České matky trápí nedostatek hypoalergenního kojeneckého mléka. V USA schází i to obyčejné

Maminka krmí svoje dítě sunarem v lahvičce O_Lypa / Shutterstock.com

České lékárny už více než měsíc řeší nedostatečné dodávky speciálního hydrolyzovaného mléka pro kojence trpící alergií na kravskou bílkovinu. Toto mléko je přitom jediné, které takové děti mohou bez potíží konzumovat. Matky pro něj proto musí jezdit za hranice, takový nákup jim však pojišťovna neproplatí. Podobné problémy zaznamenali i rodiče v USA, kteří se uchylují k nákupům předražené výživy od spekulantů.

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

V obchodech dochází speciální mléko

Hydrolyzované mléko je speciální kojenecké mléko obsahující částečně štěpenou mléčnou bílkovinu, které je pro děti s prokázanou alergií stravitelnější. Jedno balení, které dítěti vydrží sotva deset dnů, může vyjít i na 700 Kč. I proto dětem tato mléka často předepisují lékaři a rodičům je proplácí pojišťovny. Nedostatek tak nutí rodiče nakupovat mléka v zahraničí, a to především v Německu, Polsku nebo Rakousku. Takový nákup však rodičům nikdo nezaplatí.

To nejlepší pro vaše děti

Podle výrobců chybí suroviny

Problémů v dodávkách speciálního mléka jsou si vědomy například firmy Nestlé nebo Danone. Podle mluvčí firmy Danone Marie Jendrišákové šlo o zvýšenou poptávku v některých oblastech a výpadek v dodávkách surovin, který firma okamžitě začala řešit.

„Je to způsobené zejména nedostatkem dodávek některých ingrediencí, omezeními v plánování výroby a omezenou dostupností surovin na výrobu obalových materiálů," uvedla. Situace by se však podle ní měla brzy stabilizovat.

Lahvičky s dětským mlékem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Proč mléko chybí jen v Čechách?

Důvodem, proč zahraniční trhy výpadek nezaznamenaly, je dle Jendrišákové rozdílná receptura v jednotlivých zemích. „Receptura je ve spolupráci s příslušnými orgány registrovaná jen pro konkrétní zemi, nelze tedy jednoduše dovézt produkty, které jsou určené pro jiný trh. Abychom zachovali kvalitu produktu, nemůžeme ani zkrátit časový harmonogram výroby. Stejně tak nelze uspíšit ani samotnou kontrolu kvality, která probíhá v mnoha krocích," vysvětluje.

Mléka není snadné nahradit

Když není jedno mléko k dispozici, proč jej nenahradit jiným, ptáte se? Druhů hydrolyzovaných mlék není zase tolik, kolik by se mohlo zdát, a jednotlivé druhy se liší svým složením. I proto není možné dát dítěti, které běžně konzumuje mléko Neocate od Danone, jako náhradu například výživu Beba Expert Pro HA. V případě pochybnosti, jaké mléko by mohlo vašemu dítěti vyhovovat, kontaktujte svého pediatra a nechte si předepsat mléko s co nejpodobnějším složením.

Výpadky evidují i výrobci v USA

Katastrofální nedostatek kojeneckého mléka nyní řeší i Spojené státy Americké. Prázdné regály obchodů má zřejmě na svědomí uzavření největší americké továrny na umělá mléka v Michiganu, která podlehla nepotvrzenému podezření o výrobě závadného mléka. Důsledkem jsou batolata končící s dehydratací na pohotovosti. Situaci moc nepřidávají ani spekulanti, kteří mléka skupují a zoufalým rodičům prodávají o dost dráž. Prezident Biden proto přijal krizové opatření, které ukládá dodavatelům povinnost posílat suroviny přednostně právě výrobcům kojenecké výživy.

Interiér lékárny Pilulka v Praze na Senovážném náměstí Pilulka.cz

Situace by se měla vyřešit do pár týdnů

Dobrou zprávou je, že výpadek v dodávkách bude zřejmě chvilkovou záležitostí a bude brzy vyřešen. „Zaznamenali jsme nárazové výpadky, které se týkaly některých druhů kojenecké výživy. Dodavatelé nás však na výpadek předem upozornili a díky tomu jsme se na něj připravili. Díky široké nabídce tak můžeme zákazníkům nabídnout alternativu ke značce, kterou běžně objednávají,” uvedla pro Kupi.cz Daria Zverevska ze sítě lékáren Pilulka.cz. „Chybějící produkty by měly být za pár týdnů opět k objednání,” dodává. Žádný větší výpadek neeviduje podle mluvčího Michala Petrova ani síť lékáren Dr. Max.