Jak připravit to nejlepší lečo a co k němu podávat jako přílohu?

Lečo na talíři Canva

Mezi nejchutnější zeleninová jídla patří beze sporu lečo. Jde o dar z maďarské tradiční kuchyně, který se rychle rozšířil do celého světa. Poradíme vám, jak si výborné lečo snadno připravit doma.

Přečtěte si také

Jak se starat o sekačku? Se správnou péčí prodloužíte její životnost o několik let
Jak se starat o sekačku? Se správnou péčí prodloužíte její životnost o několik let

Základní recept pro 2–3 lidi

Připravte si:

  • olej
  • 4 stroužky česneku
  • 1 menší cibuli
  • 2 papriky
  • 2–3 rajčata
  • 5 vajec
  • uzeniny (volitelně)
  • koření: sůl, pepř, červená paprika

Zásobujte se rajčaty v akci

Postup:

  1. Cibuli, papriku i rajčata nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a rozdrťte.
  2. Na pánvi rozpalte olej a přidejte cibuli a česnek.
  3. Pokud chcete lečo s uzeninou, přidejte nakrájenou klobásu, šunku nebo jinou uzeninu. Jestliže chcete pouze zeleninové lečo, tento krok vynechte.
  4. Když cibule změkne, přidejte nakrájenou papriku a opět ji nechte smažit, dokud nezměkne.
  5. Přidejte nakrájená rajčata a promíchejte je s vaší směsí, dokud nezměknou.
  6. Přidejte špetku soli, pepře a červené papriky.
  7. Přidejte vejce a míchejte je s vaší směsí, dokud nebudou dostatečně hotová.
  8. Lečo je na světě, můžete servírovat.
Zelenina v pánvi a kolem pálivé papriky Canva

Varianty a příloha

Lečo se podává tradičně s nakrájeným chlebem nebo jiným pečivem. Můžete ho servírovat také s brambory, bramborovou kaší či třeba topinkami. Pokud jste si udělali zeleninové lečo a chcete k němu uzeninu, můžete si k němu dát zvlášť například opečenou klobásu.

Můžete narazit na mnoho variant leča, a to jednoduše proto, že si tento recept každý rád přizpůsobí podle své chuti. Základem receptu jsou rajčata, paprika, vejce a cibule. Veškeré další suroviny jsou na vás, někteří přidávají do leča bobkový list, jiní třeba rajčatový protlak nebo další druhy zeleniny. Paprika se nejčastěji používá červená, ale můžete použít i jakoukoliv jinou a nic tím nezkazíte.

Lečo je velmi nenáročným pokrmem, jehož příprava nezabere více než 20 minut. Skvěle se hodí jak k obědu, tak i k večeři. Nemusíte si ho připravit jen v letní sezóně, ale kdykoliv během roku, a to i bez čerstvé zeleniny. Níže si ještě představíme, jak si udělat lečo ze zavařené směsi.

Lečo ze zavařené směsi

Ačkoliv je lečo nejchutnější z čerstvé zeleniny, můžete si ho připravit i ze zavařené směsi, kterou koupíte ve většině obchodů. Díky tomu si můžete tento pokrm dopřát kdykoliv během roku. Směs na lečo se od jednotlivých výrobců liší svým složením a je možné, že některé směsi vám budou chutnat více a jiné méně. Příprava ze zavařené zeleniny je rychlejší a potřebujete k ní pouze olej, zeleninovou směs na lečo a 4–5 vajec.

Když si chcete usnadnit práci

Kupte se slevou Lečo Hamé.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Na pánvi rozpalte olej a přidejte zeleninovou směs na lečo.
  2. Přidejte trochu vody a směs nechte 10–15 minut vařit, občas promíchejte.
  3. Následně přidejte vejce a směs důkladně promíchejte, dokud nebudou vejce hotová.
  4. Můžete servírovat.