3 nejčastější škodlivé látky v kosmetice aneb jak se vyznat ve složení

Ruce sahající do krému, rostlina Canva

Neorientujete se ve složení kosmetiky, ale rádi byste se to naučili? Tak čtěte dál – máme pro vás hned 3 nejčastěji používané škodlivé látky, které může obsahovat vaše běžná kosmetika denní potřeby. Na co dávat pozor a jak se naučit číst v INCI?

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Minerální olej aneb propustný film

Také jste žili v domnění, že minerální olej je přírodní? Přestože jej obsahuje velké množství běžných kosmetických přípravků, přírodní a prospěšný rozhodně není. Vlastně spíš naopak.

Ve složení tuto látku najdete jako paraffin oil, liquid paraffin, liquid petroleum, paraffinum liquidum, vaseline, baby oil, hydrocarbon oil. Jde o syntetickou látku z ropy, která je levná a stabilní.

Žena si aplikuje krém na tvář Canva

Naoko může vyhladit vlasy či pleť, ve skutečnosti jde však o nepropustný film. Na pleť působí jako záškodník – pokožka nemůže dýchat a brání se pupínky a rozšířenými póry.

Jak kontrolovat složení? Dnes už můžete mít v telefonu neustále při ruce aplikace, které kontrolují INCI. Nemusíte tak znát škodlivé látky – aplikace je načte za vás a ihned vás na ně upozorní.

Škodlivé, nebo ne? Seznamte se s emulgátory

Polyethylene glycol a polypropylen glycol patří mezi emulgátory. Co jsou zač? Jsou to pomocníci, kteří dokážou spojit nespojitelné – tedy olejové a vodní složky. Právě díky nim může mít váš krém úžasnou konzistenci a texturu. Jak jsou ale škodlivé? To je trochu sporné – mohou sice zvýšit vstřebávání aktivních látek do pokožky, ale ty zároveň mohou proniknout do hlubších vrstev pleti.

V praxi to tedy znamená, že ačkoli se do hloubky pleti dostanou látky dobré, dostanou se tam po boku těch škodlivějších. Emulgátory navíc mohou obsahovat karcinogenní látky. Jak se jim vyhnout? V přírodní kosmetice mohou být nahrazeny přírodními alternativami, třeba cukernými tenzidy. Ve složení stačí najít sodium coco sulfate či lauryl glucoside a jiné.

Tip: U oblíbené kosmetiky sledujte certifikáty, které označují kvalitní a bezpečnou přírodní kosmetiku. Za zmínku stojí CPK, Demeter, Ecocert, Cosmebio, BDIH a další.

Přírodní krémy a olej, rostlina Canva

Dokonale hladká, hebká a vyhlazená

Ano, přesně taková může být pokožka po použití další ze složek. Ale... po nějaké době si můžete všímat problematických projevů pleti či vlasů. Řeč je o silikonech, které vyhlazují vlasy i pleť. Problém je, že pokožku i vlasy zatěžují. A nejen to, dokonce je není možné biologicky odbourat. Ani při použití silikonu nemůže pleť dýchat, proto často reaguje dehydratací a nedokonalostmi.

Dejte šanci přírodní kosmetice

Ve složení kosmetiky stačí hledat tyto koncovky: -cone, -thicone, -siloane, -silane a -thiconol (např. dimethicone). Co teď s tím, když je koupelnová polička plná těchto silikonů? Nahraďte je kosmetikou, která o pleť pečuje pomocí přírodních olejů a másel. I ty mají podobný účinek, ale zkrášlují viditelně a dlouhodobě bez toho, aby napáchaly škody.

Tip: Jak aplikovat oleje či másla na pleť? Protože uzamykají vlhkost v pleti, vždy je potřeba čistou pokožku navlhčit. Dobře poslouží růžová voda, která sama o sobě hydratuje a pečuje. Růžovou vodu koupíte ve své oblíbené drogerii Rossmann, dm a Teta. Akční cenu vždy zkontrolujte na Kupi.