Bez kávy ani ránu aneb jak vybrat ten nejlepší cestovní kávovar

Pár pije na terase kávu z moka konvičky Canva

Patříte k milovníkům kávy, kteří se bez svého každodenního šálku neobejdou ani na chatě, v kempu nebo uprostřed divoké přírody? Pak byste měli zvážit pořízení cestovního kávovaru, s jehož pomocí si připravíte lahodný voňavý nápoj prakticky kdekoli. Stačí si jen rozmyslet, jakému druhu kávy dáváte přednost a na jaký typ cesty vyrážíte.

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

Pro turisty i řidiče

Na cestách občas zažíváme nějaké to nepohodlí. Přirozeně se však snažíme, aby ho bylo spíš méně než více. Šálek pořádně silné horké kávy nám jednoznačně dokáže dodat potřebnou energii a zlepšit náladu. Ale co když jste zrovna v kempu, kde mají jen kávu z automatu nevalné kvality? Nebo vás čeká mnohahodinová jízda autem se zastávkou maximálně na benzince? V takových případech se vyplatí zainvestovat do kávovarů určených speciálně na cesty. Jsou malé a lehké, snadno je sbalíte i do batohu, a přitom dokážou vykouzlit kávu stejně dobrou jako klasické domácí přístroje.

Kde mají vaši oblíbenou kávu v akci?

Kávu připravíte vlastními silami

Pokud často přebýváte na chalupě, kempujete nebo podnikáte dlouhé túry, poslouží vám nejlépe univerzální cestovní kávovary. Jsou plně mechanické, takže k jejich použití nepotřebujete elektrickou zásuvku. Vystačíte si totiž s vlastníma rukama.

Nevýhodou je, že nedokážou ohřát vodu. Počítejte tedy s tím, že musíte mít buď cestovní rychlovarnou konvici, nebo si nést vodu v termosce. Dobrodružnější typy si samozřejmě mohou ohřát vodu nad ohněm. Vybírat můžete hned z několika druhů přístrojů, podle toho, jakou kávu jste si oblíbili.

Dva tácy s kávou ve french pressu Canva

Ruční presovač

Tento skladný a odolný přístroj se postará o skutečné italské espresso, i kdybyste se zrovna nacházeli v nejodlehlejší pustině. Použijete do něj klasicky svoji oblíbenou mletou kávu a pak už stačí manuálně pumpovat, abyste dosáhli potřebného tlaku. Ten následně uvolníte jediným stisknutím knoflíku a pak už vám do šálku začne stékat lahodný nápoj.

French press

French press je skvělý přístroj především pro přípravu většího hrnku kávy. Pokud ho chcete používat i na cestách, vyplatí se varianta s termoskou. Ta totiž dokáže udržet hotovou kávu krásně teplou i několik dlouhých hodin. Navíc je vyrobená z nerezu, takže se nemusíte bát, že by se vám v batohu rozbila.

Moka konvička

I moka konvice se samozřejmě dá do jisté míry využít jako cestovní kávovar. Budete ale potřebovat sporák nebo cestovní vařič – je tedy vhodná hlavně na chaty a chalupy, případně do kempu. Výhodou je, že moc neváží a nezabere ani mnoho místa. Takto připravená káva je spíše silnější a menší – podobá se tedy tradičnímu espressu.

V autě jako doma

Jestliže vás čeká dlouhá cesta autem, určitě si budete chtít připravit kávu i tam. Je to vlastně o poznání jednodušší a pohodlnější. Vaše ruce budou v tomto případě odpočívat, protože tyto kávovary si berou energii z baterie a dobíjejí se prostřednictvím autozapalovače. Nebudete tedy potřebovat ani horkou vodu – přístroj si ji ohřeje sám.

Tyto kávovary nejsou určené k přenášení, tudíž si mohou dovolit větší rozměry i hmotnost. Některé z nich dokážou směle konkurovat klasickým domácím spotřebičům. Mají totiž spoustu speciálních funkcí – například displej, který vám ukazuje stav připravované kávy, zvukové upozornění, automatické vypnutí a mnohé další.

Žena si v autě připravuje překapávanou kávu Canva

Na co se zaměřit při výběru?

Pro osobní automobily volte ty s napětím 12 V. Napětí 24 V je určené pro nákladní auta a autobusy.

Vybírat můžete buď z klasických překapávačů, které vám připraví až půl litru lahodné kávy. Utratíte za něj obvykle jen pár stovek. Jediné, co musíte mít vždy po ruce, jsou kávové filtry.

Zvolit ale můžete i některý z tolik oblíbených přístrojů na kapsle. Ten vám dokáže připravit celou škálu různých nápojů – podle toho, jakou kapsli si vyberete. Nevýhodou je poměrně vysoká cena, která se šplhá k několika tisícům.