Jak nejlépe připravit sypaný čaj. Je lepší než ten sáčkový?

Sypaný čaj ve sklenici, konvici a lístky čajů okolo Canva

Čaj patří k jedněm z nejoblíbenějších nápojů, na něž většina lidí nedá dopustit. Někdo si jej dopřává v rámci rychlé snídaně, pro jiné je pití čaje skoro posvátným rituálem. Na trhu máme k dispozici nepřeberné množství variant jak porcovaných, tak sypaných. Jak je správně připravit, aby byl výsledný šálek co nejlahodnější?

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Sáčkové čaje jsou praktické, ale…

Porcovaný nebo taky sáčkový čaj je pohodlné řešení, pokud zrovna spěcháte, jste na cestách nebo se vám zkrátka nechce věnovat přípravě příliš času. Sáček jednoduše zalejete horkou vodou, necháte pár minut vylouhovat a máte hotovo.

Chuť porcovaných čajů však nikdy nedosáhne kvality těch sypaných. Důvod je jednoduchý. Lístky jsou v sáčcích rozdrcené na velmi drobné kousky – tím dochází k vyprchávání aromatických esenciálních olejů, které se v nich přirozeně nacházejí.

Kde seženete sypaný čaj v akci?

Cena sáčkových čajů je sice nižší, ale i to může být kamenem úrazu. Pokud v obchodě sáhnete po nejlevnějších variantách, vězte, že jsou vyrobené pravděpodobně z podřadných čajových lístků. To znamená opět slabší chuť i vůni, ale i nižší nebo dokonce nulové zdravotní benefity, které byste z dobrého čaje získali.

Sypaný čaj je naproti tomu o poznání kvalitnější, čerstvější i voňavější. Abyste dosáhli skutečně skvělého čajového požitku, je potřeba si jej správně připravit.

Z konvičky teče čaj do hrnečku Canva

Od vody až po konvičku

Výběr sypaného čaje závisí především na vašich preferencích. Na trhu jsou k dispozici klasické černé, poslední dobou stále populárnější zelené nebo méně typické bílé či žluté čaje.

Aby si čaj uchoval své kvality, skladujte jej na suchém a temném místě, nejlépe v dobře uzavřené dóze. Nevhodné je nechávat jej v blízkosti aromatických potravin, například koření.

A jak na samotnou přípravu? Začneme vodou. Ideální je ta studniční, ale tu samozřejmě nemá k dispozici každý. Pokud použijete kohoutkovou, je lepší nechat ji chvíli odstát. Na čaj je vhodná spíše voda měkčí. Pokud máte vodu tvrdou, zvažte pořízení filtru.

Nezbytné potřeby

Dále budete potřebovat sítko. Nejlepší je z nerezu, ale v obchodech můžete narazit i na silikonová nebo porcelánová. Pozornost věnujte velikosti – zda je určené pouze do šálku, nebo jej můžete použít i do konvice. Zároveň volte takové, které má jemnější síťku, takže jím neprojdou ani drobnější lístky.

Místo sítka můžete použít také speciální papírový filtr. Na rozdíl od čajových sáčků se k jeho výrobě nepoužívá lepidlo ani kovové sponky. Dá se sehnat v různých velikostech podle potřeby.

Poslední, co budete potřebovat, je vhodný šálek nebo konvice. U té je vcelku jedno, zda zvolíte klasickou keramiku či porcelán nebo sáhnete po moderním nerezu. Důležité ovšem je nádobu nejprve nahřát. Stačí do ní na pár vteřin nalít horkou vodu. Tu potom vylejete a můžete se vrhnout do samotné přípravy čaje.

Několik lžic s různými druhy sypaného čaje Canva

Chuť ovlivňuje množství lístků i teplota vody

Kolik čaje do sítka nebo filtru nasypat? To záleží přirozeně na tom, jak moc silný chcete výsledný nápoj mít. Obecně platí, že na jeden standardní hrnek stačí jedna vrchovatá lžička. Do konvice se doporučuje tolik lžiček, kolik z ní bude šálků plus jedna navíc.

Podle druhu čaje byste měli volit nejen délku louhování, která sama o sobě rovněž ovlivňuje sílu, ale také teplotu vody.

Připravte si čaj stylově

Černý čaj se zalévá vodou o teplotě na hranici varu a louhuje se zhruba 3 až 5 minut. Na čaje typu oolong můžete jít podobným způsobem. Voda by ovšem neměla úplně vařit, stačí ji držet kolem 90 stupňů. Louhovat můžete o něco déle – klidně až 8 minut.

Při přípravě zeleného čaje se voda nevaří. Měla by mít 60 až 85 °C. Louhujte jej 2 až 5 minut. Podobná je i příprava bílého čaje. Teplota však může být o něco vyšší (zhruba 80 až 90 °C) a louhuje se kratší dobu – kolem dvou tří minut.

U dalších typů čajů je nejlepší držet se alespoň zpočátku návodu na obale. Později můžete experimentovat, abyste zjistili, jaká síla a chuť čaje vám nejlépe vyhovuje.