Kokedama: Živé umění, které vás bude bavit. Co na výrobu mechových závěsných koulí potřebujete?

Žena drží kokedamu v ruce Maridav / Shutterstock.com

Znáte kokedamy? Tyto japonské závěsné koule jsou zajímavým a kreativním způsobem pěstování rostlin, na kterém se vyřádí všichni tvořiví milovníci netradičně vypadající zeleně. Zútulní každý obývák, ložnici i koupelnu. Stačí pouze sáhnout po vhodných pokojovkách a po správné zemině. Co všechno je k domácí výrobě kokedam potřebné si sehnat a nakoupit?

Přečtěte si také

Chybí vám zákusky z IKEA? Tradiční švédský mandlový dort si můžete upéct i doma

Co je kokedama?

Kokedama znamená v doslovném překladu takzvaně mechová koule. Zjednodušeně řečeno se jedná o rostlinku obalenou speciálním substrátem a následně i mechem, případně také provázky, kůrou a jinými přírodními materiály, která nepotřebuje být usazena do květináče. Hotová kokedama se nejčastěji zavěšuje nebo pokládá na vlhké kamínky a dekorační tácy, misky či stojánky.

Hýčkejte si doma svoje rostliny

Jaké rostliny je možné obalit?

Protože se k výrobě používá vlhčí, nepropustnější jílovitá půda, která dobře drží pohromadě, jsou nejvhodnější vlhkomilné rostliny, především kapradiny (sleziník, ledeviník apod.), břečťany, toulcovky, asparágy, sygónie či africké fialky – ty jsou ovšem k pěstování a přesazování náročnější, proto se začátečníkům doporučuje sáhnout spíše po asparágu nebo lopatkovci.

Dobře se v mechové kouli bude dařit také nenáročným zeleným pokojovým rostlinám, s trochou větší péče i monterám, orchidejím, kávovníkům, araucariím či aglaonemám.

Zavěšené kokedamy na provázku Wirestock Creators / Shutterstock.com

Jaký substrát je vhodný?

Klíčovou složkou by měl být japonský černý keto jíl (na trhu ho najdete i pod originálním názvem ketotsuchi). Jedná se o lepivý, tvárný a velmi hutný materiál, který se například přimíchává i do substrátu pro bonsaje. Díky svým vlastnostem dokáže udržet půdu v kouli pohromadě, navíc vyniká vysokým obsahem humusu a dalších organických látek, a proto není potřeba kokedamy již dále hnojit.

K černému jílu je dále dobré přimíchat také běžný substrát pro pokojové rostliny, rašelinu s neutrálním pH (má schopnost vázat vodu), pemzu či perlit (půdu provzdušní a zajistí okysličení kořenů), zeolit (váže živiny) a případně také granulované hnojivo, které bude postupně uvolňovat živiny.

  • Často se doporučuje dodržet poměr 5:2:2:1:1 (černý jíl – rašelina – běžný substrát – pemza/perlit – zeolit).

Aby se vašim rostlinkám v kouli dařilo, je dobré dávat přednost kvalitním materiálům a substrátům a nešetřit na levnějších alternativách (např. právě u důležitého černého jílu).

Kde potřeby pro pěstování kokedamy koupit?

Vše potřebné pro domácí pěstování včetně černého jílu, hotového namíchaného substrátu, mechového obalu a podobně, najdete ve specializovaných květinářstvích a online prodejnách, kde mimo jiné seženete i kompletní startovací sady pro začátečníky. Existují dokonce služby, které vám za určitou částku takzvaně opraví přelité, vysušené či jinak poškozené kokedamy a dají je zase do pořádku. Koupit samozřejmě můžete i už hotové mechové koule s nejrůznějšími druhy zasazených rostlin.

Žena vyrábí na tácku kokedamu s provázkem Maridav / Shutterstock.com

Jak kokedamu zabalit a zalévat?

Namíchaný substrát nechte prosáknout vodou, obalte kolem kořenů vybrané rostliny a uplácejte do rovnoměrné koule, přitom vymačkávejte přebytečnou vodu. Následně jej obalte mechem a převažte provázkem. Na internetu najdete řadu podrobných videí, která vám s výrobou krok za krokem pomohou.

O hotovou kokedamu se starejte podle druhu zasazené rostliny a podle míry vysychání mechového obalu. K zalévání cca jednou týdně použijte odstátou či převařenou vodu bez chlóru. Případně můžete podobně jako u orchidejí jednou za čas ponořit celou kouli na pár minut do vody, nechat okapat a opět zavěsit. Mechu prospěje i občasné rosení, měl by být stále mírně vlhký. Z toho důvodu také není dobré umisťovat kokedamy na přímé slunce nebo blízko ke zdroji tepla.