Dilema kafařů: Mletá, nebo instantní káva?

Káva na stole Canva

Pro některé lidi je káva stejně důležitá jako vzduch a nedovedou si bez ní představit svůj den. Dostali jsme se do éry, kdy prudce roste počet kávových labužníků, kteří zanevřeli na instantní kávu a uznávají pouze tu mletou, o čemž svědčí i stoupající množství pražíren. Jaký je vůbec mezi těmito kávami rozdíl a která je lepší?

Přečtěte si také

Jak nakupovat na čínské platformě Pandabuy: Váš kompletní průvodce

Rozdíl ve výrobě

Běžná mletá káva vzniká z pražených zrn, která pomelete v mlýnku. Při přípravě je potřeba, aby došlo k extrakci kávových zrn, která se pak spojí s vodou. Možností přípravy je mnoho, můžete k tomu použít kávovar, překapávač, moka konvičku, french press nebo kávu třeba jen zalít horkou vodou a udělat si „turka“. Existuje mnoho druhů přípravy, ale vždy vám vznikne čerstvá káva plná chuti.

Instantní káva je fenomén hektické doby. Je to rozpustná forma předvařené kávy. Vyrábí se tak, že se upražená kávová zrna pomelou na prášek, uvaří se a zbaví vody. Poslední fáze se dělá buď za působení horkého vzduchu, nebo naopak mrazu. Vznikne vám levná instantní směs, kterou stačí zalít horkou vodou.

Zpříjemněte si ráno kávou

Jak je to s živinami?

Mnoho lidí zajímá obsah živin, někteří považují instantní kávu jen za chemickou břečku.

  • Pravda je taková, že si instantní káva zachovává vysoký obsah antioxidantů a také obsahuje malé množství draslíku, hořčíku a niacinu (vitamín B3). Nevýhodou je nižší obsah kofeinu, který se ztrácí během procesu výroby.
  • Zatímco šálek z mleté kávy obsahuje 70–140 mg kofeinu, šálek instantní kávy jen 30–90 mg.
Příprava kávy z kávovaru saravutpics / Shutterstock.com

Pokud potřebujete omezit kofein, není ke škodě sáhnout po instantní kávě. Mletá káva je lepší volbou, pokud potřebujete nakopnout.

Co se týče dalších látek, v instantní kávě nalezneme malé množství škodlivé chemické látky zvané akrylamid, která je spojená s negativním vlivem na nervový systém a zvýšeným rizikem rakoviny. Obsah akrylamidu je však obvykle tak nízký, že není potřeba se tím znepokojovat. Současné instantní kávy jsou tedy poměrně kvalitní a hlavní rozdíl mezi instantní a mletou kávou je v nižším obsahu kofeinu a také v obsahu akrylamidu.

Cena, chuť a trvanlivost

  • Chuť je velmi subjektivní faktor, mletá káva má vždy přirozenou a intenzivní chuť, která je pro lidi s citlivým jazykem nezaměnitelná.
  • Instantní káva ji nikdy nedokáže chuťově nahradit. Je však vyráběna tak, aby jí dokázala konkurovat a často má lahodnou chuť.

Důležitým faktorem je trvanlivost. Mletá káva má svou chuť a důležité složky obsažené v olejích, které mohou z kávy vyprchat. Je třeba ji skladovat ve vzduchotěsném obalu na suchém a stinném místě. Spotřeba by měla proběhnout do 2 týdnů, následně ztrácí chuť i živiny. Je tedy třeba kávu dokupovat průběžně podle spotřeby. Instantní káva má v tomto ohledu výhodu, když je vzduchotěsně uzavřena, svoji chuť i živiny si ponechá i dlouhé měsíce.

Co se týče ceny, za mletou kávu si vždy zaplatíte více.

Kávová zrnka Tendo / Shutterstock.com

Jakou kávu vybrat?

Ani jednu nelze označit za špatnou, každá má své výhody. Pokud si potrpíte na chutě, vyberte si mletou kávu. Příprava mleté kávy se u mnoha lidí proměnila v příjemný rituál, u kterého si odpočinou. Za tento koníček si připlatí a bude je stát více času i námahy. Instantní káva je vhodá pro každého, kdo nemá čas na rozdávání a rád si zajistí kávu pohodlným a levným způsobem bez dlouhého čekání.