Kopřivy jsou plné vitamínu C a v přírodě je teď najdete všude. Připravte si z nich čaj, polévku nebo špenát

Kopřiva dvoudomá je oblíbenou jarní bylinou, skvělou na špenát i čaj Canva

Pro někoho nevítaný, rychle rostoucí plevel. Pro jiného malý zázrak ukrývající spoustu vitamínu C. Řeč je o kopřivě dvoudomé, latinsky Urtica dioica. Vytrvalé bylině, kterou teď na jaře najdeme všude v přírodě a v kuchyni se z ní dají vykouzlit zázraky.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Kde a proč sbírat kopřivu

Až příště vyrazíte do přírody, vezměte si s sebou košík a rukavice a poohlédněte se po mladých listech kopřivy. Jen si dávejte pozor, ať ji nesbíráte v chráněných oblastech.

Kopřivové listy obsahují velké množství vitamínu C a také vitamín B2. V čerstvé podobě je sice kopřiva žahavá, ale stačí ji povařit, pálivost se vytratí, a zůstanou jen prospěšné látky. Z listů kopřivy lze snadno připravit zdravý čaj, špenát i polévku. Jak na to, poradíme níže.

Na kopřivy bezpečně
Lidská ruka v zahradních rukavicích sbírá kopřivy Canva

Polévka s kopřivami

Připravte si mladé listy kopřivy a umyjte je. Poté je spařte, nakrájejte a přidejte do jakékoliv zeleninové polévky či vývaru. Nechte provařit (podobně jako např. špenát) a podávejte. Polévka bude obohacená o důležitý vitamín C.

Kopřivový čaj

Mladé listy kopřivy umyjte a zalijte horkou vodou. Nechte 10 minut louhovat a popíjejte. Čaj posiluje imunitu, má detoxikační účinky a působí močopudně. Sušenou kopřivu můžete koupit i v lékárnách.

Kopřivový čaj Canva

Špenát z kopřiv

Připravit špenát z kopřiv je jednoduché, nejprve je ale potřeba zbavit je žahavosti. Proto listy mladých kopřiv spařte vodou a nechte vychladnout. Takto jsou připravené na další zpracování. Pokud by vám ale vadila jejich silná kopřivová chuť, spařte je ještě několikrát podle potřeby.

Poté kopřivy rozsekejte najemno (nebo nakrájejte) a orestujte na cibulce. Přidejte prolisovaný česnek a zjemněte smetanou či rozšlehaným vejcem. Osolte, opepřete a podávejte.

Špenát z kopřiv se hodí k bramborám a vajíčku, stejně tak vynikne v kombinaci s knedlíkem a vepřovým masem.

Ruka držící nůž a nakrájené kopřivy na dřevěném prkénku Canva
Na kopřivy do supermarketu? Proč ne

Kopřiva se prodává i v obchodech

Naše babičky by určitě kroutily hlavou, ale v období jara seženete kopřivu i v obchodech. Cena za malý balíček bývá poměrně vysoká a to kolem 50 korun, proto je lepší si kopřivy natrhat v přírodě sami. Je to zdarma a budete na čerstvém vzduchu.