Bonboniéra je univerzální dárek. Jak vybrat tu pravou?

Různé čokoládové pralinky v dárkové krabičce limpido / Shutterstock.com

Má někdo z vašich známých narozeniny nebo svátek? Nebo se v kalendáři objevil jiný významný den, jako třeba svatý Valentýn či Den matek? Tak jako tak si možná lámete hlavu, jakým dárkem své blízké potěšit. Existuje samozřejmě celá řada originálních možností, ale někdy je lepší vsadit na klasiku. Dobrou bonboniérou totiž potěšíte téměř každého.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Dejte pozor na složení

Krabička, případně dóza s bonbóny patří k nejklasičtějším dárkům. Často máme pocit, že s ní nemůžeme nic zkazit. Ale pozor, i při výběru bonboniéry lze udělat chybu. Na trhu je koneckonců obrovské množství variant a příchutí. Proto bychom se měli i před koupí takto jednoduchého dárku zamyslet a dbát na to, abychom sáhli po kvalitě. Ta se odvíjí především od složení čokolády, z níž jsou jednotlivé bonbóny vyrobené. Tak jako u tabulkové čokolády, i tady můžete narazit na hořkou, mléčnou nebo bílou variantu.

Najděte si svoji oblíbenou bonboniéru v akci

Tři druhy čokolády

Hořká čokoláda by měla mít pokud možno co nejvyšší obsah kakaa. Dále byste v ní měli nalézt kakaové máslo. To bývá z důvodu ceny často nahrazováno rostlinnými nebo ztuženými tuky. Taková bonboniéra je potom levnější, ale také méně kvalitní.

Mléčná čokoláda obsahuje, jak už název napovídá, mléko – a to buď sušené, nebo kondenzované. Kromě toho je v ní cukr a samozřejmě kakaová sušina. Té by mělo být minimálně 25 %, ale lepší je volit takovou, v níž najdete alespoň 30 % a více.

Bílá čokoláda se skládá z kakaového másla, kterého by mělo být alespoň 25 %, mléka a cukru.

Muž a žena drží za zády dárek a květinu VGstockstudio / Shutterstock.com

Kakao, oříšky i ovoce

U bonboniéry je samozřejmě důležité také to, co najdete uvnitř každého bonbónu. Náplní je nespočet a samozřejmě mohou existovat více i méně kvalitní.

Čokoládová náplň může být opět hořká, mléčná, nebo bílá a i tady bychom měli hledat kvalitu bez zbytečného množství ztužených či rostlinných tuků. Tyto náplně mohou být i různě ochucené – třeba vanilkou, kávou nebo kokosem.

Kakaová náplň musí být pěkně krémová, s vysokým podílem kakaové sušiny. Opět se snažte vyhnout laciným nekvalitním tukům.

Které náplně jsou nejoblíbenější?

Oříškové náplně jsou velmi oblíbené. Nejčastěji najdeme ty vyrobené z lískových oříšků, ale existují i mandlové, pistáciové nebo arašídové. V některých bonbónech jsou pak zalité i celé ořechy.

Marcipán bývá sladší, ale někteří lidé na něj nedají dopustit. Vyrábí se z rozdrcených sladkých mandlí a cukru.

Nugát se vyrábí z pražených mandlí či oříšků a cukru. V klasických bonboniérách má své nezastupitelné místo, takže pokud sáhnete po bonbónovém mixu, s největší pravděpodobností v něm pár kousků nugátu najdete.

V některých bonboniérách pak bývá zalité i ovoce. Typicky jsou to populární višně v čokoládě, ale mohou to být třeba taky kousky pomeranče.

Čokoládové pralinky Ferrero Rocher Oleksandr Berh / Shutterstock.com

Myslete na obdarovaného

Mnoho lidí volí bonboniéru, pokud mají obdarovat někoho, koho příliš neznají. Máme zkrátka pocit, že čokoládovými bonbóny se zavděčíme každému. Samozřejmě to tak být nemusí. Jestliže tedy máte tu možnost, zkuste si o člověku, jehož se chystáte obdarovat, zjistit alespoň nějaké informace – třeba od přátel nebo od rodiny.

Nezapomeňte, že spousta lidí trpí potravinovou alergií nebo intolerancí. Často se týká mléka, lepku nebo třeba ořechů. Potom vybírejte takovou bonboniéru, která nebude tyto ingredience obsahovat.

Opatrnější buďte u bonboniér obsahujících alkohol. Někteří lidé mu zkrátka neholdují a likérové dobroty jim prostě chutnat nebudou. Tento typ bonboniéry je samozřejmě nevhodný také pro děti.

Zkuste se také poptat, které příchutě má daný člověk nejraději. Jestliže se vám to nepodaří, je nejlepší zvolit mix, v němž jsou bonbóny různých druhů. Tak je větší pravděpodobnost, že nešlápnete vedle a obdarovaný si skutečně pochutná.