Jak vybrat čtečku knih a jaké příslušenství se vám k ní bude hodit

Žena si u snídaně čte na čtečce knih Canva

Pokud patříte k vášnivým čtenářům, nejspíš se bez dobré knihy neobejdete. Ne vždy je však praktické nosit s sebou knihu tištěnou. Naopak čtečka je lehká, skladná a vejde se do ní prakticky celá knihovna. Vyberte si tu pravou a své oblíbené romány budete mít vždy po ruce.

Přečtěte si také

Vše o jarní cibulce: Proč by neměla chybět v žádném jídelníčku a jak ji vypěstovat?

Ideální zejména na cesty

Tištěné knihy mají bezesporu své kouzlo – jejich stránky krásně voní papírem a příjemně šustí při každém otočení. Několik set stran dlouhý román si s sebou ale jen těžko vezmete na dovolenou, obzvlášť, pokud letíte letadlem a máte jen omezenou hmotnost zavazadla. Na cestách se vám navíc tištěná kniha může snadno poškodit. Čtečka se proto jeví jako ideální volba. Jaké parametry byste měli při jejím pořízení zvážit?

Abyste na písmenka dobře viděli…

Displeje čteček využívají technologii zvanou e-ink, která ve výsledku připomíná stránku tištěné knihy. Je velmi příjemná na čtení a nepoškozuje zrak. Vybírat si můžete z různých velikostí displejů – obvyklý rozměr čtečky je šest palců, na trhu ovšem naleznete i větší, výjimečně i desetipalcové. Za ty si nicméně přirozeně připlatíte trochu víc.

V úvahu berte také rozlišení displeje – obecně platí, že čím je vyšší, tím bude obraz ostřejší. Nejlevnější čtečky mají rozlišení 800 × 600 pixelů a v tomto případě se může písmo jevit trochu nedokonalé. Jestliže si zakládáte na perfektním zobrazení, volte raději dražší model.

Většina displejů je v současné době dotykových, případně se jedná o kombinaci dotykové funkce a tlačítek, kterými přepínáte stránky. Čistě tlačítkové jsou spíše už jen starší modely.

Některé displeje mají i speciální funkci podsvícení – ta se vám bude hodit, pokud jste zvyklí číst třeba při nočním cestování v autobuse. Počítejte však s tím, že se bude čtečka rychleji vybíjet a vaše oči se rychleji unaví.

Žena si čte v křesle z čtečky knih Canva

Nespočet titulů v jednom přístroji

Většina čteček disponuje pamětí v rozmezí od 4 do 8 GB, najdete ale i takové, které mají paměť dvojnásobnou. Pokud chcete číst pouze e-knihy, můžete se klidně držet s pamětí při zemi. I do 4 GB čtečky se vám totiž vejdou stovky knih.

Větší paměť přijde vhod u čteček, které umožňují poslech zvukových souborů, díky čemuž si na nich můžete poslechnout i svoji oblíbenou audioknihu. A jelikož existují i čtečky s možností vložení paměťové karty, místa můžete mít teoreticky ještě více.

Tip: Pokud patří čtení mezi vaše záliby, ale zároveň máte neustále po ruce telefon a chytré aplikace, kompromisem může být koupě tabletu. Nahlédněte na Kupi.cz na akční slevy obchodů s elektrem, jestli tam nějaký nečeká zrovna na vás.

Začněte den s knihou a sladkou snídaní

Kupte se slevou Donut.

Porovnat slevy

Podporované formáty

Většina e-knih je ve formátu MOBI nebo ePUB a tyto formáty také čtečky běžně podporují. Některé modely zvládají i formáty PDF nebo textové soubory, což ocení zejména studenti, kteří si budou moci v přístroji pročítat skripta. Může ale nastat problém se zalamováním textu či velikostí písma – jelikož je nelze měnit, stránku může být potřeba různě posouvat a přibližovat.

Žena studuje velké množství knih Canva

Jak dlouho čtečka vydrží

Za běžného provozu baterie vydrží obvykle až dva týdny. Jestliže ovšem budete využívat některé ze speciálních funkcí (třeba již zmíněné podsvícení displeje, přehrávání souborů nebo připojení k internetu), počítejte s častějším dobíjením.

Co můžete ještě potřebovat

K samotné čtečce samozřejmě přijde vhod i nějaké to příslušenství. Základem je určitě pouzdro, bez kterého se zejména na cestách neobejdete. Ochrání displej před poškrábáním a čtečka se díky němu pěkně drží v ruce. Některá pouzdra mohou během čtení posloužit i jako stojánek. Vybírat můžete z celé řady designů i barev.

Čtete-li často na pláži nebo v přírodě, zvažte ještě speciální ochranu displeje v podobě ochranné fólie. Ta zabrání všem nečistotám i poškrábání během samotného čtení.

Nemáte-li k dispozici podsvícení displeje nebo vám tato funkce z nějakého důvodu nevyhovuje, můžete si pořídit lampičku určenou speciálně pro čtečky. Jednoduše se uchytí k přístroji a díky flexibilnímu krku si ji můžete nastavit přesně tak, jak potřebujete.