Povinnost pro prodejce: V těsné blízkosti pečiva musí uvádět složení

Informace o složení pečiva Petr Pokorný

Některé změny zákonů dokáží spotřebitele příjemně potěšit. Čtete si vždy složení potravin? Něco takového dělá stále více lidí, protože chtějí vědět, co skutečně konzumují a jestli daný produkt neobsahuje třeba nějaký alergen. Jak to ovšem poznat u nebalených potravin, které na sobě nemají obal se složením? To byl dlouhou dobu problém, ale i toto už se změnilo.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Popisky vám jasně sdělí vše důležité

Nabídky obchodů jsou plné různých druhů nebalených potravin, zejména pečiva. Jaké je ale jeho přesné složení? Může obsahovat nějaké alergeny? Od května minulého roku vešla v platnost novela zákona, se kterou mají prodejci povinnost mít v těsné blízkosti nebalených potravin seznam složek a alergenů. Tuto změnu podpořila většina přítomných poslanců. Doposud to bylo problematické, protože jediným způsobem, jak se dozvědět složení, bylo listování mezi šanony, které na mnoha místech navíc chybí.

Které pečivo mají v obchodě nyní v akci?

Kupte se slevou Kaiserka.

Porovnat slevy

Složení by nyní mělo být uvedeno na cenovce nebo etiketě přímo u zboží. Můžete si tedy v blízkosti daného druhu pečiva přečíst, jaké jeho složení je. Poznáte tak, z jaké mouky je vyrobeno a kolik procent jakých složek obsahuje. Je příjemné mít tyto informace, protože rázem budete vědět, kterým produktům se vyhnout a které jsou pro vás dobré.

Informace o složení pečiva Petr Pokorný

Nová povinnost je řešena různými způsoby

Každý prodejce má samotný prodej zboží řešený jinak, jelikož se liší velikosti jeho úseků a často má také k dispozici jiný prodejní nábytek. Velké obchody mají u pečiva obvykle dostatek prostoru pro umístění potřebných informací. Jak je to u malých obchodů? Každý prodejce je zodpovědný za splnění ustanovení zákona. Když není v obchodě prostor pro umístění štítku, kartičky nebo cedule vedle cenovky, inspekce bude i nadále tolerovat pořadač, ve kterém bude složení výrobků uvedeno. Může mít různé podoby – od šanonů až po katalogy nebo třeba i tablet na boku regálů. Terénní monitoring od SZPI zjistil, že kontrolovaní prodejci naplnili požadavky zákona.

Pekárny a pekařství tuto povinnost nemají

Když půjdete do hypermarketů a supermarketů, můžete už zaznamenat, že se informace o složení u cenovky vyskytuje. V pekárnách a pekařstvích na to však nenarazíte. Jaký je důvod? Jednoduše se jich to netýká, protože se nepovažují za samoobslužné prodejny, ale za prodejny s obsluhou. Pokud chcete informace o složení, poskytne vám je obsluhující personál.