Espresso s pomerančovým džusem v jednom? Internet má jasno! Ochutnejte novou senzaci sociálních sítí

EspressoJuice na stole SrideeStudio / Shutterstock.com

Milujete zajímavé kávové drinky? Pak musíte vyzkoušet i nejnovější hit sociálních sítí: espresso s pomerančovým džusem. Tato kombinace není tak neobvyklá, jak by se mohlo na první pohled zdát, a výsledná chuť dokáže rozhodně překvapit. Stejně tak jako u ostatních zajímavých kávových kombinací, které stojí za ochutnání. Jak si espresso s pomerančovou šťávou připravit a jaké další netradiční suroviny do kávy přidat?

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Když se rozhodujete, jaký si dáte snídaňový nápoj

Šálek kávy se společně se sklenicí pomerančového džusu objevuje při snídani velmi často. Proč tedy nespojit obě tekutiny v jednu? Tyto dva nápoje se k sobě totiž chuťově velmi dobře hodí. Jak ostatně v nedávné době potvrdilo mnoho uživatelů sociálních sítí, především TikToku, kde je pomerančové espresso novým hitem.

Najděte si svůj oblíbený džus v akci

Kupte se slevou Džus Relax.

Porovnat slevy

Káva a citrusy k sobě jdou

Spojení kávy a citrusové šťávy ale rozhodně není žádnou novinkou. Ve speciálních obchodech a na internetu se dá sehnat aromatizovaná zrnková káva s pomeranči. Na tuto kombinaci vsadilo například i Tchibo se svými plechovkami ochucené kávy Mazagrande nebo dříve energetické nápoje Semtex, které byly jednu dobu k dostání v příchuti kávy a limetky.

S příchodem teplých dnů se také v nabídkách kaváren objevuje populární studený drink Espresso tonic, který se podává s plátkem osvěžujícího pomeranče. Oblíbené je i spojení kávy a pomerančového sirupu nebo pomerančového likéru (např. Cointreau, Aperol, Bols apod.)

Sklenice džus, prázdný hrnek od kávy a míchaný nápoj s ledem ve sklenici Canva

Jak espresso s pomerančovým džusem připravit?

Pokud doma nemáte kávovar nebo přímo espressovač, pak je nejlepší zvolit kvalitní zrnkovou kávu uvařenou v moka konvičce nebo silnější překapávanou z dripperu (přes filtr). Džus vybírejte 100% pomerančový bez dužiny, případně si doma vymačkejte čerstvou šťávu.

Množství obou tekutin není předem dané. Začít můžete s poměrem 1:1 nebo 1:2, pokud vám bude nápoj připadat příliš silný, džusu klidně přidejte více. Doporučujeme také do pomerančové šťávy kávu pomalu nalévat přes lžičku, aby se vytvořil „lávový" efekt. Podávejte s ledem a podle chuti přidejte i plátek pomeranče nebo trochu máty.

Další neobvyklé kávové kombinace

V případě, že vás pomerančové espresso zaujme, můžete vyzkoušet i další studené nápoje, které si získaly internet: kávu s Colou nebo jen s perlivou sodovkou (ať už čistou, nebo například citronovou). A patříte-li k těm, kteří s chutěmi rádi zachází o kousek dál, pak se můžete inspirovat i následujícími třemi kombinacemi.

Káva v hrnku a kolem kávová zrna, máslo a sůl Canva

Káva se solí

Než si začnete klepat na čelo, vzpomeňte si na oblíbený slaný karamel, nebo slanou čokoládu. Někdo dokonce nedá dopustit na špetku soli v čokoládovém mléku nebo kakau. Z vědeckého hlediska totiž ionty sodíku neutralizují hořkost, a naopak dávají vyniknout sladším tónům. Sůl si proto vychutnáte například ve výběrové kávě, která slibuje ovocné či sladké podtóny.

  • Tip: Nebojte se solí ozvláštnit i kávu s mlékem. Vyzkoušejte například následující recept na latté se slaným medem, které můžete pít studené i teplé: do našlehaného mléka nalijte šálek espressa a vzniklou pěnu zlehka přelijte medem a posypte špetkou růžové soli.

O věhlas této kombinace se v roce 2009 zasloužil ve své show s názvem Good Eats vědecký expert na potraviny, Alton Brown. Jak tehdy poznamenal: Sůl nejen, že potlačuje hořkost, ale také zlepšuje kvalitu „odstáté“ vody. Výzkumy potvrdily, že sůl je v neutralizaci hořkosti dokonce mnohem lepší než cukr.

Které kávě dáváte přednost? Té ve slevě!

Káva s máslem

Tento recept má kořeny v Tibetu, kde se tradičně máslo přidává do silného černého čaje. Popularitu si ovšem ve světě získala i máslová káva, která má po vzoru tibetské medicíny posilovat tělo i ducha, dodávat energii, zlepšovat mozkovou činnost, a dokonce nastartovat spalování tuků.

Do jednoho šálku výběrové kávy se doporučuje přimíchat jednu až dvě čajové lžičky čerstvého másla. Čím kvalitnější obě suroviny zvolíte, tím lepší vliv na vaše tělo bude tento nápoj mít.

Parta přátel sedí v kavárně a dávají si snídaňové menu Canva

Káva s vajíčkem

Ve světě se pije hned na několik způsobů. Nejznámější je vietnamská varianta zvaná Ca Phe Trung. Připravuje se ze silné černé kávy, do které se přidává kondenzované mléko a našlehaný žloutek. Výsledkem je sladká káva s pudinkovou konzistencí.

Ve Skandinávii zase míchají pomletou kávu s rozšlehaným vajíčkem, směs dají do vroucí vody a nechají asi 3 minuty povařit. Zchladlý nápoj přecedí přes sítko a podávají.