Milujete vůni perníčků? Podívejte se, co všechno se dá s jejich příchutí koupit

Domeček z perníčků a další zimní dekorace, například ořechy, bílé šišky či svíčka Fusionstudio / Shutterstock.com

Jen málokterá vůně exkluzivně vystihuje pravé kouzlo Vánoc tak, jako právě ta perníčková. Ta už dávno není záležitostí pouze sladkých výrobků, ale čím dál častěji se objevuje i v produktech tělové kosmetiky, bytových vůních či nejrůznějších lahůdkách. Navíc pro vás máme pár „kořeněných“ zajímavostí i recept na jednoduchý domácí perníkový sirup, se kterým tyto Vánoce zabodujete!

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Medový zázrak

Původní receptura tohoto oblíbeného cukroví obsahovala pouze tři suroviny: mouku, med a pepř. Právě díky poslední zmíněné dostala také svůj název.

Do „peprníku“ (později zkráceného na nám známý perník) se typické koření jako např. hřebíček, zázvor, anýz, badyán či kardamom začalo přidávat až později – zejména proto, aby těsto vydrželo i velké vzdálenosti při obchodní přepravě a skladování. Výhodou ale bylo i to, že mělo dobré účinky na zdraví a mimo jiné podporovalo trávení a imunitu.

Těsto, které vydrží čerstvé roky

Určitě jste někdy slyšeli o staré tradici, kdy se při narození dcery zadělalo na perník a ten se poté upekl až na její svatbě. Těsto obsahující přírodní sladidlo (med) bylo totiž možné nechat několik měsíců až let odležet, aniž by se mu cokoliv stalo. Naopak, rozjel se v něm proces fermentace a díky částečnému rozkladu moučných bílkovin bylo původně tvrdé a tuhé těsto krásně kypré a vláčné.

Kdopak nám tu loupe perníček?

Nejen u nás, ale i ve světě proslavila toto cukroví nejvíce asi pohádka bratří Grimmů o Jeníčkovi a Mařence. Z perníkové chaloupky se stal slavný pojem. V roce 2013 se dokonce do Guinnessovy knihy rekordů zapsal největší „jedlý“ dům z pravého perníku, který se postavil v Texasu a pohodlně by ubytoval i pětičlennou rodinu.

  • Tip: Pokud ani u vás nesmí o Vánocích chybět upečená chaloupka, v obchodech se na ni dají koupit přímo sady s vykrajovátky. A chcete-li si práci ušetřit úplně, kupte si hotové perníkové pláty, které stačí pouze slepit polevou k sobě. Prodává je například drogerie dm (pod svou značkou dmBio za 299 Kč/625 g) nebo IKEA (k dostání je balení s jedním velkým domkem, anebo několika menšími; cena obojího je 79 Kč/300 g).
Nejste moc dobrý architekt? Místo chaloupky zvolte jiný dezert!

Sladký perníček na mnoho způsobů

Ze sladkých dobrot s touto příchutí si můžete pochutnat na snídaňových kaších, lázeňských oplatkách, pudincích, čokoládách i pralinkách (letos je koupíte například od Milky, která na pulty vyslala plněné mikulášské kuličky s perníčkovou příchutí). V zimě krásně zahřeje i perníková horká čokoláda nebo čaj (k dostání např. od značek Sonnentor či Megafyt), případně můžete horké nápoje nebo cukroví ozvláštnit lžičkou medu s perníkovým kořením (na internetu ho prodává třeba Včelařství Domovina, Meduška nebo Včelařské potřeby Ještěd).

Anebo si za pár korun doma vyrobte vlastní sirup, kterým krásně prosladíte a provoníte mnohé nápoje, dezerty i jiné pokrmy. Recept na něj naleznete na konci článku.

Kořeněná vůně Vánoc

Nedáte-li na vůni tohoto oblíbeného cukroví dopustit, pak vás jistě potěší, že na ni každým rokem sází také čím dál více výrobců. Oblíbené jsou vonné oleje, bytové difuzéry a svíčky – levnější ve skle seženete např. od značky Airpure (u internetových prodejců od 159 Kč/510 g), o něco dražší je svíčka Medový perníček od Renovality (249 Kč), která je vyrobena ze sójového vosku a opatřena dřevěným knotem s efektem praskajícího ohně v krbu. Velké populární svíčky s vánoční vůní nabízí i značka Yankee Candle.

Neodolatelná je také nejrůznější kosmetika v limitovaných edicích: sprchové gely, krémy na ruce a tělová mléka s vůní tohoto oblíbeného koření, to vše se dá v předvánočním období na trhu sehnat. Včetně pomády na rty! Jelení lůj Perníček od české značky Regina koupíte za cenu od 26 Kč.

Recept na domácí perníčkový sirup

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek cukru (nejlépe třtinový, ale může být i bílý)
  • perníkové koření, anebo 2 celé skořice, pár kuliček pepře a nového koření, pár kousků hřebíčku, ½ lžičky kardamomu a anýzu, špetku muškátového oříšku, 1 lžičku mletého zázvoru a 1 badyán

Postup:

  1. Do rendlíku nalijte vodu s cukrem a míchejte nad plamenem, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  2. Poté přisypte koření. S použitím perníkového koření vařte 10 minut, pokud přidáváte ingredience jednotlivě, pak vařte 20 minut.
  3. Odstavte a nechte zchladnout. Hotový sirup přeceďte přes sítko a nalijte do čisté sklenice. Nejlépe nechte 2–3 dny odstát v lednici, ve které sirup také skladujte.

Pokud se vám bude zdát moc řídký, můžete ho ještě povařit s trochou kukuřičného škrobu (nebo ho přidejte rovnou spolu se surovinami). Složení si samozřejmě upravujte podle své chuti, například přidáním vanilkového lusku nebo pomerančové kůry.

Pro svěží chuť sirupu, ale i cukroví

Kupte se slevou Pomeranče.

Porovnat slevy

Kořeněné ochucovadlo do sladkých i slaných pokrmů

Perníčkový sirup si zamilujete v kávě (skvělou vánoční chuť dodá šálku espressa i latté macchiata), na lívancích, zmrzlině a jiných dezertech. Skvělý je také do horké čokolády, nejrůznějších koktejlů nebo dortových krémů. A na závěr více netradiční tip: pokud máte rádi maso v kombinaci se sladkými chutěmi, perníkový sirup zkuste přimíchat do marinády nebo omáčky, například při přípravě pečeného vepřového masa na švestkách.