Největší mýty, které panují kolem potravin a věříte jim i vy

Žena zkoumá lupou jídlo Canva

Kolem potravin panuje velké množství mýtů, které se rychle šíří a lidé jim věří. Ať už se jedná o vaření, konzumaci, skladování potravin nebo jejich úpravu, v mnoha případech mohou nepravdivá tvrzení a domněnky pouze uškodit našemu zdraví. Pravděpodobně i vy znáte mnoho mýtů, které se kolem vás šíří. Níže si představíme některé z nich a také je vyvrátíme.

Přečtěte si také

Legendární americký street food: Buffalo wings musíte ochutnat!

Nepravdy o jídle se týkají velkého množství surovin a pokrmů – tady jsou ty největší z nich. Víte, co si vlastně dáváte ke snídani, na co si dát pozor při přípravě oběda či co se hodí dát si před spánkem?

Jaké mýty panují kolem vaší snídaně?

Fíky jsou ovoce

Ačkoliv jde o sladkou dobrotu, nejde o ovoce ani o zeleninu. Jedná se o uzavřený květ, respektive uzavřené plodenství.

Nízkotučné potraviny pomohou zhubnout

Nízkotučné a dietní potraviny mají obvykle vysoký obsah cukru a soli. Nezměněné alternativy s vyšším obsahem tuku jsou proto často zdravější volbou.

Začněte den třeba poctivým jogurtem

Med se vám zkazí

Když je med kvalitní a dobře skladovaný, může vydržet i měsíce nebo roky. U kvalitního medu se maximálně může stát, že zkrystalizuje a možná ztratí své aroma, rozhodně však nebude nepoužitelný.

Potraviny plné sacharidů jsou nezdravé

Pokud do svého jídelníčku zařadíte zdravé sacharidy, nepřiberete na váze. Nicméně, následování nezdravého stravování a nadměrné vyžívání se ve sladkých potravinách bohatých na sacharidy k nárůstu hmotnosti povede.

Žena vytahuje z trouby pekáč s kuřetem a brambory Canva

V čem se u surovin na oběd pletete?

Před vařením musíte kuře umýt

Nemusíte. Bakterie na kuřeti zabijete při pečení. Jeho umytím naopak dřez zbytečně infikujete choroboplodnými zárodky.

Slepice z bezklecových chovů pobíhají venku

Pokud si kupujete vejce z bezklecových chovů a představujete si, jak si slípky užívají pohyb na čerstvém vzduchu, většinou to tak není. Slepice nejsou v kleci a mají mnohem více prostoru, ale stále jsou většinou v uzavřených prostorách budov.

Mrkev je nejlepší zelenina pro oči

Mrkev je pro oči skutečně zdravá, ale není ze všech nejzdravější. Tmavá, zelená, listová zelenina a čerstvé ovoce obsahují více antioxidačních vitamínů jako C a E a jsou pro vaše oči lepší než mrkev.

Batáty jsou také brambory

Říká se jim sladké brambory, avšak o brambory nejde. Brambor obecný je z čeledi lilkovitých a batáty jsou zase z čeledi svlačcovitých.

Dívka konzumující žvýkačku Canva

V čem všem dalším se mýlíte?

Žvýkačka vám zalepí střeva

Bojíte se polykat žvýkačky? Na chodníku nebo na podrážce se mohou držet přilepené i roky, nicméně v našich střevech se nikdy nepřilepí, naopak, vaše tělo je stráví jako běžnou potravu.

Bílá čokoláda je čokoláda

Technicky vzato to čokoláda není, protože zde není kakaový prášek. Vyrábí se z cukru, mléčných produktů, vanilky, kakaového másla a lecitinu. Aby však mohla být označena jako bílá čokoláda, musí mít alespoň 20 % kakaového tuku.

Na pečení si pořiďte kvalitní kakao

Polykání semínek melounu je nezdravé

Naopak, semínka melounu jsou velmi výživná a rozhodně byste je neměli plivat.

Zdravý alkohol je jen víno

Samotný etanol – tedy látka, ze které alkohol vzniká – zvyšuje hladinu ochranného HDL neboli dobrého cholesterolu a pomáhá snižovat srážecí faktory, které přispívají k infarktu a mrtvici.

Po mase se dobře spí

Ve skutečnosti nenajdete v žádném mase látky podporující spánek, spíše jste unaveni tím, že se najíte.