Od čtvrtka skončí povinnost nosit respirátory v hromadné dopravě

Muž stojí v metru s rouškou na ústech Canva

Už ve čtvrtek přestane v Česku platit povinnost mít nasazené respirátory v hromadné dopravě, podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka je hlavním důvodem klesající pozitivita testů.

Přečtěte si také

Růžová daň aneb Proč ženy někdy musí platit více?

„Ruším nařízení. V Japonsku nikdy nebyly respirátory nařízené, a přesto každý inteligentní Japonec nosí respirátor v době, kdy hrozí, že by se mohl nakazit. Nikomu nebráním, aby ho ve veřejné dopravě měl. Chrání sebe i ostatní,“ řekl ministr Válek v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce. Každému také vřele doporučuje, pokud je v prostorech, které jsou špatně větrané nebo tam jsou neznámí lidé, aby respirátor nosil, protože se zvyšuje počet respiračních chorob.

Podle slov ministra zdravotnictví by v noci ze středy na čtvrtek už měla přestat platit povinnost nosit respirátory v hromadné dopravě. Česko tak čeká další rozvolnění, za které vděčí zejména stále se snižujícímu počtu pozitivních testů. „Na stejný počet provedených testů je stále méně a méně pozitivních,“ sdělil Vlastimil Válek a dodal, že má plnou podporu rady Národního institutu pro zvládnutí pandemie.

Kde budou od čtvrtka 14. dubna 2022 povinné respirátory?

Od čtvrtku bychom tak respirátory měli povinnost nasadit už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Podle slov ministra zdravotnictví by se však i zde měla povinnost zrušit na konci dubna, nejpozději začátkem května. „Uvidíme, jak se ta situace bude vyvíjet,“ řekl v dnešní televizní debatě Válek. „Stále umírá zbytečně spousta lidí na covid. Jsou to bez výjimky lidé bez očkování, část má těžký průběh, část je na JIP,“ doplnil Válek.