Zapečené papriky pro malé bubáky: Recept, který promění obyčejnou večeři v halloweenskou show

Zapečené halloweenské papriky plněné masem Tobias Kraus / Shutterstock.com

Podzim voní po pečené zelenině, koření a večerech, kdy se zapaluje svíčka místo lampy. A když se blíží Halloween, není nic lepšího než si hrát i v kuchyni. Tyhle zapečené papriky plněné mletým masem a rýží jsou nejen chutné, ale i neodolatelně zábavné – s vyřezanými obličeji vypadají jako malé jedlé dýně. Děti je milují, dospělí se baví a celá kuchyně získá nádech podzimního kouzla.

Přečtěte si také

Styl má jméno šátek. Inspirujte se celebritami a naučte se z něj vyčarovat efektní doplněk i nový kousek šatníku

Halloweenská magie v troubě

Na tenhle recept jsem narazila, když jsem hledala něco originálního pro halloweenskou večeři. Původně jsem chtěla klasické plněné papriky, ale pak mě napadlo – co takhle jim udělat tvář? A tak jsem vzala nůž, trochu trpělivosti a začala vyřezávat malé dýňové úsměvy. Výsledek? Děti se smály, když papriky „koukaly“ z pekáče, a já měla pocit, že jsem právě vytvořila něco kouzelně obyčejného. Navíc vůně pečeného masa a papriky, která se line z trouby, je přesně ten druh podzimní pohody, který chcete zažít.

Zajímavost o paprikách

Věděli jste, že paprika původně pochází z Ameriky a do Evropy se dostala až po objevení Nového světa? Dnes si bez ní českou kuchyni neumíme představit – a přitom je tak univerzální. Dá se plnit, péct, grilovat i sušit a díky své přirozené sladkosti krásně vyvažuje výrazné chutě masa a koření. Pro tenhle recept jsou ideální žluté nebo oranžové papriky – barevně připomínají dýně a po upečení mají krásně jemnou, nasládlou chuť.

Recept na halloweenské pečené papriky plněné masem

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 75 minut

Ingredience

  • 4 velké žluté nebo oranžové papriky
  • 400 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 100 g vařené rýže
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml rajčatového pyré
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petržel na ozdobu
Pomazánka z pečených paprik
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Pomazánka z pečených paprik

Pomazánka z pečených paprik rozhodně stojí za to, i když je trochu složitější na přípravu. Je totiž potřeba papriky předem upéct a poté oloupat. Pečení z nich vytáhne sladkou chuť, která se v pomazánce snoubí s kyselým citronem, štiplavým česnekem a jemným žervé. Pomazánka bude chutnat i dětem, stačí vynechat česnek a citronovou kůru. Tak se pojďte s námi pustit do přípravy.

Pomazánka z pečených paprik

Postup přípravy

  1. Paprikám seřízněte vršky se stopkami a opatrně je vydlabejte.
  2. Nožem nebo malým vykrajovátkem do nich vyřežte oči, nos a úsměv, podobně jako u dýně. Dejte pozor, aby obličeje nebyly příliš velké, jinak náplň při pečení vyteče.
  3. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekanou cibuli a orestujte ji dozlatova.
  4. Přidejte nastrouhanou mrkev a česnek, promíchejte a restujte asi 2 minuty.
  5. Vmíchejte mleté maso, osolte, opepřete a přidejte sladkou papriku. Restujte, dokud maso nezhnědne.
  6. Přidejte rajčatový protlak a krátce orestujte, aby se chuť rozvinula. Poté vmíchejte vařenou rýži a promíchejte.
  7. Papriky naplňte připravenou směsí až po okraj a přiklopte vršky se stopkami.
  8. Do zapékací mísy nalijte rajčatové pyré, vložte papriky a přikryjte alobalem.
  9. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
  10. Poté alobal sundejte a nechte papriky zezlátnout dalších 10–15 minut.
  11. Podávejte ozdobené čerstvou petrželí, nejlépe s bramborovou kaší nebo kouskem čerstvého chleba.

Tipy redaktorky

  • Nejlepší trik pro dokonale upečené papriky je předpéct je krátce nasucho v troubě ještě před plněním – jen 10 minut při 180 °C, aby změkly, ale držely tvar.
  • Vyřezávání obličejů zvládnete nejlépe ostrým nožíkem na ovoce, a pokud se vám nechce řezat, stačí papriky ozdobit jen nakresleným obličejem fixem na potraviny – efekt je podobný a bez rizika prokluzu.
  • Pro extra šťavnatý výsledek přidejte do směsi lžičku dijonské hořčice nebo trochu nastrouhaného sýra, který maso krásně spojí.
  • A pokud chcete vegetariánskou variantu, zkuste místo masa směs čočky, kukuřice a kousků pečené dýně – je to boží.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz