Svícení je drahé, těchto 11 tipů vám pomůže snadno dostat světlo do interiéru

Světlý obývací pokoj s proskleným balkonem Canva

Vysoké ceny energií nás nutí hledat možnosti, jak ušetřit za elektřinu. Možná už jste si zvykli napomínat své ratolesti za to, že nechávají všude rozsvíceno nebo že jim hraje televize, kterou nesledují. Zbytečné svícení dokáže za celý rok výrazně zvýšit výdaje, proto vám poradíme kreativní způsoby, jak dostat do interiéru více přirozeného světla a tím omezit spotřebu toho umělého.

Přečtěte si také

Hospodští mají strach z odlivu hostů, další vlnu uzavírání ale neplánují

Jak nejvíce využít denní světlo?

Vsaďte na vhodné stavební úpravy svého bydlení či chytré využití doplňků a uvidíte, že váš domov bude jenom zářit a spotřeba elektřiny půjde dolů. Jak svůj domov dennímu světlu uzpůsobit?

Používejte prosklené dveře

Světlo se mezi jednotlivými místnostmi špatně přenáší, pokud mu v tom brání plné dveře. Zvažte proto jejich výměnu za ty prosklené, které propustí světlo a sníží potřebu umělého svícení přes den. Pokud vyžadujete soukromí, vyberte si dveře s matným sklem nebo používejte prosklené dveře jen u klíčových místností, třeba v obývacím pokoji nebo v předsíni.

Nebojte se zrcadel

Velká zrcadla skvěle odráží světlo, a navíc jsou i výrazným designovým prvkem, který je vhodný zejména na chodbách, v ložnici, šatně nebo předsíni. S pomocí zrcadla můžete přinést do místnosti tolik světla, že už přes den nebudete muset příliš svítit.

Světlá ložnice s postelí a nočním stolkem Canva

Vsaďte na jasné barvy stěn i stropu

Vyhněte se všem tmavým barvám. Nejlépe světlo odráží bílá barva, černá jej naopak neodráží vůbec. Pokud už je pro vás bílá barva příliš stereotypní, můžete zvolit různé světlé odstíny – moderní je například světle šedá.

Preferujte lesklý povrch

Mnoho lidí používá matné obklady, ty ovšem světlo téměř neodráží. Vsaďte raději na dlaždice a další prvky, které mají lesklý reflexní povrch.

Vybavte svoji domácnost moderně a stylově

Skleněné tvárnice

Někteří je znají spíše pod pojmem „luxfery“. Možná vám připadají retro, ale to rozhodně nejsou – opět se vrací do módy a společně s rostoucími cenami energií je uvidíme v interiérech stále častěji. Hodí se do koupelny, obýváku, kuchyně, ale třeba i do předsíně. Jsou pevné, odolné a skvěle přenáší světlo mezi místnostmi.

Střešní okna a světlíky

Instalace světlíku se může zdát jako výdaj, ale zajistí vám přímý a silný zdroj venkovního světla. Jelikož světlo přichází ze shora, zajistí vám ho světlíky více než běžná boční okna.

Světlý nábytek je sázkou na jistotu

Světlé doplňky

Nábytek a různé doplňky se snažte vybírat ve světlých barvách nebo s lesklým povrchem. Pokud máte rádi dřevo, raději sáhněte po světlém než po tmavém. Důležité je také rozmístění nábytku – umístěte ho strategicky tak, aby se od něj světlo odráželo, avšak zároveň, aby jej neblokoval.

Tip: Předělání domácnosti vás nemusí stát jmění – jednoduše si prohlédněte letáky hobby marketů a domů s nábytkem a vybavte si své bydlení za příjemné ceny.

Světlá koupelna s velkým zrcadlem Canva

Strhněte závěsy

Používáte žaluzie, a ještě k tomu záclony a závěsy? Je to poněkud zbytečná kombinace, nemyslíte? Záclony se závěsy zabírají místo a často jen zbytečně brání světlu, aby se k vám dostalo.

Sviťte chytře

Abyste nemuseli svítit tolik, zapomeňte na jeden velký zdroj světla, ale zvolte například zapuštěná bodová svítidla ve stropě, která nezabírají prostor a účinně osvětlí místa, kde je největší tma. Skvěle pomohou také LED pásky – proč mít silný zdroj světa tam, kde stačí jen tento šikovný pomocník.

Světlý koberec

Pokud máte tmavou podlahu, můžete místnost osvětlit tím, že pořídíte velký světlý koberec. Sice světlo příliš neodráží, ale opticky místnost rozjasní.

Odstraňte zbytečné dekorace

Pamatujte si, že méně někdy znamená více. V módě jsou vzdušné prostory, nesnažte se tedy prázdná místa za každou cenu zaplnit, aby mohlo světlo volně proudit.