Povinné USB-C pro iPhony? Evropský parlament schválil návrh sjednocení konektorů, Applu se to nelíbí

Člověk zapojuje nabíječku do iPhonu Canva

Dokážete si představit, že byste s pomocí jediné nabíječky mohli nabíjet veškerou svoji elektroniku? Zní to jako skvělý nápad, který ušetří mnoho starostí a peněz. Byl by konec těch momentů, kdy se snažíme v šuplíku najít tu správnou nabíječku. Evropský parlament schválil návrh sjednocení konektorů a zatímco uživatelé povětšinou jásají, nadšený z toho není technologický gigant Apple.

Přečtěte si také

Výborné sladké jídlo našich babiček: Báječnými šlíšky s mákem se zavděčíte i dětem

Sjednocený konektor jako všestranná výhoda

Problematika konektorů není ničím novým, již mnoho let se hovoří o tom, že by měly být jednotné. Nejde jen o pohodlí uživatelů, ale také o ekologii.

Když se musí pro určitá populární zařízení vyrábět nabíječky s jiným konektorem, produkuje se obrovské množství elektronického odpadu navíc. EU chce všechny nabíječky sjednotit, aby se stal standardem konektor USB-C.

Mobilní telefon a tři odlišné konektory Canva

Návrh byl schválen 20. dubna výborem Evropského parlamentu pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. Podle něj musí výrobci osobní elektroniky, která je doručována do států EU, používat konektor USB-C. Týká se to nejen telefonů, ale třeba také tabletů, sluchátek, přenosných reproduktorů, notebooků a další elektroniky.

Pouze dva z 45 členů výboru s návrhem nesouhlasili. K finálnímu projednání na plénu Evropského parlamentu nezbývá mnoho času, proběhne v květnu. Schválení pro výrobce pochopitelně znamená značné komplikace, protože se budou muset návrhu přizpůsobit.

Proč Applu návrh vadí?

Apple si velmi staví na své exkluzivitě a pro svá zařízení využívá hlavně konektor Lightning. Typický je zejména pro iPhony. Sjednocený konektor by pro Apple znamenal nižší příjmy, protože z prodeje příslušenství generuje nemalý zisk. Apple si stojí za tím, že jde o poškozování spotřebitelů a brzdění inovací. Z logického hlediska je to přesně naopak. Evropský parlament však neřeší jen podobu konektorů, ale požaduje po výrobcích, aby také u produktů uváděli, jestli obsahují adaptér pro nabíjení, nebo ne.

Mobil se nabíjí na bezdrátové nabíječce Canva

Do budoucna přichází v úvahu i řešení bezdrátového nabíjení, které zatím vypadá jako hudba budoucnosti, ale za několik let by mohlo být standardem. Prozatím není jasné, jestli se u nadcházejících modelových řad iPhonu dočkáme konektoru USB-C. Jisté je však to, že se bude muset Apple velmi brzy rozhodnout, jestli vyjde rozhodnutí Evropského parlamentu vstříc. Již nyní můžeme najít port USB-C například u iPadů, přidání takového portu i na iPhone by mohlo znamenat pro Apple možnost, jak si získat přízeň mnoha nových uživatelů.