohou při přípravě pokazit. 

  • Smetana a máslo: Cukr je po rozpuštění velmi horký. Pokud byste do něj přidali studené máslo a smetanu (např. z lednice), způsobili byste teplotní šok a karamel by se vám srazil. Nic se neděje, ale budete muset čekat, až se obsah opět rozpustí. Proto je lepší přidávat horkou smetanu a máslo v pokojové teplotě. 
  • Sůl: Do karamelu přidávejte sůl po troškách. Každá totiž solí jinak (např. himálajská vs. mořská) a pokud karamel přesolíte, nepůjde jeho chuť již vrátit zpět. 

Jak dlouho vám doma vydrží?

Aby domácí slaný karamel vydržel co nejdéle, je třeba použít hygienicky čisté sklenice a dbát i na čistotu obecně. Pokud ho nebudete ujídat špinavou lžičkou, vydrží v lednici až 3 měsíce

Slaný karamel darujte v krásných skleničkách Anna Kolásková

Domácí slaný karamel jako vánoční dárek pod stromeček

Pokud chcete slaný karamel nadělit jako dárek pod stromeček, základem je krásná uzavíratelná sklenice. V obchodě je zpravidla seženete coby sklenice zavařovací.

  • Prodává je například Kaufland, Globus, Tesco nebo Ikea (na fotce).
  • Za jednu sklenici s víčkem zaplatíte od 7 do 50 Kč, podle výrobce. 

Ať vám jde výroba domácího slaného karamelu od ruky. Krásné Vánoce!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz