Jaký je rozdíl mezi kolínskou, toaletní a parfémovanou vodou?

Různé druhy flakonů voňavek Canva

Není vůně jako vůně. Některé vydrží vonět déle a některé jen několik hodin. Další vůně jsou jemné a lehké jako jarní vánek a jiné jsou tak intenzivní, že je okamžitě zaznamenáte. Zásadní rozdíl spočívá v tom, zda sáhnete po kolínské, toaletní či parfémované vodě, nebo po parfému.

Přečtěte si také

Recept na vláčný mazanec a výborného velikonočního beránka

Rozdíl mezi toaletními, kolínskými a parfémovanými vodami

Hledáte co nejintenzivnější vůni, která vám vydrží dlouhé hodiny, nebo naopak preferujte lehké, nenápadné vůně? V tom případě se vám bude hodit, když budete znát, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými vůněmi. Rozdíl spočívá v podílu vonných složek ve vůni, která kromě nich obsahuje také vodu a alkohol. Platí, že čím je poměr vonných složek ve vůni větší, tím je vůně intenzivnější a vydrží déle vonět. Procentuální podíl vonných složek však není striktně daný, takže se může u jednotlivých výrobců mírně lišit.

Vyhledejte si svoji oblíbenou vůni v akci

Kolínská voda: Velmi lehká vůně

V první řadě si pojďme představit ty nejlehčí vůně s obsahem vonných složek od 3 do 5 %. Kolínské vody, jež najdete také pod označením Eau se Cologne nebo zkratkou EdC, jsou díky svému lehkému složení jako stvořené na denní nošení v teplejších měsících, protože většinou obsahují citrusové akordy. Obvykle vydrží vonět zhruba po dobu 2 hodin.

Toaletní voda: Jako stvořená na denní nošení

O něco intenzivnější než kolínské vody jsou toaletní vody (Eau de Toilette, EdT), u kterých je poměr vonných složek mezi 4 až 8 %. Také toaletní vody jsou vhodné na denní nošení v teplejších měsících, díky své nevtíravé vůni se hodí do školy i do práce. A jak dlouho vydrží vonět? Zhruba 3 hodiny.

Žena se voní flakonem s vůní Canva

Parfémované vody: Dokonalá na večer nebo do zimních měsíců

Máte rádi intenzivní vůně, které voní ještě dlouho poté, co je nastříkáte na tělo? Pak si jistě oblíbíte parfémované vody neboli Eau de Parfum – EdP. Tyto vůně se vyznačují poměrem vonných složek mezi 8 až 15 %. Jejich výraznější složení je předurčuje k tomu, že se stanou skvělým doplňkem na večer a také na denní nošení v chladnějších měsících. Parfémované vody běžně vydrží vonět cca 5 hodin.

Parfémy: Intenzivní a dlouhotrvající vůně

Nyní už se dostáváme k nejintenzivnějším vůním s nejvyšším obsahem vonných složek – k parfémům. I přesto, že vůně obecně bývají jako parfémy označované, jen málokterá je parfémem v pravém slova smyslu. Aby vůně mohla být označena jako parfém (Parfum neboli Extract), měla by obsahovat 15 až 40 % vonných složek. Stejně jako parfémované vody jsou i parfémy vhodné zejména na večerní nošení a hodí se také do chladnějších dnů. Některé dokáží vonět až po dobu 10 hodin.

Co se hodí na jaro a léto?

Ještě nemáte vybranou vůni na jaro a léto? Pak je právě teď ten pravý čas se po ní poohlédnout. Do teplých jarních a letních dnů se hodí především lehčí vůně s nižším obsahem vonných složek, tedy kolínské a toaletní vody. Pokud však máte rádi intenzivnější vonné kompozice, můžete vybírat i z parfémovaných vod. Velmi oblíbené jsou zejména květinové, citrusové a ovocné vůně.

Podle čeho vůně vybírat?

Vůně vybírejte nejen s ohledem na podíl vonných složek, ale také podle kategorie, do které se řadí. Nejčastěji se setkáte s květinovými, citrusovými, ovocnými, orientálními, dřevitými, akvatickýmu, fougérovými, chyprovými a koženými vůněmi. Obvykle v sobě však vůně kombinují několik těchto kategorií, nejčastěji dvě. Zaměřte se také na jednotlivé vonné složky, které vůně obsahují. Většinou jsou tyto složky rozděleny do tří částí – hlava, srdce a základ.

Také pánové pečlivě vybírají vůně pro sebe

Hlava: Vonné složky, které voní zhruba 15 minut

První vonné akordy, které ucítíte po přivonění k vůni, tvoří hlavu a vydrží vonět po dobu zhruba 15 minut. Proto je dobré nechat vůni na těle rozvonět a nevybírat jen podle prvního přivonění.

Srdce: Vonné složky, které voní několik hodin

V srdci se nachází vonné tóny, které udávají charakter vůně a obvykle voní po dobu několika hodin.

Základ: Vonné složky, které voní ze všech tří částí nejdéle

Vonné složky, které voní ze všech nejdéle, se nacházejí v základu, obvykle se jedná o dřevité akordy, vanilku nebo jantar.

Dva flakony doma vyrobené vůně Canva

Pořiďte si vůně za skvělé ceny

Chcete při výběru dokonalé vůně ušetřit? Nákupní poradce Kupi.cz pravidelně sleduje akční nabídky jednotlivých obchodů za vás. Podívejte se, zda není zrovna vaše oblíbené kolínská, toaletní nebo parfémovaná voda či parfém v akci.

Jaká je vaše nejoblíbenější vůně, ke které se pravidelně vracíte?