Je používání mikrovlnky zdravé, nebo ne? Zjistěte, co jsou mýty a co pravda

Mikrovlnná trouba na kuchyňské lince Canva

Mikrovlnná trouba je dnes už nezbytnou výbavou většiny domácností. Někteří ji využívají pro ohřívání a vaření každý den, jiní ji zapnou jen v nejnutnějších případech. O jejich škodlivosti je možné slyšet mnoho informací, ale ne všechny jsou založené na pravdě. Skutečně byste se měli mikrovlnce vyhýbat, nebo je její používání bezpečné a nezávadné?

Přečtěte si také

Tržby 2023: Jak si vedly známé značky v loňském roce?

Jak vlastně mikrovlnka funguje?

Mikrovlnná trouba není žádný nový vynález, na svědomí ji má americký elektroinženýr Percy Spencer, který ji patentoval už v 50. letech minulého století. Dokáže jídlo připravit mnohem rychleji než běžná trouba. Někteří si myslí, že jsou dokonce velkými žrouty energie. Jelikož se v nich ohřeje jídlo až 6x rychleji než v normální troubě, ve skutečnost vaše výdaje za energie šetří. Jsou tak rychlé a efektivní, protože přivádějí tepelnou energii přímo do molekul uvnitř jídla. Mikrovlny jsou velmi podobné elektromagnetickým vlnám, které proudí vzduchem z televizních a rozhlasových vysílačů.

A co si připravíte v mikrovlnce vy?

Zatímco rádiové vlny jsou dlouhé, mikrovlny jsou kratší. Přes svou malou velikost nesou obrovské množství energie. Jídlo se v mikrovlnce točí proto, aby došlo k rovnoměrnému ohřívání. Stejně jako rádiové vlny projdou i přes zeď domu, mikrovlny proniknou dovnitř vašeho jídla. Jediné, co brání průniku vln ven, jsou reflexní kovové stěny, od nichž se vlny odrazí jako od zrcadla. Vibrující molekuly mají teplo, takže čím rychleji molekuly vibrují, tím je jídlo teplejší. Mikrovlny tak předávají svou energii molekulám v potravině a rychle ji ohřívají.

Čím může škodit?

Jednou z nevýhod mikrovln je, že mohou poškodit živé buňky a tkáně. To je důvod, proč mohou být mikrovlny pro lidi škodlivé a proč jsou obklopeny pevnými kovovými stěnami, které neumožňují únik vln. V běžném provozu jsou mikrovlnné trouby naprosto bezpečné. Častým mýtem je, že mikrovlnka může způsobovat rakovinu. Rakovinu může způsobovat ionizující záření, ale mikrovlnky produkují neionizující záření. Jde tedy o nízkoenergetické záření, které nepůsobí stejně. I když potraviny upravené v mikrovlnné troubě pohlcují záření, nejsou radioaktivní a nemají přímý vliv na vznik karcinogenních buněk.

Muž poslouchá stetoskopem mikrovlnku Canva

Jak je to se živinami?

Toto zajímá většinu lidí, protože teplo ničí některé vitamíny, zejména vitamín C. Vaření v mikrovlnné troubě zničí mnohem méně vitamínů než běžná trouba, protože má kratší dobu vaření. Jde tedy z nutričního pohledu o nejlepší způsob vaření. Dokonce i při vaření ve vodě se ze zeleniny vyluhují důležité živiny. Když se použije vaření v mikrovlnce s malým množstvím vody, jídlo se ohřeje zevnitř ven a dojde k zachování většiny vitamínů.

Bylo provedeno velké množství studií, které zkoumaly vliv mikrovln na živiny v různých potravinách. Ať už jde o antioxidanty, vitamíny nebo flavonoidy, krátké a účinné vaření v mikrovlnné troubě je šetrnější než používání trouby, tlakového hrnce nebo smažení. Výjimku tvoří některé druhy potraviny, které je vhodné vařit běžným způsobem, protože by mohly explodovat, ztratit chuť nebo změnit konzistenci. Je třeba také myslet na to, že mikrovlny způsobují ztrátu vlhkosti, takže ohřívané jídlo může být více suché.

Na co si dát pozor

  • Plastové nádoby – Mnoho plastových nádob a obalů do mikrovlnné trouby nepatří, protože mohou zahříváním uvolňovat do jídla nebezpečné látky. Používejte proto jen nádoby, které jsou k tomuto způsobu ohřívání určené. Nejlepší volbou je vyhýbat se všem plastům a používat skleněné nebo keramické nádoby.
  • Přehřátí – Když si dáte ohřát například polévku nebo nápoj do mikrovlnky, může snadno dojít k přehřátí tekutiny a vy se následně můžete velmi nepříjemně opařit.
  • Kovové předměty – Jak už bylo zmíněno výše, nic kovového sem nepatří, protože jsou mikrovlny odráženy zpět.
Žena ohřívá vakuované jídlo v mikrovlnce Canva
  • Rozbitá mikrovlnka – Pokud je váš spotřebič rozbitý a zapne se třeba i s otevřenými dvířky, je to důvod, proč ho vyhodit a pořídit si nový.
  • Nevhodné potraviny – Ačkoliv je používání mikrovlnky skvělé, jsou potraviny, které do ní nepatří, protože by mohlo dojít ke ztrátě jejich chuti nebo by mohly explodovat. Do mikrovlnky nepatří zpracované maso, hrozny, chilli papričky, ryby, celá vejce natvrdo, houby, kuře, voda na čaj, listová zelenina, zmrazené bobule a potraviny, které už byly v mikrovlnce ohřívány. Také se vyhýbejte mraženému masu, protože by se na některých místech začalo vařit, zatímco jinde by bylo ještě zmrazené.

Máte nějaké zajímavé zkušenosti nebo příhody s mikrovlnkou? Už vám v ní něco explodovalo? Podělte se s námi do komentářů.