Zoufalí spotřebitelé hledají možné i nemožné způsoby, jak ušetřit za nákup

Muž hledá peníze v peněžence diy13 / Shutterstock.com

Vývoj na trhu by mohl inspirovat režiséry katastrofických filmů – pandemie, inflace, zdražení energií a válka. Možná si říkáte, že už chybí jen kobylky, mor, potopa a přiblížíme se k deseti ranám egyptským, jen v českém podání. České domácnosti jako by se rozdělily na dvě poloviny. Na ty, které pokračují ve svém životním standardu a na ty, které zkouší i nemožné, aby přežily. Jaké možnosti úspor se nabízí v zoufalé situaci?

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Velký zájem o prošlé zboží

Prošlé potraviny obchody už dávno nevyhazují, raději je nabídnou se slevou, protože vědí, že se o ně mohou zákazníci poprat. Můžete je koupit výhodně nejen v běžných supermarketech, ale i ve specializovaných obchodech, jako je například Zlevněnka.

Prošlé potraviny nabízí i mnoho e-shopů, které díky levnému prodeji nemají takové ztráty, jako kdyby zboží musely zlikvidovat. Pokud nejsou potraviny shnilé, plesnivé nebo jinak znehodnocené, prošlá minimální trvanlivost představuje velkou výhodu, protože může znamenat úsporu až v řádech desítek procent.

U těstovin, mouky a mnoha dalších potravin neovlivní prošlá trvanlivost v řádech týdnů nebo měsíců jejich nezávadnost. U čerstvějších potravin může hrát roli jen změna barvy nebo textury, avšak stále mohou být v pořádku pro konzumaci.

Novější a starší banán Natalia Bostan / Shutterstock.com

Čerstvé potraviny a maso už nejsou trendy

Popularita čerstvých potravin klesá a platí to i o masu, které se kupuje méně než kdy dříve. Pro mnoho lidí je nepředstavitelné nemít každý den na talíři kus masa, dnes už se však bez něj musí často obejít. Kdysi hojně navštěvované farmářské trhy často zejí prázdnotou – sice jsou na nich k dispozici čerstvé potraviny přímo od lokálních výrobců, ale není skoro nikdo, kdo by je kupoval. Menší zájem tyto podnikatele ohrožuje na existenci.

Zásobujte se masem za dobrou cenu

Hrozí úbytek malých obchodů

Náklady na provoz se provozovatelům obchodů rapidně zvyšují a jelikož lidé nakupují stále méně, často jim vznikají ztráty a vyhlídky na zlepšení situace zkrátka nejsou. Největší problém je v obcích, kde je malá kupní síla. Mnoho obchodů zde zavírá a problém má i skupina COOP, pod kterou spadá 2 400 prodejen. Hned tisíc prodejen je ohroženo tím, že mohu zcela zaniknout.

První výrazné změny v nakupování se objevily už na začátku pandemie. Očekávalo se, že její konec přinese spotřebitelům zpět jejich nákupní apetit, ale válka, drahé energie a inflace se postaraly o to, aby tomu bylo naopak. Očekává se, že lidé budou šetřit ještě více.

„Některá družstva začala už prodejny zavírat. Tam, kde byli dlouhodobě ztrátoví, tak s tím, co teď přichází, s tím obrovským zdražením zejména energií, si řekli, že to nebudou protahovat. A tohle bude gradovat. Všichni začnou víc počítat,“ řekl pro Seznam zprávy Pavel Březina, předseda představenstva Svazu českých a moravských spotřebních družstev.

Zavřený obchod William Barton / Shutterstock.com

Jak přežít?

Existuje mnoho knih a dokumentů o tom, jak přežít v divočině, ale jak přežít v Česku v tak problematické době? Kromě prošlých potravin poradíme několik dalších užitečných tipů, jak ušetřit:

  • Zaměřte se na generické značky – Prodejny dávají do úrovně očí obvykle nejdražší značky. Kousek od nich však můžete narazit na podobné produkty, ale za nižší ceny. Zaměřte se zejména na produkty se značkou daného obchodu – značka Albert, Kaufland nebo Tesco ještě nemusí znamenat nižší kvalitu.
  • Nakupujte tak akorát – U velkých nákupů hrozí, že nakoupíte příliš mnoho zboží a některé se vám zkazí. Raději nakupujte denně, pokud na to máte čas.
I na dražších surovinách můžete ušetřit
  • Používejte Kupi.cz – Na našem portálu si můžete vyhledat akční zboží v jednotlivých obchodech. Udělat jeden nákup ve více obchodech je sice namáhavé, ale ušetříte až stovky korun.
  • Kupujte sezónní plodiny – Mandarinky jsou nejlevnější v zimě, tak proč je kupovat na jaře. Naopak rajčata jsou nyní levnější než po zbytek roku.
  • Přepočítávejte si jednotky – U potravin si vždy přepočtěte cenu za kilogram nebo za litr. Rychle tak zjistíte, jestli skutečně ušetříte nebo ne.
  • Noste si vlastní tašku – Dávat 5 nebo 10 korun za tašku u každého nákupu, to je také výdaj navíc.
  • Věrnostní karty – Můžete s jejich pomocí ušetřit i desítky korun.
Doplňte svůj talíř o zeleninu
  • Ranní ptáče dál doskáče – Levné zboží je zase vyprodané? Obchody nejsou džungle, není tu právo silnějšího, nýbrž právo rychlejšího. Přivstaňte si a nakupte levné potraviny dříve. Nemají na ně zálusk jen lidé v nouzi, ale i majitelé večerek, kteří nebudou brát ohled na to, jestli zbude i na ostatní.
  • Respektujte rozpočet – Předem si stanovte, kolik můžete v obchodě utratit. Vyhnete se tak zbytečnému utrácení a nestane se vám, že byste měli před koncem měsíce v peněžence prázdno.