Do iPhonů budou pasovat od podzimu 2024 obyčejné nabíječky USB-C

Konektor USB-C na popředí vlajky EU mundissima / Shutterstock.com

Apple je známý tím, že si na trhu razí svou vlastní cestu, což podtrhuje jeho exkluzivitu. Ne vždy je však tato svéráznost k užitku a někdy je potřeba se podrobit. Snad nikomu neunikl spor o jednotný konektor USB-C, který by měl být k vidění u budoucích iPhonů a proti kterému Apple tak dlouho protestoval. Nyní je ovšem rozhodnuto, iPhony se musí změnit, tedy alespoň tehdy, pokud chtějí mít své místo v Evropě.

Přečtěte si také

Instantní polévky způsobují metabolický syndrom. Ukázalo se, že se ani po 2 hodinách v žaludku nerozloží

Verdikt Evropské komise je jasný

Všechna nová zařízení na trhu v EU budou muset do podzimu 2024 obsahovat nabíjecí port USB-C. Dohodla se na tom v úterý Evropská rada, komise a parlament. Někdo to považuje za omezování podnikání, jiní zase za rozumné řešení.

Hlavním důvodem je enormní množství elektronického odpadu – pouze samotné nabíječky na území EU jsou každoročně zodpovědné za produkci 11 tisíc tun elektronického odpadu. Další významnou změnou je fakt, že výrobci už nebudou přibalovat nabíječky ke každému novému přístroji. Pochopitelně je to zbytečné, když jsou nabíječky jednotné, je obecný předpoklad, že jich bude v každé domácnosti hned několik.

Redukce a sjednocení nabíječek by podle odhadů Bruselu mělo ušetřit i peníze spotřebitelů, kteří ročně utratí zhruba o 250 milionů eur méně.

USB-C a zařízení Alexander_Evgenyevich / Shutterstock.com

Nejde jen o iPhony

Ačkoliv se mluví zejména o velké změně pro firmu Apple a její iPhony, změnu pocítí mnoho společností. Pravidla se vztahují nejen na telefony, ale i na celou škálu další elektroniky.

Člen Evropského parlamentu Alex Agius Saliba řekl: „Dnes jsme v Evropě učinili společnou nabíječku realitou. Evropští spotřebitelé byli dlouho frustrovaní z toho, že se s každým novým zařízením hromadí několik nabíječek. Nyní budou moci používat jedinou nabíječku pro veškerou svou přenosnou elektroniku. Jsme hrdí na to, že kromě chytrých telefonů, tabletů, digitálních fotoaparátů, sluchátek a náhlavních souprav, ručních videoherních konzolí a přenosných reproduktorů jsou zahrnuty také notebooky, elektronické čtečky, sluchátka, klávesnice, počítačové myši a přenosná navigační zařízení.“

Jděte s dobou

Velká změna pro Apple

Pro Apple to znamená, že musí vyměnit konektor Lightning za USB-C. iPhony lákaly spotřebitele i na to, že jsou porty Lightning technologicky vyspělejší než USB-C. Nyní o tuto výhodu přijdou.

Rozhodnutí ještě musí schválit Evropský parlament a Evropská rada, ale očekává se, že půjde o formalitu. Pokud by Apple nařízení ignoroval, následně by přišly sankce. Pravděpodobně však ustoupí. V EU žije téměř 450 milionů obyvatel, a to je příliš velká kupní síla na to, aby se tohoto trhu Apple vzdal.