Velikonoční otevírací doba obchodů 2022: Jak budou mít otevřeno supermarkety, hobby markety a výdejny

Miniaturní nákupní vozík, ve kterém jsou velikonoční vajíčka, vedle leží tulipány Canva

Velikonoční svátky se v Čechách těší velké oblibě. Malování kraslic, koleda, pečení beránka a mazance jsou jen některé z tradičních zvyků, které se s nimi pojí. Než se však dáte do pečení, zkontrolujte si, že máte nakoupeno vše, co potřebujete. O Velikonocích je totiž většina obchodů zavřená. Přinášíme vám přehled obchodů, které zůstanou zavřené, i těch, ve kterých bez problému nakoupíte.

Přečtěte si také

Amazon sliboval revoluci v nakupování bez pokladen. Ale místo AI nákupy zákazníkům počítala armáda pracovníků z Indie

Velikonoce jsou v Čechách oblíbené

Velikonoce patří k nejoblíbenějším českým svátkům, zčásti i proto, že připadají na první jarní dny, na které se po zimě tolik těšíme. Kromě toho, že jsou připomínkou ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou také spojeny s mnoha tradičními zvyky, jako je malování vajíček, pomlázka, pečení beránka nebo tradičního mazance.

Jelikož patří mezi tzv. pohyblivé svátky, každý rok připadají na jiné datum. Letos vychází Velký pátek na 15. dubna, Boží hod velikonoční na 17. a Velikonoční pondělí na 18. dubna.

Králíček se opírá o malý nákupní vozík, ve kterém jsou velikonoční vejce Canva

Velikonoční otevírací doba

Z celého období Velikonoc patří mezi uznané svátky pouze Velký pátek a Velikonoční pondělí. Zákaz prodeje ve vybraných obchodech platí pouze v pondělí, kdy musí mít větší obchody zavřeno. Otevřeno mohou nechat pouze obchody s prodejní plochou menší než 200 m², prodejny na nádražích a letištích, čerpací stanice, lékárny a prodejny ve zdravotnických zařízeních.

Pokud jste podnikatel a vlastníte speciální zákaznickou kartu, o svátcích často nakoupíte také ve velkoobchodě Makro. Ten se však o letošních Velikonocích rozhodl zavřít, a dát tak volno svým zaměstnancům.

Na svátky zavře Albert, Billa i Tesco

Mezi obchody, které svou rozlohou přesahují povolený limit, patří například hypermarket Albert. Pobočky tohoto prodejce proto zůstanou v pondělí uzavřené. Výjimkou je jen prodejna v Českých Budějovicích, která se nachází na nádraží, a platí tak pro ni výjimka. Stejnou výjimku využije též Billa na Hlavním nádraží v Praze, která tak zůstane jedinou otevřenou pobočkou.

Na Velikonoční pondělí uzavřou své prodejny také hypermarket Tesco, Penny Market, COOP, Lidl, Kaufland nebo hypermarket Globus. Ačkoli spadá mezi výjimky, o tomto Velikonočním pondělí neotevře ani velkoobchod Makro.

Prodejna Albert Albert

Kutilové musí počkat do úterý

O Velikonočních svátcích nejsou zavřené pouze prodejny potravin. Pokud se během velikonočního volna chystáte věnovat pracím kolem domu a zahrady, materiál a nářadí si pořiďte raději už během víkendu. V pondělí 18. dubna budou totiž podle zákona zavřené také hobbymarkety a prodejny s nábytkem.

Své pobočky uzavře například Bauhaus, který u nás provozuje 8 prodejen zaměřených na stavebnictví, kutilství, dům a zahradu. Otevřeno nebude mít ani Baumax, OBI a nábytkový lovebrand IKEA, kam si pro nový nábytek či doplňky vyrazíte nejdříve v úterý 19. dubna.

Nalaďte se na Velikonoce

Elektro a zábava

Poté, co loni vyhrála soudní řízení o možnosti otevřít své prodejny, může mít jednička v prodeji elektroniky Alza.cz otevřeno i letos. Její pobočky byly totiž soudem shledány jako výdejny, nikoli prodejny. Otázka otevření je však na rozhodnutí prodejce, otevírací dobu své pobočky si proto raději ověřte. To samé, co platí pro Alzu, lze očekávat i od prodejny Mall.cz. Prodejce mívá na Velikonoční pondělí obvykle zavřeno, stejný stav se dá proto předpokládat i letos.

Co se týče zábavy, i během velikonočních svátků si můžete zajít na film do sítí Cinema City nebo CineStar. Jelikož se nejedná o maloobchodní prodejny, mohou mít multiplexy o svátcích otevřeno.

Tip: Největší nákupní rádce Kupi.cz má všechny aktuální akční letáky přehledně na jednom místě. Stáhněte si mobilní aplikaci a budete mít všechny slevy z elektra, supermarketů i hobby marketů jako na dlani.

Výdejna Alza.cz v Praze-Holešovicích Alza

Kde o svátcích nakoupíte

Přestože většina větších kamenných prodejen zůstane o Velikonočním pondělí zavřená, nákup na poslední chvíli můžete vyřídit přes online supermarkety Rohlík.cz či Košík.cz. Vzhledem ke zvýšenému zájmu o tyto termíny rozvozu je ale dobré počítat s nákupem dopředu a rezervovat si časový slot. O velikonočních svátcích také obvykle zůstávají otevřené malé obchůdky typu Žabka, jejichž rozloha nedosahuje 200 m².

Ačkoli zákon ukládá obchodům zavřít pouze o Velikonočním pondělí, někteří prodejci se mohou rozhodnout zavřít i na Velký pátek. Pokud si proto nejste jisti otevírací dobou své oblíbené prodejny, ověřte si sváteční otevírací dobu přímo na jejích dveřích či na webových stránkách prodejce.