Jak připravit to nejlepší lečo a co k němu podávat jako přílohu?

Lečo na talíři Canva

Mezi nejchutnější zeleninová jídla patří beze sporu lečo. Jde o dar z maďarské tradiční kuchyně, který se rychle rozšířil do celého světa. Poradíme vám, jak si výborné lečo snadno připravit doma.

Přečtěte si také

Jak vybrat zahradní skleník? Tipy, na co si dát při nákupu pozor

Základní recept pro 2–3 lidi

Připravte si:

  • olej
  • 4 stroužky česneku
  • 1 menší cibuli
  • 2 papriky
  • 2–3 rajčata
  • 5 vajec
  • uzeniny (volitelně)
  • koření: sůl, pepř, červená paprika
Zásobujte se rajčaty v akci

Postup:

  1. Cibuli, papriku i rajčata nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a rozdrťte.
  2. Na pánvi rozpalte olej a přidejte cibuli a česnek.
  3. Pokud chcete lečo s uzeninou, přidejte nakrájenou klobásu, šunku nebo jinou uzeninu. Jestliže chcete pouze zeleninové lečo, tento krok vynechte.
  4. Když cibule změkne, přidejte nakrájenou papriku a opět ji nechte smažit, dokud nezměkne.
  5. Přidejte nakrájená rajčata a promíchejte je s vaší směsí, dokud nezměknou.
  6. Přidejte špetku soli, pepře a červené papriky.
  7. Přidejte vejce a míchejte je s vaší směsí, dokud nebudou dostatečně hotová.
  8. Lečo je na světě, můžete servírovat.
Zelenina v pánvi a kolem pálivé papriky Canva

Varianty a příloha

Lečo se podává tradičně s nakrájeným chlebem nebo jiným pečivem. Můžete ho servírovat také s brambory, bramborovou kaší či třeba topinkami. Pokud jste si udělali zeleninové lečo a chcete k němu uzeninu, můžete si k němu dát zvlášť například opečenou klobásu.

Můžete narazit na mnoho variant leča, a to jednoduše proto, že si tento recept každý rád přizpůsobí podle své chuti. Základem receptu jsou rajčata, paprika, vejce a cibule. Veškeré další suroviny jsou na vás, někteří přidávají do leča bobkový list, jiní třeba rajčatový protlak nebo další druhy zeleniny. Paprika se nejčastěji používá červená, ale můžete použít i jakoukoliv jinou a nic tím nezkazíte.

Lečo je velmi nenáročným pokrmem, jehož příprava nezabere více než 20 minut. Skvěle se hodí jak k obědu, tak i k večeři. Nemusíte si ho připravit jen v letní sezóně, ale kdykoliv během roku, a to i bez čerstvé zeleniny. Níže si ještě představíme, jak si udělat lečo ze zavařené směsi.

Lečo ze zavařené směsi

Ačkoliv je lečo nejchutnější z čerstvé zeleniny, můžete si ho připravit i ze zavařené směsi, kterou koupíte ve většině obchodů. Díky tomu si můžete tento pokrm dopřát kdykoliv během roku. Směs na lečo se od jednotlivých výrobců liší svým složením a je možné, že některé směsi vám budou chutnat více a jiné méně. Příprava ze zavařené zeleniny je rychlejší a potřebujete k ní pouze olej, zeleninovou směs na lečo a 4–5 vajec.

Když si chcete usnadnit práci

Kupte se slevou Lečo Hamé.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Na pánvi rozpalte olej a přidejte zeleninovou směs na lečo.
  2. Přidejte trochu vody a směs nechte 10–15 minut vařit, občas promíchejte.
  3. Následně přidejte vejce a směs důkladně promíchejte, dokud nebudou vejce hotová.
  4. Můžete servírovat.