Jak se používá french press? Správně v něm připravit kávu nebo čaj je hračka, když víte, jak na to

Člověk nalévá kávu z french pressu do hrnku Canva

Jak správně připravit lahodnou kávu či čaj ve french pressu a vychutnat si nápoj jako z kavárny? Máme pro vás podrobný návod krok za krokem. Vytvořte si kávový a čajový rituál, kterým zkrášlíte svůj den.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

French press není jen způsob, ale i speciální nádoba, kterou pro přípravu horkého nápoje potřebujete. Máte-li jej při ruce, pak si můžete připravit nejen delikátní kávu, ale i čaj.

Skleněná či kovová nádoba je opatřená víkem se sítkem, které je možné stlačit a vytvářet tak tlak. Kdy tato metoda vznikla? Je překvapivě stará více než 200 let a pochází z Francie. Máte po ruce kvalitní kávu? Je čas ji namlít, french press čeká!

Jaká jsou doporučení před přípravou kávy?

Začněte přípravou, abyste si kávový rituál naplno užili. Samotný french press můžete předehřát horkou vodou, kterou následně vylijete. Pak je vhodné kávu čerstvě namlít – ručním nebo elektrickým mlýnkem. Klasický poměr je udáván: 7 g kávy na 118 ml vody.

Muž v zástěře stojí v kuchyni a nalévá si kávu z french pressu do hrnku Canva

Příprava filtrované kávy ve french pressu

Do předehřátého french pressu nasypte požadované množství kávy. Nejprve kávu zalijte jen malým množstvím horké, ne však vroucí, vody. Káva by měla dostat čas vykvést, cílem je kašovitá hustota a uvolnění aromat a chuti. Můžete ji promíchat, samotný blooming (kvetení) by měl probíhat 30 vteřin. Pak dolijte zbytek vody a zakryjte konvičku bez stlačení.

Nechte kávu pracovat a louhovat 4 minuty. Teprve poté přichází moment zatlačení pístu dolů. Dělejte tak pomalu, nespěchejte. Hotovo – lahodnou filtrovanou kávu si vychutnejte při chvilce pro sebe. Pro sebe, nebo s blízkými?

Tip: Pro přípravu kávy ve french pressu je dobré použít filtrovanou vodu (ne demineralizovanou ani destilovanou). Teplota vody by měla být okolo 95 stupňů, tedy nikdy ne vroucí.

Kam skočit pro kávu v akci?

Čaj z french pressu? Lahodný!

Ve french pressu snadno připravíte také sypané a čerstvé bylinkové čaje. Dáváte přednost bylinkám, nebo zelenému či černému čaji? Výběr necháme na vás, příprava bude podobná u všech druhů, stačí přizpůsobit čas louhování podle druhu.

I v tomto případě je dobré předehřát french press. Příslušné množství čaje (nebo hrst čerstvých bylinek) nasypejte na dno konvičky. Čaj zalijte horkou vodou, louhujte požadovanou dobu dle druhu a pomocí pístu jej opatrně a velmi pomalu stlačte. Pak už si jen pochutnejte. A náš tip na konec? Zkuste jarní bylinky – co třeba mladou kopřivu?

Čaj ve french pressu a v hrnečcích, půlka citronu Canva

Tip: Ruční, nebo elektrický mlýnek na kávu? To je otázka. Ruční vyžaduje fyzické mletí, které nějakou dobu trvá. Kvalita i možnost nastavení hrubosti jsou oblíbené. Komfortní použití zase nabízí elektrický mlýnek – hrubost namleté kávy určuje čas mletí. Naše doporučení? Zkuste obojí – oba typy mají své kouzlo. Ruční mlýnky na kávu najdete v prodejnách a akčních letácích Orionu a Tescomy.