Mezi Čechy roste zájem o zrnkovou a kapslovou kávu. Jaké netradiční příchutě můžete ochutnat?

Skupina přátel drží hrnky s kávou sebra / Shutterstock.com

Káva. Voňavý nápoj, bez kterého si většina z nás nedokáže představit svůj den, jak ukázaly výsledky nedávných průzkumů. Ty současně poodhalily, že mezi kafaři stoupá zájem o kávy zrnkové a kapslové. Není proto divu, že se rozšiřuje i jejich nabídka na trhu a zákazníci mohou vybírat z mnoha nových a zajímavých příchutí. Aktuálně třeba z těch vánočních. Které značky je prodávají, jaké nejneobvyklejší příchutě kávy lze sehnat a jaké vychytávky se vyplatí pořídit?

Přečtěte si také

Výborné sladké jídlo našich babiček: Báječnými šlíšky s mákem se zavděčíte i dětem

Nedáte bez kávy po ránu nebo po obědě ani ránu? Pak pravděpodobně patříte k 60 % Čechů, kteří to mají podobně. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Instant Research agentury Ipsos. Pití kávy se podle třetiny respondentů pojí s pracovní dobou, nejvíce oslovených si ji ovšem dopřává po probuzení a během dopoledne u sebe doma.

Rozpustná je českou stálicí

To, že Češi berou tento voňavý povzbuzovač jako neodmyslitelnou součást dne, dokazuje i fakt, že 88 % z nich vypije alespoň jeden šálek kávy denně. Nejčastěji sahají po kávě instantní, která stále patří mezi nejoblíbenější způsoby přípravy. Ukazují to také letošní data Spotřebitelského panelu GfK za duben a květen, podle kterých domácnosti utratí více než třetinu svých finančních prostředků určených na nákup kávy právě za tu rozpustnou.

Instantní sladká vánoční atmosféra

Pokud patříte mezi fanoušky ochucených rozpustných káv, jejich popíjení si můžete na podzim a o Vánocích zpříjemnit některou ze sladkých variant, které se na trhu dají sehnat. Prodává je například Jacobs – v dostání jsou v příchutích Milka Cappuccino, Caramel, Slaný karamel nebo Vanilka.

Mnoho netradičních druhů ochutnáte i s anglickou značkou LITTLE'S, která nabízí instantní kávy s příchutí mandlového likéru, irského krému, perníčků, pomeranče nebo ořechů s javorovým sirupem. 50g balení koupíte u internetových prodejců od 115 Kč.

Nechte se hýčkat jemnou chutí kávy

Káva jako z kavárny? Kapsle a zrna jsou trendem

Čím dál více ovšem mezi zákazníky stoupá zájem o kávy zrnkové a kapslové. Jejich popularitě napomohla i pandemie, která změnila spotřebitelské zvyklosti a motivovala lidi připravovat si lepší, případně výběrové a prémiové kávy „jako z kavárny“ doma.

  • Tip: Pro většinu kapslových kávovarů se dají sehnat také ekologičtější a opakovaně využitelné kapsle, které naplníte svou oblíbenou mletou zrnkovou kávou. Jsou na trhu dostupné pod různými značkami pro kávovary Dolce Gusto, Nespresso i Cafissimo. Levnější jsou ty vyrobené z plastu nebo silikonu, dražší pak nerezové.

Jak potvrdila Veronika Jeřábková, brand manažerka společnosti Jacobs Douwe Egberts CZ: „I přesto, že stále nejvíce českých spotřebitelů tradičně konzumuje instantní a mletou kávu, dochází v posledních letech k postupné změně spotřebitelských preferencí a přelivu konzumentů do zrnkové a kapslové kávy, což pozorujeme i na pozitivním trendu nárůstu počtu prodaných kávovarů.“ Informaci uvedl časopis Zboží&Prodej.

Prémiové zrnkové a kapslové kávy se nemusíte vzdávat ani na cestách

Do práce, na chalupu i cestování jsou skvělou vychytávkou malé přenosné kávovary, se kterými si připravíte espresso či americano jen za použití vlastnoručně vyvinutého tlaku, tedy bez nutnosti připojení k elektřině. K levnějším modelům kompaktního kávovaru patří například ten od značky Staresso, se kterým si uvaříte jak mletou, tak kapslovou kávu od značek Nespresso, L'OR či O'Ccaffé (cena od 1 399 Kč).

Dále seženete Wacaco Nanopresso na espresso (od 1 799 Kč) nebo ruční kávovar Handpresso (od 2 754 Kč). Dražší je potom například cestovní kávovar Espresso AKAI AESP-312, který disponuje vestavěnou dobíjecí baterií a taktéž umožňuje připravovat jak kávu zrnkovou, tak kapslovou od značek Nespresso a L'OR (cena od 4 775 Kč).

Na co kavárny, když si doma vykouzlíte stejně dobrou kávu?

Zrnková a mletá káva s chutí Vánoc

Také v kategorii zrnkových a kapslových káv si můžete vychutnávání svého oblíbeného horkého nápoje zpestřit sladkými a vánočními příchutěmi. Pokud máte kávovary Nescafé Dolce Gusto, vyzkoušejte kapsle Starbucks Toffee Nut Latte. Značka Tassimo v rámci své edice Tassimo Coffee Shop nabízí podobné oříškové příchutě Hazelnut Praline Latte a Toffee Nut Latte.

Na své si přijdou i milovníci zrnkové kávy. Některé pražírny (jako např. Coffeespot) každoročně přichází s limitovanými vánočními směsmi kávových zrn, které díky kombinaci sladkých a ovocných podtónů přirozeně vytváří zajímavé chutě.

Jiné sází na plantážní kávu obohacenou o přírodní esenciální oleje, které nápoji dodávají příjemnou chuť v mnoha variantách. Nabízí je např. ManuCafe, pražírna Sweets Coffee a Oxalis, který i letos namíchal svou vánoční aromatizovanou mletou kávu Winter Edition.