Restart pro vaši pleť. Připravte si obličejové masky ze surovin, které máte běžně doma

Zralé banány, kosmetický štětec a domácí pleťová maska v misce Canva

Vedle vlasů je vizitkou krásy každého člověka jeho pleť. Někdo má štěstí na bezproblémovou pokožku bez chybičky, jiný jí musí věnovat více péče. Kromě důkladné hygieny by mělo být součástí denní rutiny též používání pleťových krémů a masek. Účinnou obličejovou kúru lze přitom vyrobit i ze surovin, které máme běžně doma, ať už jde o masku z vaječného žloutku, kávové sedliny či ovesných vloček. Dopřejte po zimě své pleti péči, která ji hydratuje a rozzáří.

Přečtěte si také

Jak se správně rozmrazuje maso? Sepsali jsme chyby, které dělá většina z nás a riskuje tak zdraví

Zdravá pleť je důležitá pro ženy i muže

Pokud jsou vlasy korunou krásy, bezchybná pleť je jejím žezlem. Zdravý vzhled pleti je důležitý nejen pro ženy, ale i mnohé muže. Pokud nepatříte k těm šťastlivcům, kteří pro krásu pleti nemusí dělat zhola nic, nezbývá vám než spolehnout se na kosmetické přípravky, které vám k dokonalé pleti dopomohou. Levnější, a navíc i přírodnější cestou ke krásné pleti, je výroba vlastních pleťových masek.

Pořiďte si masku v drogerii ve slevě

Maska přesně na míru

Každá pleť potřebuje něco jiného. Při výrobě domácí pleťové masky proto dbejte na typ vaší pleti. Vyrobit si můžete péči pro mastnou pleť s výskytem akné, suchou pleť, která potřebuje hydrataci, či unavenou pokožku, která potřebuje vypnout a rozzářit. Před nanesením masky nezapomeňte pleť náležitě připravit. Nejprve pokožku důkladně vyčistěte pleťovou vodou nebo tonikem a poté ji opláchněte teplou vodou, aby se roztáhly póry a maska tak mohla lépe působit. S prokrvením obličeje může pomoci i pleťový peeling.

Výživou proti suché pleti

Suchá pleť vyžaduje především výživu a jemnou péči. Trápí-li vás sušší pokožka, pijte dostatek vody, v jídle se snažte přijímat co nejvíce potravin s obsahem omega-3 mastných kyselin, vitamínu A a E, který posiluje lipidovou vrstvu pokožky a zajišťují jí tak lepší hydrataci. Recept na domácí masku pro suchou pleť je velmi jednoduchý. Oloupejte a rozmačkejte zralý banán, přidejte jeden žloutek a dvě lžičky olivového oleje. Promíchejte a naneste na obličej. Masku nechte působit po dobu dvaceti minut a poté ji opláchněte teplou vodou.

Misky s různými pleťovými maskami Canva

Na mastnou pleť vločky a jogurt

Zcela jinou péči potřebuje mastná pokožka s tendencí k tvorbě akné. Za tvorbou kožního mazu stojí celá řada faktorů, a to například stres, hormonální změny, špatná životospráva, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, ale v první řadě genetika. Přestože typ pleti není možné změnit, správnou péčí můžete maštění částečně eliminovat. Máte-li příliš mastnou pleť, můžete vyzkoušet bílý jogurt, který naneste na obličej, nechte zaschnout a po patnácti minutách omyjte teplou vodou.

Na mastnou pleť můžete zkusit též kašičku z jedlé sody s vodou, nebo masku ze strouhaného jablka, lžičky jogurtu, lžičky medu, půl lžičky skořice a lžičky ovesných vloček. Vznikne hmota podobná kaši, kterou naneste na obličej, nechte působit 20 minut a omyjte. Vločky spolu s jogurtem odstraní mastnotu, skořice prokrví obličej a med zajistí šťavnatý vzhled.

Okurka a vejce na vyhlazení vrásek

Nejčastěji diskutovaným tématem ve spojitosti s pletí je stárnutí a výskyt vrásek. S těmi se dá bojovat nejen s pomocí plastických operací a drahé kosmetiky, ale také přírodních látek. Žádné masky ani kosmetika samozřejmě vrásky neodstraní, mohou ale pomoci s jejich vyhlazením a vypnutím pleti. Vyzkoušejte třeba doma vyrobenou masku z jemně strouhané okurky a jogurtu. Vzniklou směs naneste na obličej a dekolt a nechte působit alespoň půl hodiny. Další možností je použít strouhanou mrkev s našlehaným bílkem.

Žena s maskou na obličeji drží v ruce okurku Canva

Pro svěžest a pružnost použijte avokádo

Ačkoli vás netrápí žádná kožní nedokonalost, přesto své můžete pleti dopřát hydrataci a potřebný restart. Po zimě je pokožka unavená, povadlá a bez života. Plnost a výživu jí můžete dodat například zralým avokádem. To rozkrojte, dužinu vydlabejte a rozmačkejte vidličkou. Přidejte jednu lžičku medu, lžičku bílého jogurtu, případně trochu citronové šťávy a vše řádně promíchejte. Vzniklou směs naneste na obličej, nechte působit 15 až 20 minut a důkladně opláchněte. Uvidíte, že váš obličej bude vyloženě k nakousnutí.