Pupalka: Postará se o ženské zdraví a hormonální rovnováhu

Pupalka a pupalkový olej v mističce Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Je zajímavé, že se i nenápadná rostlinka může proměnit v mocnou zbraň proti různým neduhům. Tam, kde je nekvalitní půda bez živin a nedaří se ani odolnému plevelu, při západu slunce otevírá své květy pupalka. Rostlina využívá tuto konkurenční výhodu a ukazuje se na místech, kde bychom ji nečekali. Znát by ji měly především ženy, protože dokáže šetrně ulevit od řady dámských problémů.

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Odkud pupalka pochází?

Pupalka je široký rod rostlin, pro léčebné účely se využívá pupalka dvouletá, latinsky Oenothera biennis. Pochází ze Severní Ameriky, kde byla důležitou bylinkou a potravou už pro domorodé obyvatele.

Kořen s ořechovou příchutí vařili jako základní potravinu a listy, květy a semena používali k léčebným účelům. Lovci si prý třeli kořenem podrážky mokasín, aby zakryli svůj pach a mohli se nepozorovaně přiblížit ke zvířatům. Evropané objevili její vlastnosti a postupně se rozšířila nejen v Evropě, ale prakticky po celém světě.

Jak jsme již zmínili, její nejpozoruhodnější vlastností je schopnost růst na neúrodných místech narušených lidskou činností. Jelikož rozevírá své květy tehdy, když je ostatní rostliny zavírají, vysloužila si v různých zemích zajímavé názvy. Třeba v Německu se jí říká Nachtkerze, což v překladu znamená noční svíčka.

Kvetoucí pupalka na břehu rybníka Manfred Ruckszio / Shutterstock

Jak si ji vypěstovat?

Nejde o vzácnou rostlinu a možná jste na ni už mnohokrát narazili, ale nevěnovali jste jí pozornost. Snadno si ji můžete splést i s jinými rostlinami. Jde o statnou rostlinu, která kvete žlutými květy a může dorůst až do úctyhodné výšky dvou metrů. Většinou roste osamoceně. Vyrůstá z listové růžice, má podlouhlé, vejčité listy a také tlustý, hluboký kořen, který může být dlouhý i 40 cm a pomáhá rostlině získat cenné živiny i z neúrodné půdy. Centrální stonek rostliny je silný a listy jsou často chlupaté.

Pokud se rozhodnete pro pěstování, v červenci zasaďte semena do hlinitopísčité půdy. Mají vysokou klíčivost a rostlině se nejlépe daří na slunném místě. První rok vám nevykvete, ale jen vytvoří růžici listů. Další rok vás ale potěší svými krásnými květy od července až do září. Dále už se snadno množí samovýsevem.

Pořiďte si vše pro pěstování se slevou

Jak se pupalka využívá?

Můžete ji využít stejně jako indiáni, její dužnatý kořen se v prvním roce používá jako alternativa kořenové zeleniny. Čerstvými lodyhami se dokonce krmil dobytek.

Nejcennější jsou na rostlině její semena, kvůli kterým je hromadně pěstována. Ze semen se lisuje pupalkový olej, který můžete koupit prakticky v každé lékárně. Je extrémně bohatý na kyselinu gama-linoleovou (GLA), nenasycenou omega 6 mastnou kyselinu, kterou si tělo neumí vyrobit, a proto musí být získávána z potravy. Aby bylo dosaženo maximálních přínosů pro zdraví, je důležité zajistit, aby GLA byla v rovnováze s kyselinou alfa-linolenovou (ALA), prekurzorem omega 3.

Uschlá pupalka a semena z pupalky Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

Pokud si koupíte přípravek s pupalkou dvouletou, obvykle je na něm popsáno, v jakém množství ho užívat. Co se týče pupalkového oleje, obvykle se užívá jedna lžička denně, u kapslí může jít o jednu a více denně. Nepřekračujte doporučené dávkování. Konzumaci by se zásadně měly vyhýbat všechny těhotné ženy. Nepoužívejte ho také, pokud máte sklony k záchvatům, berete léky na ředění krve, na vysoký tlak nebo na deprese.

Jak pomáhá při ženských problémech?

Velmi se využívá při PMS a u menopauzy. Ženy s premenstruačním syndromem mají často nedostatek GLA. Navíc bývá narušena jejich schopnost přeměňovat kyselinu linoleovou na GLA. Suplementace GLA může mít významný vliv na pohodu při PMS, protože zlepšuje mnoho příznaků, včetně bolestí hlavy, depresivních stavů, podrážděnosti a nadýmání.

Může také zmírnit předmenstruační bolest a citlivost prsou. Ženy s nedostatkem GLA jsou přecitlivělé na hormon prolaktin, jenž přispívá k bolesti prsou. GLA vytváří sloučeniny podobné hormonům, které vypínají některé účinky prolaktinu, což vede k menší bolesti prsou. Nedostatek GLA může být také zodpovědný za další příznaky, jako je deprese, podrážděnost a zadržování tekutin.

Pupalkový olej snižuje také příznaky menopauzy, včetně návalů horka, nočního pocení, změn nálad, bolestí hlavy a zadržování tekutin. Opět se předpokládá, že je to obsah GLA v oleji, který je zodpovědný za tyto účinky.

Pupalka, semena pupalky a olej v karafě Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Další zdravotní výhody pupalkového oleje

Hormonální zdraví: Je známo, že je prospěšný pro vaše hormonální zdraví, pokožku, vlasy a kosti. Má velmi vysoký obsah esenciálních mastných kyselin, které mohou poskytnout stavební kameny pro buněčné membrány a řadu látek podobných hormonům.

Podpora růstu a vývoje: Tento olej je bohatý na omega 3 a 6 mastné kyseliny, které hrají klíčovou roli ve funkci mozku, stejně jako celkovém růstu a vývoji.

Kožní problémy: Má velmi vysoký obsah kyseliny gama-linolové, která udržuje pokožku hydratovanou. Má protizánětlivé vlastnosti a díky vysoké koncentraci omega 3 a 6 zklidňuje kožní onemocnění, jako je ekzém a lupénka.

Zdroj omega 3 pro vegetariány: Pupalka je pro vegetariány a vegany vhodným zdrojem omega 3 mastných kyselin, který má ekologické a etické výhody oproti získávání této živiny prostřednictvím rybích olejů. Pochází z obnovitelného a udržitelného zdroje.

Zdroj vitamínů B: Olej je bohatý na vitamíny B. Tato skupina vitamínů rozpustných ve vodě může ženám pomoci vypořádat se se stresem způsobeným symptomy menopauzy.

Vlasová maska: Je také skvělý pro použití jako vlasová maska, zlepšuje řídnutí vlasů a zvyšuje zdraví vlasové pokožky. Obsažené esenciální mastné kyseliny jsou tak účinné při prevenci lámání vlasů, protože aplikace oleje přímo do pokožky hlavy zlepšuje pevnost vlasů. Tento olej má mohutný hojivý charakter a přítomnost bohatých mastných kyselin pomáhá předcházet i lámání nehtů.

Pokud chcete mít při nákupu záruku kvality, volte olej od kvalitních značek, mnoho z nich dokáže zaručit bio kvalitu a nezávadnost. Konzumace oleje se bát nemusíte, na rozdíl od rybího tuku je tento olej velmi chutný a na jeho oříškovou chuť si rychle zvyknete.