Od 14. března se ruší povinné nošení respirátorů v obchodech

Ruka drží respirátor v obchodě Canva

S klesajícími počty nakažených v Česku se pomalu rozvolňují také protiepidemická opatření. Od pondělí 14. března odložíme respirátory v obchodech a povinné zakrytí dýchacích cest bude už jen v hromadné dopravě, zdravotnických a sociálních zařízeních. Co vše se od poloviny března ještě změní?

Přečtěte si také

Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

Bude to už dva roky, co se poprvé v Česku kvůli nákaze způsobující nemoc covid-19 začaly nosit roušky.

Velikonoce budou už v normálu

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek už dříve avizoval, že se můžeme těšit s příchodem jara na rozvolňování protiepidemických opatření a svá slova dnes na tiskové konferenci znovu potvrdil: „Bude-li příznivý vývoj pokračovat, v průběhu dubna odložíme respirátory úplně,“ uvedl ministr Válek.

Dokupte si ještě na poslední dny v akci

Od prvního března už skončilo omezení, kdy byl limitován počet osob na hromadných akcích.

S prvním březnovým dnem se změnila také pravidla pro testování osob na covid. Aktuálně má každý občan, a to bez rozdílu, je-li očkovaný, nebo neočkovaný – nárok na jeden preventivní PCR test zdarma za měsíc.

Konec respirátorů v obchodech

Bezesporu největší vlnu ohlasů, zejména na sociálních sítích, způsobila informace, že Češi od 14. 3. 2022 nebudou muset mít v obchodech respirátory. Z komentářů na sociálních sítích je zjevné, že většina lidí už dávno bojkotovala povinnost nosit respirátory v obchodech, ale námi oslovené řetězce o nedodržování vládních opatření svých zákazníků hovoří jen jako o ojedinělých případech, které vždy stačilo vyřešit napomenutím.

Respirátory zůstanou povinné po 14. březnu:

  • v hromadné dopravě,
  • uvnitř taxislužeb,
  • v uzavřených kabinách lanové dráhy,
  • v domovech pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením nebo domovech se zvláštním režimem.