Rozdíl mezi světle a tmavě praženou kávou je především v jejich chuťovém profilu

Šálek s čerstvě vypraženými kávovými zrny Canva

Stalo se vám někdy, že se vás v kavárně zeptali, zda chcete kávu připravit ze zrnek dark roast nebo blonde roast? A věděli jste, co odpovědět? Stupeň pražení u kávy je jedním z faktorů, které ovlivňují výslednou chuť nápoje na škále kyselost-hořkost. Obecně platí, že čím tmavší pražení, tím je káva více hořká, a naopak u světle pražených káv je chuťový profil spíše kyselejší. Kterému dáváte přednost?

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Jak poznáte dobré pražení?

Pražení kávy je poměrně rychlý proces, který trvá v řádech minut – přesněji zhruba od 10 do 20 minut. Ze zeleného zrna se při něm stává světle až tmavě hnědá pražená káva, tedy taková, jak ji známe z obchodů a kaváren.

Černá a hodně lesklá kávová zrna značí naopak přepraženost a lahodný šálek kávy z nich spíš nevykouzlíte, původní chuť zrn v nich totiž přehluší hořká spálenina a trpkost. Stejně tak ani druhý extrém, tedy kratší doba pražení, není ideální. V takovém případě mohou být zrnka ještě nazelenalá a trpká.

Proces pražení kávy Canva

Stupně pražení kávy

Je poměrně složité s přesností říct, kolik existuje stupňů pražení. Různé zdroje uvádí odlišné údaje – někde najdete až 16 stupňů, jinde stupňů deset nebo sedm. „Velmi zjednodušeně můžeme rozlišovat mezi třemi stupni pražení – světlé, střední a tmavé. Káva pražená světle má výraznější kyselou chuť a jsou v ní nejlépe patrné původní chutě a ovocité, někdy karamelové tóny. V té středně pražené jsou nejvýraznější sladké, čokoládové tóny a má plnější tělo. U kávy tmavě pražené je nejvýraznější hořká chuť a téměř žádná acidita,“ popisuje kávový expert z Pardubic Tomáš Zahálka.

Máte pražírnu příliš daleko?

Jaké konkrétní styly pražení existují?

Pokud často navštěvujete pražírny a kavárny, můžete narazit i na konkrétní styly pražené kávy, které se těší velké oblibě. O jaké například jde?

Skořicové pražení

Jedná se o jeden z nejsvětlejších typů pražení, při němž si káva zanechává svoji nerozvinutou, ještě poměrně kyselou chuť. Káva tohoto typu je proto vhodná spíše na přípravu bez filtru. Zrna se při tomto stupni pražení vyznačují oranžovou až světle hnědou barvou, která připomíná právě skořici.

Novoanglické pražení

Zrna tohoto stupně pražení mají světle hnědou barvu a pořád poměrně kyselou chuť, byť již ne tolik výrazně. Od skořicového pražení se liší především jemnou změnou barvy. Při tomto stupni taktéž dochází k prvnímu praskání zrn, která začínají mít typicky kávovou vůni.

Dva lidé s šálky kávy Canva

Americké pražení

Styl tohoto pražení se nachází zhruba uprostřed. V kávě se při něm objevuje jemně ovocitá chuť a vůně a hodí se jak na aeropress či french press, tak i na espresso.

Full City Roast

Zrna v této fázi mají středně až tmavě hnědou barvu a ztrácí svoji kyselou chuť, naopak se začíná objevovat mírná olejovitost. Především se ale jedná o stupeň, při němž začíná druhé praskání zrn. Hodí se na espresso a french press, ale i moka konvičku.

I instantní káva umí potěšit

Italské pražení

Káva tohoto stylu není vůbec kyselá, naopak má výrazné, spálené tóny. I zrna mají velmi tmavou barvu.

Španělské pražení

Zrna tohoto stylu pražení mají velmi tmavou, prakticky až černou barvu, jelikož se jedná o nejvyšší stupeň pražení. V chuti se už neobjevuje žádná kyselost, výrazná je naopak typická hořkost.

Šálek kávy a kávová zrna Canva

Jakou kávu si tedy vybrat?

I v případě pražení kávy platí dvě velmi známá rčení: „Jiný kraj, jiný mrav“ a „Sto lidí, sto chutí“. Platí totiž, že v severských zemích preferují kávu spíše světle praženou, naproti tomu v zemích jižních jako v Itálii a Španělsku, kde dávají přednost kávě připravené jako espresso, dávají přednost tmavému pražení. „Kdybych měl říct, co mají nejraději Češi, tak z mých baristických zkušeností bych řekl, že to je střední, možná o něco tmavší pražení. Chuťově spíš sladká káva s oříškovými a čokoládovými tóny s lehkou hořkostí na chuti,“ popisuje Zahálka.

Stejně tak platí, že pro každého je nejlepší ta káva, která mu prostě chutná. Pokud si tedy nejste jistí, po jakých zrnech sáhnout, zkuste vsadit také na recenze káv z českých i zahraničních pražíren. Nejlepším řešením je ovšem stejně propít se všemi chutěmi a najít tu svou.