Kit Kat dal zelenou novým obalům. Ekologičtější papír začíná nahrazovat plastové obaly cukrovinek

Zelený Kit Kat v zeleném obalu Pavlovska Yevheniia / Shutterstock.com

Tyčinky Kit Kat mění své plastové obaly za papírové. Pilotní projekt má odhalit, jak změna obstojí v praxi. Podobnou transformací přitom prošly už před několika lety oblíbené Lentilky. Kde se nové přebalené cukrovinky prodávají a budou si na změnu muset zvykat i čeští zákazníci?

Přečtěte si také

Bazalka z obchodu vám vždycky uschne? Vyzkoušejte radu z TikToku a mějte nekonečnou zásobu

Pilotní projekt očekává příznivé výsledky

Přechod z plastových obalů na papírové rezonuje v poslední době mnoha různými odvětvími. Nyní jím začínají procházet i populární čokoládové tyčinky Kit Kat, které spadají pod společnost Nestlé.

Jako první se do recyklovatelného papírového obalu „převlečou” tyčinky prodávané v Austrálii. Jde o pilotní projekt, který potrvá omezenou dobu a zákazníci během něj budou moci hodnotit změnu skrze naskenování QR kódu z obalu.

Pokud se papírové obaly v praxi osvědčí a zvládnou kvalitu tyčinek Kit Kat zachovat během přepravy a skladování stejně tak dobře jako ty plastové, dostane projekt zelenou i v dalších státech. Jak uvedla tisková mluvčí Nestlé, Tereza Skrbková, mělo by mezi nimi být i Česko:

„Pilotní projekt v Austrálii pozorně sledujeme a těšíme se na jeho výsledky,“ uvedla pro server Vitalia.cz Skrbková s tím, že se předpokládá, že testovací prodej bude úspěšný, a tedy bude možné papírové obaly aplikovat i u nás.

Skočte si do obchodu pro Kit Kat v akci

Balit čokoládu jen do papíru není tak snadné

Papírové balení čokoládových tyčinek se přitom ukázalo jako opravdová výzva, protože obal musí dokonale zachovávat maximální kvalitu a optimální trvanlivost výrobku.

„Při přechodu na papírový obal vždy musíme důkladně zvažovat několik důležitých aspektů. Prvním je samotná hlavní funkce obalu – ochranná. Obal musí produkt dostatečně ochránit proti kontaminaci s externím prostředím a uchovávat mu deklarovanou kvalitu v uvedeném čase. V případě papírového obalu je tato funkce dostatečně kompatibilní jen s určitými produkty," vysvětlila Skrbková.

„Pro Kit Kat bylo skutečnou výzvou najít především správné řešení papírových obalů s vysokou úrovní bariéry, která by adekvátně ochránila čokoládu. Museli jsme myslet na zachování perfektního balancu mezi ikonickou křupavostí oplatek a jemností čokolády, kterou lidé znají a milují, a současně zajistit, že nový obal bude recyklovatelný v rámci papírového odpadu," potvrdil v oficiálním prohlášení výrobce také Louise Barrett, vedoucí technologického centra Nestlé v britském Yorku.

Tyčinka KitKat v recyklovatelném papírovém obalu Nestle.com

Lentilky už v plastu nekoupíte

Změna obalů probíhá v rámci dlouhodobé strategie společnosti Nestlé, která chce do roku 2025 dosáhnout uhlíkové neutrality. Už před několika lety se k podobnému kroku jako Kit Kat uchýlila značka Smarties neboli Lentilky. Od roku 2019 se jejich výroba přesunula do závodu v německém Hamburku, který (na rozdíl od českého) disponuje speciální technologií pro výrobu recyklovatelných, celopapírových obalů cukrovinek.

Kromě klasických kulatých a hranatých krabiček tak už i u nás seženete celé portfolio značky Lentilky v papírových obalech a sáčcích, včetně výrobků jako jsou například Lentilky vajíčka s mléčnou náplní, Lentilky mini a různé sezónní limitované edice.

Do papíru se balí i součástky Lega nebo nábytku z Ikea

V souvislosti s globálními ekologickými strategiemi tak lze předpokládat, že se s papírovými obaly na úkor těch plastových budeme u různých značek sladkostí a snacků setkávat čím dál častěji, ačkoliv jejich zavádění do praxe nemusí být (kvůli výše popsaným překážkám) tak rychlé, jako tomu je u nepotravinových výrobků.

Různé druhy neměckých Lentilek neboli Smarties balené do recyklovatelných papírových krabiček a sáčků Nestle.com

Už před několika lety například začalo vyměňovat plastové sáčky a obaly za papírové dánské Lego, pomalu je napříč svým sortimentem mění i švédská IKEA.

„Postupné vyřazování plastů ze spotřebitelských obalů je dalším velkým krokem na naší cestě k udržitelnosti obalových řešení a k podpoře celkového závazku snížit znečištění plasty a vyvinou obaly z obnovitelných a recyklovaných materiálů," vysvětlil v tiskovém prohlášení nábytkářského prodejce už v roce 2021 Erik Olsen. „K posunu dojde postupně v průběhu nadcházejících let a bude se týkat zejména papíru, který je dobře recyklovatelný, obnovitelný a hojně recyklovaný po celém světě," dodal.

Na šroubky a jednotlivé komponenty nábytku z IKEA balené do papíru namísto plastových sáčků tak můžeme po rozbalení krabic narazit už i u vybraných výrobků zakoupených v českých prodejnách. Postupně by mělo jejich zastoupení převládat.