Léto je za dveřmi: Tipy na ty nejlepší aktivity, které děti zabaví po celé prázdniny

Tři dívky a jeden chlapec si užívají léto v bazénu s nafukovacími kruhy a plameňákem Sergey Novikov / Shutterstock.com

Léto je za dveřmi a děti se už nemohou dočkat prázdnin a nových zážitků. Na vás je připravit jim takové léto, na které jen tak nezapomenou a během něhož načerpají síly na další školní rok. To pravé dětské léto je plné koupání, výletů, prstů upatlaných od zmrzliny, odřených kolenou, táboráků, ale i líných dní strávených doma. Přinášíme vám tipy na venkovní aktivity, díky kterým si toto léto užijete naplno.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Naplánujte den u bazénu

Jestli je něco, co milují všechny děti bez rozdílu, je to dovádění ve vodě. Nemusí jít přitom o koupání v moři, malým potápkám většinou bohatě stačí český rybník, veřejné koupaliště nebo bazén na vaší zahradě.

Vodní radovánky se většinou neobejdou bez nafukovacích hraček nebo lehátek nejrůznějších barev a tvarů. Oblíbenou aktivitou větších dětí je i potápění pro barevná závaží, za něž si přičítají body a trénují tak nejen obratnost, ale i soutěživost.

Nafukovačky ve tvaru plameňáka a jednorožce s cenovkou 489 Kč, dívky s nafukovacími kruhy Kupi.cz

Zahrajte si kroket nebo badminton

Léto svádí k rošťárnám a vyvádění a děti nabíjí zvláštní energií. Proto se nám mnohdy může zdát, že jsou naše ratolesti doslova k neutahání. Ideálním způsobem, jak mohou děti energii ze sluníčka vybít, jsou nejrůznější venkovní hry. Mezi ně patří třeba oblíbený badminton, kuželky, házení kroužků nebo kroket – tyto hry zabaví rodiče i děti a ještě při nich potrénujete svou přesnost.

Vodní pistole a cenovka 139 Kč, Nerf pistole a cenovka 489 Kč, děti stříkají vodu z hadice Kupi.cz

Spoustu radosti udělají také vodní hračky, jako jsou vodní pistole nebo tzv. vodní bomby, balonky, které po sobě děti mohou házet. Menší děti jistě potěší i stará dobrá klasika ve formě hry na schovávanou nebo slepou bábu.

Tip: Spoustu originálního vybavení na venkovní aktivity s dětmi najdete v letáku 4kids přímo zde na Kupi.cz!

Plovací koš s cenovkou 199 Kč, nafukovací skluzavka do bazénu s cenovkou 2 799 Kč, sada na badminton s cenovkou 269 Kč Kupi.cz

Pošlete děti na tábor

Koupání v bazénu a dovádění na zahradě je sice skvělé, dětem ale nevydrží po celé prázdniny. Jedním z nejhezčích zážitků z dětství se pro vaše ratolesti stanou tábory, a to nejen dálkové, ale i příměstské. Během dnů plných her a radovánek se nejen zocelí a naučí leccos nového, ale hlavně si najdou nové kamarády a zažijí mnohá dobrodružství. Uvidíte, že odloučení od rodičů a domácí rutiny dětem jenom prospěje a vy si navíc během jejich nepřítomnosti odpočinete.

Tři zahradní domečky s cenovkami 4 189 Kč, 3 489 Kč, 1 499 Kč Kupi.cz

Připravte si domácí zmrzlinu

Nezpochybnitelným symbolem léta je zmrzlina. Ať už točená, nebo kopečková, smetanová, nebo ovocná, jen těžko byste hledali dítě, které této chladivé pochoutce odolá. Co takhle vyrobit si ji letos doma?

Na základní směs vám bude stačit sezónní ovoce, jako jsou jahody, meruňky či maliny, a smetana. Obchody jsou plné nejrůznějších tvořítek, do nichž stačí připravenou směs vlít a vložit do mrazáku. Výhodou domácí zmrzliny je nejen kontrola rodiče nad tím, co do zmrzliny dává, ale také nižší cena a společná příprava, která se může stát oblíbenou společnou aktivitou.

Vyrazte na lov „kešek“

Jestli existuje něco, co děti vyloženě nebaví, jsou to procházky a túry. Většinou se musí držet vyznačených stezek, ťapat do kopce a cíl je stále v nedohlednu. Ještě štěstí, že i v našich končinách zdomácněl tzv. geocaching, zážitková turistická hra, při níž hledáte podle zeměpisných souřadnic ukryté poklady, takzvané cache neboli kešky.

Po celém světě jich najdete na 3 miliony a k hraní potřebujete pouze chytrý telefon s turistickou navigací. Na výlet si pak připravte nějakou drobnost, kterou vložíte do krabičky namísto pokladu, který najdete.

Dvě vodní hrací centra s cenovkami 1 499 Kč a 1 289 Kč, dvě děti v hracím centru Kupi.cz

Užívejte si obyčejných dní spolu

Léto ale není pouze o vymýšlení aktivit na každou minutu každého dne. Občas je potřeba vypnout a užít si pohodu, kterou vám prázdniny nabízí. Vyhraďte si proto dny, kdy nebudete dělat nic a čas necháte jen tak plynout. Upleťte věneček z pampelišek, zahrajte si na dece pexeso, udělejte si piknik nebo nakreslete křídami na chodník skákacího panáka. I tyto obyčejné vzpomínky jsou pro děti důležité. Uvidíte, že si lenivé tempo užijí tak jako vy.