Nechte svá kila zmizet! Co je tekutá dieta a jak na ni?

Žena si připravuje smoothie Canva

Potřebujete shodit pár nadbytečných kil, než začne plavková sezóna? Zapracujte na pitném režimu a doplňte jej tekutou dietou. Nebojte se, hladovět překvapivě nebudete. V čem tedy spočívá tekutá dieta a jak s ní začít?

Přečtěte si také

Recept na velikonoční nádivku s uzeným masem a kopřivami, kterou zvládne upéct každý

Přejete si zhubnout, ale kila ne a ne se hnout? Pak je možná čas na jarní očistu. Právě tekutá dieta vám může pomoci zatočit s nadbytečnými kily i toxiny.

Jako u všech diet však platí, že jste to, co jíte – a proto je při dietě i po ní nutné dbát na vyváženou a pestrou stravu. A tekutá dieta může být pořádně barevná a pestrá, přesvědčte se sami. Jak na to?

Začněte pracovat na pitném režimu

Součástí jakékoli úpravy jídelníčku by měl být kvalitní pitný režim. Bez vody to zkrátka nejde – dostatek vody podporuje zdravý metabolismus. Voda vám pomůže nejen zbavit se jarní únavy, ale i přebytečných čísel na váze.

Žena pije vodu z lahve Canva

Kolik toho denně vypít a co do pitného režimu nepočítat? Rozhodně nepočítejte alkohol, kávu a silné čaje. Naopak je vhodné počítat vodu, čerstvé džusy, bylinkové čaje a polévky či mléko. V případě tekuté diety by měly pitný režim tvořit hlavně voda a neslazené minerálky.

Množství si můžete nastavit podle následující kalkulačky: 0,5 litru tekutin na každých 15 kg vaší hmotnosti. Nezapomeňte si však pitný režim přizpůsobit individuálně a více pijte v případě sportu, konzumace alkoholu, v létě, po saunování a podobně.

Doplňte tekutiny a minerály zároveň

Polévky? Na jaře jsou ideální

Tekutá strava má několik benefitů – třeba rychlou látkovou přeměnu. Prvním stavebním kamenem tekuté diety jsou samozřejmě polévky. Ty krémové jsou nejen chutné, ale i syté. Právě na jaře sáhněte po sezónní a kořenové zelenině. V podstatě si můžete namixovat takovou polévku, na jakou máte chuť. Jak na přípravu polévek? Vsaďte na kvalitní zeleninu, koření a bylinky, na talíři krémové polévky ochuťte lžící olivového oleje a semínky. Vyhněte se pečivu.

Žena si připravuje smoothie v mixéru Canva

Koktejl namísto svačiny

Co dál? V tekuté variantě si dopřejte i svačiny. Hutné pokrmy v podobě koktejlů (smoothies) opět zasytí, doplní tělu vitaminy a minerály a navíc pomáhají odlehčit zažívání. Jak připravit ideální smoothie mix? Vždy kromě základního ovoce a zeleniny přidejte i listovou zeleninu. Další složkou by měly být bílkoviny a tuky. Hodí se avokádo, které dokonale zjemní texturu. Vynikajícím zdrojem bílkovin jsou ořechy.

Smoothie můžete ředit vodou, rostlinným mlékem nebo čerstvou šťávou. Přidávat lze i ovesné vločky, pšeničné otruby a bílý jogurt. Máte to raději hutnější? Pak si jednoduše připravte smoothie bowl namísto koktejlu.

Co ještě pít pro lepší výsledky?

Už samotné vynechání cukrů, pečiva a sladkých nápojů dokáže zázraky. Vy však při tekuté dietě můžete výsledky podpořit. Pokud toužíte po jarní detoxikaci, nespletete se s těmito nápoji mezi jídly.

  • Šťáva z kysaného zelí: Je plná vitaminů a minerálů, je nízkokalorická a zdravá nejen pro mikrobiom střev.
  • Zázvorová šťáva: Kořen zázvoru napomáhá zbavit hlenů, pomáhá při detoxikaci a spalování tuků. Stačí jej odšťavnit či rozmixovat (nastrouhat) a malé množství smíchat s vodou a citronovou šťávou.
  • Skořicový čaj: Voňavá skořice v podobě ranního čaje nastartuje váš metabolismus a pročistí pleť.
  • Matcha čaj: Nepočítá se do pitného režimu, zato napomáhá udržet si zdravou váhu a čistou pokožku.

Tip: Jak na zdravý pitný režim? Mějte svou lahev s vodou neustále u sebe. Stylové lahve hledejte v letácích Tescomy, Orionu a Kitosu. Smart lahve, které vás dokonce upozorní, že je čas napít se, seženete v elektru.