ČOI kontrolovala nabíječky pro notebooky, 70 % nevyhovělo

Notebook s nabíječkou tomeqs / Shutterstock.com

Považujete nabíječky pro notebooky za bezpečné? Většina z nás je zapojí do zásuvky, připojí k nim notebook a už se o nic nestará. Se zajímavým zjištěním přišla Česká obchodní inspekce, která v minulém roce provedla akci zaměřenou na kontrolu bezpečnosti síťových napájecích zdrojů pro notebooky. Myslíte, že na takovém výrobku není co pokazit? Jste na omylu, hned 70 % kontrolovaných nabíječek nevyhovělo.

Přečtěte si také

Pytle na bioodpad mohou být zrádné. Je vhodné je dávat do kompostu, nebo ne?

Jak kontrola probíhala?

ČOI provedla v roce 2021 celkem 26 kontrol, 24 z nich bylo u distributorů a 2 u výrobců. Tato akce měla za cíl zjistit, jestli se dodržují potřebné právní předpisy zahrnující jak technická, tak i administrativní ustanovení. V rámci kontroly bylo prověřeno 27 typů výrobků.

  • 19 z nich vykazovalo nedostatky.
  • 5 případů mělo nedostatky v informačních povinnostech zahrnujících návod k použití nebo bezpečnostní informace.
  • Ve 12 případech chyběly kontaktní údaje výrobce.

V menším počtu případů pak byla zjištěna i další provinění. Pro účely testování se vybralo 7 typů výrobků, které byly zaslány k odbornému testování. To nedopadlo ani v jednom případě kladně, po technické stránce nevyhovoval žádný vzorek.

Pokuty i stažení z trhu

Když ČOI zjistí nedostatky, mnohdy to nekončí jen pokáráním. Podnikatelským subjektům bylo uloženo 9 pokut, a to v celkové hodnotě 28 500 Kč. Jeden z výrobků byl dokonce vyhodnocen jako vysoce rizikový a bylo nařízeno jeho úplné stažení z trhu. Porušen byl předpis § 9 odst. 2 zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh.

Možnost fatálního úrazu elektrickým proudem

Úplné stažení z trhu bylo nařízeno u zdroje pro notebooky typu ADP-90SB BB. Nejde zde jen o malý nedostatek, jeho uživatelům hrozí při používání vážné riziko úrazu elektrickým proudem, které by je mohlo i usmrtit.

Nevyhovující nabíječka pro notebook ČOI

Produkt je nebezpečný tím, že je na něm nedostatečná izolace. Napětí 230 V z primární části se může objevit na sekundárním konektoru zdroje, který je přístupný dotyku. Kromě toho je na výrobku nevyhovující značení, jako je kontaktní adresa výrobce, obchodní jméno a kontaktní adresa dovozce. Výrobek byl nejen stažen z trhu, ale také byl nahlášen kontaktnímu bodu Ministerstva průmyslu a obchodu a informace o něm se zveřejnily v systému Safety Gate.

Informace o nebezpečném výrobku

  • Název výrobku: Napájecí zdroj pro notebooky
  • Typ / číslo modelu: ADP-90SB BB
  • Výr.č./EAN: ACA0P000187, ACA 0P 000209, ACA 0P 000210, ACA 0P 000211, ACA 0P 000212, ACA 0P 000203
  • Identifikační údaje výrobce: Mobile Energy, China
  • Identifikační údaje dovozce: Neuvedeny
  • Distributor: VT DATA, a.s., Komenského 83, 566 01 Vysoké Mýto
  • Země původu: Čína
Nebezpečná nabíječka zabalená v krabici ČOI

Na co by si měli dát výrobci i distributoři pozor?

Pochybení u ostatních kontrolovaných výrobků nebyla tak vážná, aby bylo nutné je z trhu stáhnout. To ovšem neznamená, že by na trhu nemohlo být mnoho dalších typů nebezpečných nabíječek. Rozhodně nešlo o poslední kontrolu. Vzhledem k tomu, že ukázala velké množství pochybení, Česká obchodní inspekce bude v těchto kontrolách pokračovat, aby byla rizika používání nebezpečných zařízení redukována na minimum.